Περίπου 100 άτομα εμπλέκονται κάθε χρόνο στην επιλογή των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, σε μια διαδικασία που έχει πολλές ώρες αϋπνίας, ένταση, μυστικότητα, διαφωνίες, και πρέπει να προσεχθεί μέχρι και την τελευταία της λεπτομέρεια.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Διαβάστε :

Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) έως πέρυσι απετελείτο από 22 μέλη –πανεπιστημιακούς και καθηγητές Λυκείου– που κάθε νύχτα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων συνεδριάζουν και αποφασίζουν τα θέματα που θα επιλεγούν για το εξεταζόμενο την επόμενη ημέρα μάθημα.

Μάλιστα, από το 1994 προστέθηκε στη διαδικασία ένα πρόσωπο-κλειδί: ο λύτης. Συγκεκριμένα, μετά την παταγώδη αποτυχία στη Φυσική λόγω της τεράστιας δυσκολίας των θεμάτων το 1993, από το 1994 ένας καθηγητής Λυκείου καλείται να μπει στη θέση των 18χρονων υποψηφίων λίγο πριν φθάσουν τα θέματα στα χέρια τους. Δηλαδή, να τα λύσει. Ο «λύτης» έχει σκοπό να βοηθάει την ΚΕΕ στην αποφυγή αστοχιών στα θέματα και να συμψηφίζει την «επιστημονικότητα» των καθηγητών Πανεπιστημίου της ΚΕΕ με τις ικανότητες του μέσου υποψηφίου.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΕ κάθε χρόνο έως τώρα είθισται να αποτελείται από 22 τακτικά μέλη και τις τριμελείς εισηγητικές επιτροπές για κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Ετσι όλα θα αρχίσουν την Κυριακή 15 Μαΐου γύρω στις 8 μ.μ., μία ημέρα πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Τότε:

• Θα φθάσουν στο υπ. Παιδείας στο Μαρούσι οι φιλόλογοι, μέλη ειδικής για τη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας (το πρώτο εξεταζόμενο μάθημα) τριμελούς επιτροπής, οι οποίοι θα συνεργασθούν για να εισηγηθούν στα μέλη της ΚΕΕ περίπου 10 θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας. Το ίδιο θα γίνεται σε κάθε μάθημα, με καθηγητές της αντίστοιχης ειδικότητας.

• Τριμελής επιτροπή και ΚΕΕ θα απομονωθούν σε χώρο του υπ. Παιδείας και θα εξέλθουν μόνο όταν ολοκληρωθεί η πρώτη ώρα της εξέτασης, δηλαδή γύρω στις 10 το πρωί της επόμενης ημέρας. Για ευνόητους λόγους ο χώρος θα έχει εξοπλισθεί με ψυγείο (φρούτα, σάντουιτς, αναψυκτικά), κουζίνα, κρεβάτια. Εξω από τον χώρο παραμένει πάντα γιατρός, αφού υπάρχει πιθανότητα μέλη της ΚΕΕ να είναι κλειστοφοβικά ή να χρειαστούν πρώτες βοήθειες. Ενδεικτικά, όπως θυμάται μιλώντας στην «Κ» καθηγητής που είχε προ ετών διατελέσει μέλος ΚΕΕ, μία χρονιά πανεπιστημιακός της ΚΕΕ μετέβη σε νοσοκομείο συνοδεία γιατρού και αστυνομικού. Και αυτό, για να αποφευχθεί η περίπτωση ο πανεπιστημιακός να αποκαλύψει τα θέματα σε φίλο ή συγγενή του, που θα παρίστανε τον ασθενή στο ίδιο νοσοκομείο!

• Το αίσθημα της κλειστοφοβίας είναι έντονο αφού τα μέλη της ΚΕΕ αποκόπτονται στην κυριολεξία από το εξωτερικό περιβάλλον, χωρίς κινητό τηλέφωνο και εύλογα όποια άλλη συσκευή με την οποία μπορούν να επικοινωνούν με τον… έξω κόσμο. Τα τελευταία έτη υπάρχουν «κόφτες» για τα κινητά τηλέφωνα, όμως αυτό δεν συνέβαινε προ δεκαετίας. Εξ ου και το ευτράπελο: άνδρας, μέλος της ΚΕΕ, αρνούνταν έντονα να αποχωριστεί το κινητό του. Ο λόγος; Ηθελε να επικοινωνεί με τη «νεοαποκτηθείσα» φίλη του και, ως υποχώρηση, ζήτησε η κυρία να βρίσκεται στον χώρο του υπουργείου.

• Γύρω στα μεσάνυχτα η ΚΕΕ έχει στα χέρια της τα θέματα που της εισηγήθηκε η τριμελής επιτροπή καθηγητών του μαθήματος. Τότε αρχίζει η συζήτηση επί των θεμάτων μεταξύ των μελών της ΚΕΕ – μια διαδικασία καθόλου εύκολη, διότι «καθένας κουβαλάει τις ιδιορρυθμίες του», σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του υπουργείου Παιδείας που μίλησαν στην «Κ» για το θέμα. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία καθηγητού Πανεπιστημίου, ο οποίος είχε απαιτήσει να επιλέξει εκείνος τα θέματα του μαθήματός του. Τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΕ διαφώνησαν, ο πανεπιστημιακός θεώρησε ότι υποτιμάται, εξοργίστηκε και άρχισε να φωνάζει απειλώντας να αποχωρήσει. Με δεδομένο το περιστατικό αυτό (και πολλά ανάλογα που συμβαίνουν κάθε χρονιά) δικαιολογείται και η καθιέρωση της «δυνατής ώρας αποχώρησης από την ΚΕΕ».

Διαβάστε :