Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία παραμένει ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Με στόχο την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) συνεχίζει για τρίτη χρονιά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Αντιμετώπιση της Εφηβικής Παχυσαρκίας / Tackling Adolescent Obesity (TAO)», που προωθεί υγιεινές διατροφικές συνήθειες και φυσική δραστηριότητα στους νέους.
Πέντε νέα σχολεία συμμετέχουν στη φετινή φάση
Για το σχολικό έτος 2024-2025, το πρόγραμμα επεκτείνεται σε πέντε σχολεία από διαφορετικές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν:
1ο Γυμνάσιο Βέροιας – Φιλίππειο
1ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου
1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καρδίτσας
23ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
12θεσιο Δημοτικό Σχολείο Σαγέικων
Συνολικά, η ΕΕΚΕ έχει ήδη καταρτίσει 1.072 μαθητές μέσω εκπαιδευτικών παρεμβάσεων που εφαρμόστηκαν σε 69 τμήματα, καλύπτοντας επτά σχολεία την προηγούμενη διετία.
Εκπαίδευση με επίκεντρο τη διατροφή, την κίνηση και την ψυχολογία
Το έργο TAO προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση απέναντι στην παχυσαρκία, εντάσσοντας στους βασικούς του άξονες τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, τις διατροφικές διαταραχές, την αντιμετώπιση διακρίσεων και το σχολικό bullying. Παράλληλα, προειδοποιεί για τους κινδύνους της κακής διατροφής και εστιάζει στην ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών.
Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα παίζει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τις γνώσεις στους μαθητές μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενισχύοντας την πρόληψη μέσα στη σχολική κοινότητα.
Τα σχολεία όπου έχει ήδη εφαρμοστεί η δράση
Τα προηγούμενα έτη, η παρέμβαση της ΕΕΚΕ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε επτά σχολεία:
1ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου
4ο Γενικό Λύκειο Βέροιας
Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας
2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου
1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καρδίτσας
10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας
1ο Πειραματικό Λύκειο Καρδίτσας
Ευρωπαϊκή υποστήριξη και συνεργασία
Το πρόγραμμα Food4Inclusion / Tackling Adolescent Obesity υλοποιείται στην Ελλάδα από την ΕΕΚΕ, σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Safe Food Advocacy Europe, ο οποίος είναι και ο Επικεφαλής Εταίρος του έργου. Η δράση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος European Social Fund+ (ESF+) / Social Prerogatives and Specific Competencies Lines (SocPL).