Tην ακύρωση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ζητούν οι γονείς και κηδεμόνες των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και φροντιστηρίων μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας
«Όπως και χιλιάδες γονείς σε ολόκληρη την Ελλάδα που κάνουν χρήση φροντιστηρίων, δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση μας στην άδικη επιβολή ΦΠΑ στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες και καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση της και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του μέτρου» αναφέρουν σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι «η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, που θίγει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην εκπαίδευση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή (άρθρο 16) που προβλέπει ως βασική αποστολή του Κράτους την Παιδεία».
Όπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας, εάν το μέτρο δεν καταργηθεί:
-Χιλιάδες παιδιά θα αναγκαστούν να αλλάξουν το οικείο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον, εξαιτίας της σίγουρης και, κυρίως, υπερβολικής αύξησης των διδάκτρων.
-Η Δημόσια εκπαίδευση θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες αυξημένου αριθμού μαθητών, που θα μετακινηθούν από τα ιδιωτικά σχολεία, κάτι που θα επιτείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα της.
-Εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, αφού πολλοί από τους 30.000 εργαζόμενους (εκ των οποίων οι 13.000 εκπαιδευτικοί) στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα βρεθούν στην ανεργία.
-Εκατοντάδες χιλιάδες γονείς θα κληθούμε να καταβάλουμε την επιβάρυνση του ΦΠΑ για όλες τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχουν στα παιδιά μας τα ιδιωτικά σχολεία της επιλογής μας, ανατρέποντας πλήρως τους οικογενειακούς μας προγραμματισμούς.
– Ένας μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κλάδων και ειδικοτήτων που προμηθεύουν τα ιδιωτικά σχολεία με προϊόντα και υπηρεσίες, θα πληγεί σημαντικά.
-Ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί, αφού θα κληθεί να καλύψει το πρόσθετο κόστος λόγω της αύξησης του αριθμού μαθητών στη Δημόσια εκπαίδευση. (Σύμφωνα με μελέτη του ΕΒΕΑ, η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού ανά μαθητή στη Δημόσια εκπαίδευση είναι 6.000 ευρώ).
Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας την Πέμπτη αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ προκειμένου να διατυπώσει τις θέσεις της για το ζήτημα του ΦΠΑ στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης.
dikaiologitika.gr
Κινητοποιήσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση για το 23% ΦΠΑ
Το Βήμα
«Δεν θα σας κλείσουμε γιατί δεν μπορούμε, αλλά θα σας κάνουμε αχρείαστους στην ελληνική κοινωνία» φέρεται να είπε προ τριμήνου σε ιδιοκτήτη μεγάλου ιδιωτικού σχολείου, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας αρμόδιο για τη Μέση Εκπαίδευση, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν στο γραφείο του στο Μαρούσι. Έκτοτε τα γραφεία άλλαξαν, άλλοι πολιτικοί απομακρύνθηκαν και άλλοι τους διαδέχτηκαν. Η πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα ωστόσο φαίνεται ότι έμεινε αμετάβλητη.
Παρά την δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προεκλογικά υποσχέθηκε ότι το μέτρο του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση ήταν λάθος και θα αποσυρθεί, το υπουργείο Οικονομικών σήμερα εκπέμπει το ακριβώς αντίθετο μήνυμα. Το 23% ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων ήρθε για να μείνει!
Σε απάντηση, σύσσωμη η κοινότητα των ιδιωτικών σχολείων (διοικήσεις, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε κοινή «γραμμή») κινητοποιείται τώρα για να αναστείλει το μέτρο ή έστω να πετύχει μείωση στο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στο κράτος.
Γονείς ενωμένοι
«Το μέτρο αυτό μας βγάζει τελείως εκτός προϋπολογισμού και δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης» λέει ο κ. Παναγιώτης Βιδάλης, δημοτικός σύμβουλος στην Ηλιούπολη. Το παιδί του κ. Βιδάλη, πηγαίνει σε ένα μικρό και καλοοργανωμένο ιδιωτικό σχολείο, την «Σύγχρονη παιδεία» που σίγουρα δεν απευθύνεται στους «έχοντες» της χώρας. Ο ίδιος συμμετέχει πλέον στις κινήσεις γονέων που οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν το θέμα τις επιβολής 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
«Δεν μπορεί να γίνεται αυτό ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Σίγουρα κάποιοι γονείς δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος που θα σημαίνει το 23% για την οικογένεια τους. Και τι μπορούν να κάνουν; Να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία τους; Είναι η πιο αντιπαιδαγωγική κίνηση που μπορεί να φανταστεί κανείς» λέει ο κ. Βιδάλης.
«Επίσης από όσο ξέρουμε αυτή η απόφαση αντιβαίνει σε Κοινοτική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή η χώρα μας θα εισπράττει κάτι παράνομο για το οποίο θα κληθεί στην συνέχεια να πληρώνει πρόστιμα;» αναρωτιέται.
Για το θέμα, οι γονείς παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία οργανώνονται με στόχο την προσφυγή τους στα δικαστήρια της Ε.Ε.
Όπως λέει ο κ. Ιωακείμ Καλιβρούσης, ήδη έχουν συγκεντρωθεί οι σύλλογοι γονέων από 50 ιδιωτικά σχολεία στα οποία φοιτούν περίπου 30.000 μαθητές. «Ο κοινός κίνδυνος μας έχει φέρει κοντά» λέει ο κ. Καλιβρούσης χαριτολογώντας, καθώς τα ιδιωτικά σχολεία δεν εκπροσωπούνταν σήμερα σε πανελλαδική Ομοσπονδία γονέων. Η συντονιστική επιτροπή γονέων και κηδεμόνων ιδιωτικών σχολείων δίνουν έτσι την Πέμπτη συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσουν τις πρώτες κοινές αποφάσεις τους.
«Είναι λάθος η πορεία που έχει πάρει η κυβέρνηση» λέει ο κ. Καλιβρούσης. «Θεωρούμε αυτονόητη την δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για πλήρη κατάργηση του 23% ΦΠΑ σε όλες τις μορφές της ιδιωτικής εκπαίδευσης» συμπληρώνει.
Σήμερα 170.000 γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία σε όλη τη χώρα και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο στα φροντιστήρια που πλήττονται από τον νέο νόμο.
Απολύσεις και λουκέτα
Ο σύνδεσμος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων εκτιμάει ότι είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε «λουκέτα» στην ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας (το 90% των σχολείων είναι μικρά σχολεία ή μεσαίου μεγέθους σχολεία). Απολύσεις περίπου 5.000 εκπαιδευτικών πανελλαδικά, «λουκέτο» στο 20% των μεσαίων και μικρών ιδιωτικών σχολείων και φυγή προς τη δημόσια εκπαίδευση τουλάχιστον 20.000 μαθητών πανελλαδικά είναι ο πρόχειρος υπολογισμός των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.
Σήμερα 80.000 παιδιά φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες των ιδιωτικών σχολείων, τα οποία στο σύνολό τους φτάνουν τα 1.800 ιδρύματα πανελλαδικά. Σε αυτά εργάζονται περίπου 30.000 άτομα, από τα οποία 12.000 εκπαιδευτικοί.
Οι διοικήσεις των ιδιωτικών σχολείων τηρούσαν έως σήμερα στάση αναμονής. Στις 16 Οκτωβρίου άλλωστε λήγει η παράταση που τους έχει δοθεί από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για να υπαχθούν στο καθεστώς του ΦΠΑ. Οπότε και πάλι αναμένουν μια νέα εγκύκλιο που θα ξεκαθαρίσει το θέμα, με κίνδυνο ωστόσο να πρέπει να πληρώσουν στο τέλος του χρόνου, τον ΦΠΑ έξι μηνών
(ο σχετικός νόμος ισχύει από τις 10 Ιουλίου και μετά).
Κατ’ επέκταση οι ιδιοκτήτες των σχολείων μιλούν τώρα για αποδόμηση των σχολείων τους «με το νυστέρι και χειρουργική ακρίβεια» από σειρά διατάξεων που έχουν ψηφισθεί ήδη ή έχουν εξαγγελθεί από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
«Συνεχίζω να εμπιστεύομαι την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση η οποία δια στόματος του πρωθυπουργού δεσμεύτηκε δημόσια για την κατάργηση του μέτρου του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου ιδιωτικών σχολείων κ.Μπάμπης Κυραϊλίδης. «Και επειδή ο πρωθυπουργός είναι η ανώτατη αρχή της ελληνικής δημοκρατίας από εκείνον περιιμένουν την τήρηση της τάξης. Αν παρόλα αυτά προκύψει διαφορετική εξέλιξη, τότε η δημοκρατίας μας θα έχει πρόβλημα και ο πρωθυπουργός θα λέει ψέματα στον ελληνικό λαό» καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Κυραιλίδης.
Φροντιστήρια και αύξηση της παραπαιδείας
Με τις επιχειρήσεις των φροντιστηρίων σε όλη τη χώρα να βρίσκονται μπροστά σε εκατοντάδες αιτήματα «επαναδιαπραγμάτευσης» (καθώς οι συμφωνίες με τους πελάτες τους έγιναν προεκλογικά και με το δεδομένο ότι το μέτρο του ΦΠΑ θα καταργηθεί), ο χώρος της φροντιστηριακής μάθησης εκτίθεται πλέον ανοικτά στον κίνδυνο της παραπαιδείας.
Το αίτημα «χωρίς απόδειξη» είναι προφανές ότι θα αντικαταστήσει την πλειονότητα των αιτημάτων γονέων για τα παιδιά τους, καθώς πλέον το μονοπάτι της «μαύρης οικονομίας» θεωρείται από πολλούς μονόδρομος.
Στα φροντιστήρια φοιτούν σήμερα κυρίως τα παιδιά χαμηλών οικονομικών στρωμάτων, που με κόπο πληρώνουν τα 150 ή 200 ευρώ μηνιαίως, τα οποία αποτελούν τα δίδακτρα για την συμπληρωματική μάθηση εκεί που η δημόσια εκπαίδευση υστερεί.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Βήματος» τα αριθμητικά δεδομένα για τα φροντιστήρια της χώρας έχουν ως εξής: 40 μαθητές κατά μέσο όρο ανά φροντιστήριο, 150 ευρώ μέσο μηνιαίο δίδακτρο για 9 λειτουργικούς μήνες. Με απλά μαθηματικά η επιβολή του ΦΠΑ σημαίνει για κάθε φροντιστήριο μια πρόσθετη μηνιαία δαπάνη η οποία είναι υπερδιπλάσια του μέσου ενοικίου το οποίο καταβάλλει.
Κατά συνέπεια χιλιάδες φροντιστήρια απειλούνται ως πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το πλέον σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι τα δίδακτρα εφέτος συμφωνήθηκαν με τους γονείς και με τους κηδεμόνες και τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων με την προσδοκία της κατάργησης του φόρου. Κατά συνέπεια φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να μετακυλήσει κανένας τον ΦΠΑ στις οικογένειες αυτές, χωρίς τον κίνδυνο των μαζικών διαγραφών.
Το 2008 και πριν ξεσπάει η κρίση στη χώρα μας, τα φροντιστήρια είχαν μέσο όρο μαθητών, ανά φροντιστήριο, τα 65 άτομα. Σήμερα ο μέσος όρος μαθητών στα φροντιστήρια είναι κάτω από 40 παιδιά. Πάνω από τα μισά φροντιστήρια της χώρας δε, αποτελούν πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Περισσότερες από 1.000 μικρές φροντιστηριακές επιχειρήσεις απειλούνται με κλείσιμο όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας του κλάδου. Συνολικά σε όλα τα φροντιστήρια της χώρας απασχολούνται περίπου 25.000 εκπαιδευτικοί.
Η πίεση για φοροδιαφυγή εκτιμούν φροντιστές μεγάλων αλυσίδων του κλάδου, θα είναι αφόρητη με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να εξαφανιστούν από το χάρτη της νομιμότητας, να σβήσουν τα φώτα και τις διαφημίσεις και να ακολουθήσουν το μονοπάτι των ιδιαίτερων μαθημάτων στο σπίτι των μαθητών χωρίς αποδείξεις και έλεγχους…
Γονείς: Κατάργηση ΦΠΑ με νόμοΣυνέντευξη Τύπου για την επιβολή ΦΠΑ θα δώσουν την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, στην ΕΣΗΕΑ η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρόσκληση:« Οι 170.000 γονείς των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, όπως και χιλιάδες γονείς σε ολόκληρη την Ελλάδα που κάνουν χρήση φροντιστηρίων, δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην άδικη επιβολή ΦΠΑ στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες και καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του μέτρου.
H επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, που θίγει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην εκπαίδευση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή (άρθρο 16) που προβλέπει ως βασική αποστολή του Κράτους την Παιδεία.
Εάν το μέτρο δεν καταργηθεί:
* Χιλιάδες παιδιά θα αναγκαστούν να αλλάξουν το οικείο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον, εξαιτίας της σίγουρης και, κυρίως, υπερβολικής αύξησης των διδάκτρων.
* Η δημόσια εκπαίδευση θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες αυξημένου αριθμού μαθητών, που θα μετακινηθούν από τα ιδιωτικά σχολεία, κάτι που θα επιτείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματά της.
* Εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, αφού πολλοί από τους 30.000 εργαζόμενους (εκ των οποίων οι 13.000 εκπαιδευτικοί) στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα βρεθούν στην ανεργία.
* Εκατοντάδες χιλιάδες γονείς θα κληθούμε να καταβάλουμε την επιβάρυνση του ΦΠΑ για όλες τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχουν στα παιδιά μας τα ιδιωτικά σχολεία της επιλογής μας, ανατρέποντας πλήρως τους οικογενειακούς μας προγραμματισμούς.
* Ένας μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κλάδων και ειδικοτήτων που προμηθεύουν τα ιδιωτικά σχολεία με προϊόντα και υπηρεσίες, θα πληγεί σημαντικά.
* Ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί, αφού θα κληθεί να καλύψει το πρόσθετο κόστος λόγω της αύξησης του αριθμού μαθητών στη δημόσια εκπαίδευση. (Σύμφωνα με μελέτη του ΕΒΕΑ, η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού ανά μαθητή στη δημόσια εκπαίδευση είναι 6.000 ευρώ.)
Οι γονείς των παιδιών που επιλέγουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικά σχολεία καταβάλλουμε μέσω της ετήσιας φορολόγησής μας το μερίδιο που μας αναλογεί για τη δημόσια εκπαίδευση. Στη μεγάλη πλειοψηφία μας είμαστε σκληρά εργαζόμενοι, που προσπαθούμε να διασφαλίσουμε για τα παιδιά μας το καλύτερο. Η επιλογή μας αυτή, την οποία οι περισσότεροι υπηρετούμε με δυσκολία, επιτρέπει στο κράτος να εξοικονομεί 500.000.000 ευρώ τον χρόνο.
Ζητάμε το κράτος να σεβαστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικά μας δικαίωμα για απρόσκοπτη πρόσβαση στο αγαθό της Παιδείας για τα παιδιά μας και να μη μας “τιμωρεί” με επιπλέον, άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Ζητάμε την κατάργηση με νόμο του ΦΠΑ στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης».