Παραπάνω από αισθητή γίνεται πλέον στην Ελλάδα της κρίσης και των υψηλών ποσοστών των ανέργων, η έλλειψη διασύνδεσης πανεπιστημιακών σπουδών και πραγματικών αναγκών της αγοράς.
Της Στεφανίας Σούκη
Του λόγου το αληθές πιστοποιούν και τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας βρίσκεται τελευταία ως προς το ποσοστό των ειδικών της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ICT) επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη δηλώνουν αυξημένες ανάγκες στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat, για το 2016 περί τα 8,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως ειδικοί ICT, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 3,7% επί του συνόλου των εργαζομένων. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, τόσο ο αριθμός όσο και το μερίδιο της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων βαίνει αυξανόμενο με βάση τις αυξημένες ανάγκης της αγοράς.
Κατά το 2016, τρία κράτη- μέλη της Ε.Ε. είχαν τους μισούς από το σύνολο των ειδικών ICT που απασχολούνται στην Ε.Ε. στους κλάδους πληροφορικής και τεχνολογίας: Πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο (1,6 εκατ. εργαζόμενοι), τη Γερμανία (1,5 εκατ.) και τη Γαλλία (1 εκατ.). Κατ’ αναλογία, τα υψηλότερα ποσοστά ειδικών ICT επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού καταγράφονται στη Φινλανδία (6,6%), Σουηδία (6,3%) και ακολουθούν Εσθονία (5,3%), Ηνωμένο Βασίλειο (5,1%) και Ολλανδία (5%). Στον αντίποδα βρίσκονται η Ελλάδα με το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. ήτοι 1,4%, και ακολουθούν Ρουμανία (2%), Κύπρος και Λετονία. Χαμηλότερα από την Ελλάδα, εκτός Ε.Ε., βρίσκεται η Τουρκία με ποσοστό χαμηλότερο ακόμη και του 1% επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισλανδία βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3,7%.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης από το 2011 έως το 2016, η Ελλάδα αύξησε τους ειδικούς ICT οριακά, από το 1,3% του 2011 στο 1,4% του 2016, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση στο σύνολο της Ε.Ε. μαζί με τη Λετονία, η οποία ωστόσο έχει πιο υψηλό μερίδιο επί του συνόλου (από 2,1% στο 2,2%).
Ο κλάδος κυριαρχείται από άνδρες (πάνω από 8 στους 10 ή ποσοστό 83,3%) με υψηλό επίπεδο σπουδών, αφού το 61,8% έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε.: Το 2016 μία στις 5 επιχειρήσεις στην Ε.Ε. απασχολούσαν ειδικούς ICT και σχεδόν μία στις 10 ή ποσοστό 9% προσέλαβε ή βρισκόταν στη διαδικασία να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό. Ωστόσο από τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να προσλάβουν ειδικούς Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών δηλώνουν σε ποσοστό 41% ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να καλύψουν τις κενές θέσεις. Μικρότερο, λόγω της υψηλής ανεργίας στη χώρα, είναι το μερίδιο των αντίστοιχων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, φθάνοντας το 28%. Στις χώρες με επίσης χαμηλά ποσοστά επιχειρήσεων που δηλώνουν δυσκολία στις προσλήψεις ειδικών Τεχνολογίας Πληροφοριών κι Επικοινωνιών περιαλαμβάνονται επίσης η Ισπανία (17%), η Πολωνία και η Ιταλία (από 31%) και η Πορτογαλία με 32%.