Αφορά 90.519 βρέφη και παιδιά – Το ποσό προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες προσαρμογής του συνόλου των δημοτικών παιδικών σταθμών που υπολογίζονται ότι λειτουργούν πανελλαδικά
Σε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ, που αφορά την αναμόρφωση 1.688 βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με την avgi.gr.
Η σπουδαιότητα του εγχειρήματος, το οποίο «τρέχουν» από κοινού το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με το υπουργείο Εσωτερικών, φαίνεται από το ότι απευθύνεται σε πάνω από 90.000 παιδιά και βρέφη, ενώ η διάρκεια υλοποίησής του θα είναι πενταετής, καθώς εκτείνεται μέχρι και το 2022. Είναι γεγονός ότι τέτοιου τύπου κινήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση στρέφεται σε πολιτική, η οποία αφήνει ένα σαφές κοινωνικό αποτύπωμα.
Πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα
Ο προϋπολογισμός των 95 εκατ. ευρώ προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες προσαρμογής του συνόλου των δημοτικών παιδικών σταθμών που υπολογίζονται ότι λειτουργούν πανελλαδικά και κατανέμεται σε βάθος χρόνου πενταετίας. Έπειτα από επικοινωνία σχετικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με τον φορέα, προκειμένου να ληφθεί μεγαλύτερη ανάλυση του τρόπου υπολογισμού του ποσού των 95 εκατ. ευρώ, ο φορέας απέστειλε σχετικό πίνακα (βλ. εντός σελίδας) σύμφωνα με τον οποίο οι δομές προς συμμόρφωση υπολογίζονται σε 1.688 εν συνόλω, ενώ το κόστος ανά δομή εκτιμάται κατά μέσο όρο στις 57.000 ευρώ.
Τα κριτήρια για ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Ν. 3852/2010, άρθρο 94), οι δήμοι έχουν από 1.7.2011 την αρμοδιότητα χορήγησης άδειας λειτουργίας τόσο στους ιδιωτικούς, όσο και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ήταν απαραίτητη η τήρηση ειδικών τεχνικών προδιαγραφών, κάτι που δεν ίσχυε για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 99/2017 θεσπίζονται για πρώτη φορά τεχνικές προδιαγραφές που και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί πρέπει να πληρούν ώστε να κριθούν κατάλληλοι για αδειοδότηση.
Ανάκληση αδείας
Συνεπώς, οι ήδη λειτουργούντες δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα πρέπει εντός συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, που ορίζονται στο προαναφερθέν Προεδρικό Διάταγμα, να προσαρμόσουν τις κτηριακές υποδομές τους στις εκάστοτε απαιτούμενες προδιαγραφές, με τελευταία προθεσμία πλήρους προσαρμογής αυτών τα πέντε έτη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις καθορισμένες προθεσμίες, η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του σταθμού θα ανακαλείται.
Πρόταση και προώθηση
Σε συνέχεια των ανωτέρω νομοθετικών ρυθμίσεων και με δεδομένη τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, το υπουργείο Εσωτερικών πρότεινε την οικονομική ενίσχυση των δήμων προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο προσαρμογής των παιδικών σταθμών αρμοδιότητάς τους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους. Για τον λόγο αυτό αιτείται με σχετικό έγγραφό του την ένταξη ενός (1) νέου έργου στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ (ΣΑΕ 055) με τίτλο «Επιχορήγηση των δήμων για προσαρμογή λειτουργούντων παιδικών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 99/2017» και προϋπολογισμό 95 εκατ. ευρώ. Έτσι, το υπουργείο Οικονομίας προχωρά το έργο στην κατεύθυνση που έχει προβλεφθεί.
Στις 108.500 τα vouchers για παιδιά τη διετία 2017-2018
Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης έρχεται σε συνέχεια μιας συνεπούς στάσης, καθώς φέτος εξασφαλίστηκαν θέσεις για περισσότερα από 100.000 παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, με τη συνολική χρηματοδότηση για τη διετία 2017-2018 να φτάνει τα 223,5 εκατ. ευρώ.
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».
Με την αύξηση αυτή, η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος για την περίοδο 2017-2018 φτάνει τα 223,5 εκατ. ευρώ και ικανοποιεί πλήρως όλα τα αιτήματα για δωρεάν είσοδο (περίπου 108.500 vouchers) στις διαθέσιμες θέσεις των δομών παιδικής φροντίδας (παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ).
Είναι σαφές ότι οι δομές παιδικής φροντίδας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως άλλωστε είχε δηλώσει σχετικά ο Αλέξης Χαρίτσης, προσθέτοντας τότε πως «προχωράμε εκ νέου σε γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, φτάνοντας το 2017 στο ποσό-ρεκόρ των 223,5 εκατ. ευρώ». Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση γίνεται ως επί το πλείστον από εθνικούς πόρους, οι οποίοι υπερδεκαπλασιάστηκαν σε μόλις τρία χρόνια (βλ. σχετικό πίνακα). «Σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών καταφέραμε για πρώτη φόρα φέτος να εξασφαλίσουμε μία θέση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για περισσότερα από 100.000 παιδιά» είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, προσθέτοντας: “Έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής μας τις ανάγκες της κοινωνίας που δοκιμάζεται, ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και του συνόλου των Ατόμων με Αναπηρία».