Χωρίς διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους περυσινούς 18χρονους, οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν επιλέξει κατεύθυνση σπουδών για τα ΑΕΙ. Βέβαια, η αποσαφήνιση των επιλογών τους από τα συνολικά 450 τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ και το τεστ για την ελκυστικότητα των επιστημονικών πεδίων στο πλαίσιο του νέου συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων –θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος– θα γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου, όταν οι μαθητές θα δηλώσουν τα μαθήματα στα οποία επιθυμούν να εξεταστούν.
Ειδικότερα, ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας αρχίζει να μπαίνει στην τροχιά των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς χθες ανακοινώθηκε ότι το 37,8% των μαθητών της Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων έχει επιλέξει ως ομάδα προσανατολισμού τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ενώ ακολουθούν η ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών με 35,8% των μαθητών και εκείνη της οικονομίας-πληροφορικής με 26,4%. Η κατανομή δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με δεδομένο ότι στο νέο μηχανογραφικό δελτίο μερικά τμήματα πληροφορικής έχουν «αποσπασθεί» από το πεδίο των θετικών επιστημών και έχουν ενταχθεί σε εκείνο της οικονομίας-πληροφορικής. Οσον αφορά τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου, τα πρωτεία τα έχουν οι θετικές σπουδές, τις οποίες επέλεξε το 58,52% των μαθητών έναντι του 41,48% των μαθητών που προτίμησαν τις ανθρωπιστικές σπουδές.
Στα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος με την οποία θα καλούνται οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων να υποβάλουν τον Φεβρουάριο την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, στην οποία θα δηλώσουν και τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν. Με το φετινό σύστημα, οι υποψήφιοι θα εξετασθούν σε 4 μαθήματα και εάν το επιθυμούν, σε ένα πέμπτο. Συγκεκριμένα, θα δηλώσουν –πλην των τριών μαθημάτων στα οποία θα εξετασθούν με βάση την ομάδα προσανατολισμού που έχουν ήδη επιλέξει– το τέταρτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν για να έχουν πρόσβαση σε ένα επιστημονικό πεδίο, το πέμπτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δύο επιστημονικά πεδία, και τα ειδικά μαθήματα στα οποία επιθυμούν να εξεταστούν.
Και φέτος, οι σχολές και τα τμήματα θα κατανεμηθούν σε πέντε επιστημονικά πεδία. Το πεδίο με τις περισσότερες σχολές είναι το 2ο, θετικών και τεχνολογικών επιστημών, που περιλαμβάνει 213 τμήματα. Ακολουθεί το 5ο πεδίο, οικονομίας-πληροφορικής, με 130 τμήματα και το 1ο πεδίο με σχολές και τμήματα ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών. Στο 3ο πεδίο (επιστημών υγείας και ζωής) έχουν ενταχθεί 94 τμήματα και σχολές και στο 4ο πεδίο (των επιστημών εκπαίδευσης) μόλις 37 τμήματα.
Οπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, το 3ο και το 4ο πεδίο είναι κοινά και για τις τρεις ομάδες προσανατολισμού. Ομως στο 4ο πεδίο έχουν πρόσβαση όλοι οι υποψήφιοι ισότιμα (χωρίς μείωση μορίων) και ας έχουν εξεταστεί σε διαφορετικά μαθήματα. Αντίθετα, οι υποψήφιοι από τις ομάδες προσανατολισμού των ανθρωπιστικών επιστημών και των επιστημών οικονομίας-πληροφορικής, εάν επιλέξουν να διεκδικήσουν μία σχολή του 3ου πεδίου θα έχουν μείωση μορίων, γιατί έχουν μικρότερους συντελεστές στα βασικά μαθήματα γι’ αυτό το πεδίο.