Μπορεί να ενσωματωθεί ποσοστό της σκιώδους οικονομίας στο πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα; Ποιες οι προτάσεις για την καταπολέμηση της ανεπίσημης/σκιώδους οικονομίας προς την ελληνική κυβέρνηση; Δικαιολογείται από την κοινή γνώμη η απόκρυψη μέρους των οικονομικών δραστηριοτήτων; Πώς αντιδρά η κοινή γνώμη απέναντι στη φοροδιαφυγή των άλλων; Ποιο το μέγεθος της ελληνικής σκιώδους οικονομίας; Πώς επηρέασε η οικονομική κρίση τη φορολογική ηθική/συμμόρφωση; Γιατί οι Έλληνες φοροδιαφεύγουν; Πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα μία μείωση της σκιώδους οικονομίας να βγει από την κρίση;
Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, μεταξύ άλλων, θα δοθούν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «International Conference on International Business 2018» (17-20 Μαΐου 2018), που συνδιοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στους χώρους του ξενοδοχείου Mediterranean Palace (Σαλαμίνος 3, απέναντι από το Λιμάνι), από τις 9:30 το πρωί της Πέμπτης 17 Μαΐου 2018 έως την Κυριακή 20 Μαΐου στις 15:00 (θα υπάρχουν επίσης τηλεδιασκέψεις στις 17 Μαΐου από 9:30 μέχρι 14:30 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας/Mediterranean Palace).
Τα θέματα της παραοικονομίας, της σκιώδους οικονομίας, της διαφθοράς, των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. Τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος και το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα/πλεόνασμα θα μεταβάλλονται και τα δεδομένα της σκιώδους οικονομίας θα προσαρμόζονται στις εκάστοτε μακροοικονομικές μεταβολές, οπότε η συνεχής παρακολούθηση της συγκεκριμένης πράξης επιβάλλεται.
Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καταδεικνύει ότι η συμμετοχή στη σκιώδη οικονομία αυξήθηκε, αναδεικνύει τους προσδιοριστικούς της παράγοντες και αποσαφηνίζει τις προϋποθέσεις για την απορρόφησή της από την επίσημη οικονομία, ώστε να επιταχυνθεί η έξοδος από την παρούσα πολυδιάστατη κρίση.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ICIB 2018 θα υπάρχει συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet “Research on Crucial Issues of European Integration”. Το Κέντρο Αριστείας λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο 2015 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, φιλοξενούμενο στο Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και επιχορηγούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ειδικότερα από το πρόγραμμα Erasmus+, «Δράση Jean Monnet».
Το διεθνές συνέδριο του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, που γίνεται σε συνδιοργάνωση με το ΕΒΕΘ, θα έχει ως θέμα “Η ανάπτυξη στην ΕΕ: Πιστοληπτική αξιολόγηση και άμεσες ξένες επενδύσεις” και θα διεξαχθεί την Πέμπτη 17 Μαΐου και την Παρασκευή 18 Μαΐου στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace, με εξέχοντες ομιλητές. Εκεί θα αναπτυχθούν σημαντικά θέματα σχετικά με τις νομικές και οικονομικές διαστάσεις της λειτουργίας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης (Moody’s, Standard & Poors, Fitch κλπ.), προτάσεις για ένα αναπτυξιακό μίγμα πολιτικής και άμεσες ξένες επενδύσεις. H είσοδος είναι ελεύθερη.
Την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 10:00-10:50 θα δώσει κεντρική ομιλία ο παγκοσμίου φήμης και διεθνούς κύρους δικηγόρος Mark Clough με θέμα “Oligopoly of Credit Rating Agencies and EU Competition Law”.
Την Παρασκευή 18 Μαΐου 10:00-11:00 οι σύνεδροι μπορούν να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα κεντρική ομιλία “EU Growth and Investment: The European quest for internal reforms and external partners” του διεθνώς διακεκριμένου Αυστριακού καθηγητή του Business University of Vienna Karl Aiginger, ενός από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους της Ευρώπης.
Την ίδια ημέρα στις 15:00-16:00 θα παρουσιάσει ομιλία με θέμα “Managing digitalisation: an economic or political decision” ο Steve Bainbridge, υψηλόβαθμο στέλεχος του ευρωπαϊκού οργανισμού CEDEFOP.
Το Σάββατο 19 Μαΐου στις 14:00-15:00 η Ελένη Αγγελοπούλου, υψηλόβαθμο στέλεχος του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού των συστημικών τραπεζών SSM, θα παρουσιάσει ομιλία με θέμα: “The Banking Union crisis management framework – key elements and experience from the first years”.