Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη
της Βάγιας Καραΐσκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η «Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (World Heritage Day) καθιερώθηκε από την UNESCO το 1983 και είναι αλλιώς γνωστή ως «Παγκόσμια Μέρα Μνημείων και Τοποθεσιών» (International Day for Monuments and Sites). Έκτοτε και κάθε χρόνο η μέρα γιορτάζεται στις 18 Απριλίου και αφορά εξίσου τόπους πολιτισμού με διεθνές, εθνικό και τοπικό ενδιαφέρον.
Το «Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών» (ΙCOMOS) είναι ένας μη-κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1965 και εργάζεται για τη διατήρηση και την προστασία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και για την ένταξη των μνημείων κάθε χώρας στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 9.500 μέλη από 144 χώρες μεταξύ των οποίων αρχιτέκτονες, ιστορικούς, αρχαιολόγους, ιστορικούς τέχνης, γεωγράφους, ανθρωπολόγους, μηχανικούς και πολεοδόμους.
Στόχος της «Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» είναι – μέσα από τη διατήρηση και προστασία των υλικών καταλοίπων της πολιτισμικής μνήμης – να τονίσει τη βαρύνουσα σημασία που έχει η πολιτισμική κληρονομιά στη διαμόρφωση της ταυτότητας του καθενός μας, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Εξίσου επιδιώκει να συμβάλει στην κατανόηση της «διαφορετικότητας» και, κατ’ επέκταση, στον σεβασμό των διαφορετικών πολιτισμών και στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών τους.
Το θέμα για την «Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς» το 2016 είναι «Η Κληρονομιά των Αθλημάτων». Ο Pierre de Coubertin, ιδρυτής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είχε πει: «ο αθλητισμός αποτελεί μέρος της κληρονομιάς κάθε ανθρώπου και η απουσία του δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με τίποτα άλλο».
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου επιδιώκει την εξοικείωση με την έννοια της πολιτισμικής μνήμης, την κατανόηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και της κουλτούρας της καθημερινότητας και τη διαχείρισή και ανάδειξή τους. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί το πλούσιο και μακρύ πολιτιστικό υπόβαθρο της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και του ευρύτερου Ευρωπαϊκού χώρου, για τη δημιουργική και αποτελεσματική προβολή των διαφορετικών τομέων του πολιτισμού.