Μικρές μεταβολές παρουσιάζει ο αριθμός των εισακτέων για όσους επιλέξουν φέτος τα δημοφιλέστερα πανεπιστημιακά Τμήματα, με εξαίρεση τις Ιατρικές σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ και τη Νομική στο Δημοκρίτειο. Έτσι, αύξηση κατά 10 εισακτέους αποφασίστηκε για την Ιατρική Αθηνών (στους 190, που θα σημάνει και πτώση της βάσης), με τη μείωση να είναι αντίστοιχη στην Ιατρική του ΑΠΘ (στους 180). Συνολικά, πάντως, οι εισακτέοι στα 6 Τμήματα Ιατρικής πανελλαδικά μένουν σταθεροί στους 5.995.
Κατά 10 αυξάνονται -στους 1.220- οι εισακτέοι στα τρία Τμήματα Νομικής, με την αύξηση όμως να αφορά μόνο στο αντίστοιχο Τμήμα του Δημοκρίτειου, καθώς σταθερός παραμένει ο αριθμός σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ. Στα Οικονομικά Τμήματα, σταθερός είναι ο αριθμός σε ΟΠΑ, ΑΠΘ, Δημοκρίτειο, αλλά και στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Κρήτης και Πελοποννήσου, όταν κατά 35 μειώνονται οι θέσεις στο αντίστοιχο Τμήμα του ΕΚΠΑ και κατά 15 σε εκείνο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων (με την αντίστοιχη αναμενόμενη πτώση των βάσεων) καταγράφει το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου (+42,86%). Ακολουθούν το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (+25%) και το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ (+20%).
“Έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση”
Όσον αφορά στα ΤΕΙ, εκεί καταγράφονται μεγαλύτερες μεταβολές συνολικά, αφού οι εισακτέοι αυξάνονται κατά 2.000. Έτσι, άλμα 66,67% καταγράφουν οι εισακτέοι στις δύο εισαγωγικές κατευθύνσεις του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης, αφού από 240 το 2015 φέτος διαμορφώνονται στους 400. Ακολουθούν τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων στα ΤΕΙ Κρήτης (+40%), Αθήνας (+33,33%) και Πειραιά (+27,27%), γεγονός που υποδηλώνει και σχετική πτώση των βάσεων αντίστοιχα.
Ο αριθμός των εισακτέων αυξάνεται και σε Τμήματα των ΤΕΙ όπως το Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Στερεάς Ελλάδας (κατά 30) και το Τεχνολόγων Γεωπόνων στο Πελοποννήσου. Αρμόδιοι παράγοντες στο υπουργείο Παιδείας επεσήμαιναν πως η συνολική αύξηση των εισακτέων στα ΤΕΙ σε σχέση με τα Τμήματα στα οποία δόθηκε βάρος “σηματοδοτεί την έμφαση που δώσαμε σε σχολές που προωθούν την τεχνική ειδίκευση”, συμπληρώνοντας πως στόχος είναι “η κατάρτιση στελεχών της αγροτικής οικονομίας και του τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης”.
Πλέον απομένει ο ορισμός της ποσόστωσης στις θέσεις των εισακτέων για όσους επιλέξουν να δώσουν με το παλαιό σύστημα. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ένα 5% των υποψηφίων το έχει επιλέξει και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το πόσες θέσεις μπορούν να διεκδικήσουν.
avgi.gr ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ