Πριν πέντε χρόνια μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών από το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Κυκλάδων αποφάσισε να προχωρήσει εθελοντικά στην υλοποίηση μιας σειράς δωρεάν εξ αποστάσεως επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς, αξιοποιώντας τεχνολογίες του διαδικτύου . Οι εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν την κίνηση αυτή και σήμερα έχει δημιουργηθεί μια Κοινότητα πρακτικής 2.000 εκπαιδευτικών, από τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, που έχει στόχο την επιμόρφωσή τους στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στην διδασκαλία των μαθημάτων τους.

Η φιλοσοφία των σεμιναρίων στηρίζεται στο περισσότερη πράξη και λιγότερη θεωρία, με μικρές και πολλές δραστηριότητες, ενώ το εκπαιδευτικό υλικό αξιολογείται διαρκώς και επικαιροποιείται από τους επιμορφωτές. Η εξαιρετική δουλειά αποτυπώνεται στις υψηλές βαθμολογίες που δίνουν οι επιμορφούμενοι και φυσικά στο γεγονός ότι πολλοί από τους εκπαιδευτικούς είναι φανατικοί υποστηρικτές των σεμιναρίων του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων και τα παρακολουθούν ανελλιπώς. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Νίκο Τζιμόπουλο ένα μεγάλο ποσοστό των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών εφαρμόζει τα όσα έχει διδαχθεί στη σχολική τάξη.

Πρωτοποριακή είναι η χρήση της open-source πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας OpenSim, που υποστηρίζει την δημιουργία εικονικών κόσμων. Η εν λόγω πλατφόρμα αξιοποιείται για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, για το σκοπό της οποίας δημιουργήθηκε ένα επιμορφωτικό νησί, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας. Η κάθε αίθουσα διδασκαλίας περιέχει τρία εργαλεία (Webbrowser, πίνακα παρουσιάσεων και εργαλείο συνεργατικής επεξεργασίας κειμένου βασισμένο στα google docs).

Ο κάθε επιμορφούμενος αρχικά επέλεξε ένα από τα οκτώ έτοιμα avatars που υπάρχουν όπως επίσης και την ενδυμασία του. Μέσα στον εικονικό κόσμο μπορούσε να επιλέξει να περιηγηθεί περπατώντας, τρέχοντας, πετώντας ή με τηλεμεταφορά. Η επικοινωνία γινόταν με μικρόφωνο, ενώ ο κάθε επιμορφούμενος μπορούσε να συμμετάσχει ενεργά σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος χρησιμοποιώντας εργαλεία που του επέτρεπαν π.χ. να σηκώσει το χέρι του, να επικοινωνήσει με chat, να ψηφίσει, να γράψει κάτι στον κοινόχρηστο πίνακα ή να μετακινηθεί.

Η πλατφόρμα OpenSimθα αξιοποιηθεί και για την επιμόρφωση των μαθητών, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων Νίκος Τζιμόπουλος αφού «Το διάστημα από 1/3/2016 έως 30/5/2016 θα δημιουργηθεί μια εικονική τάξη στην οποία οι μαθητές θα παρακολουθήσουν το επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση μαθητών στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου» στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης. Το σεμινάριο θα απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ – Στ΄ τάξης δημοτικών σχολείων και κυρίως στα μονοθέσια και διθέσια σχολεία των μικρών νησιών. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί αποκλειστικά στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης, μία (1) διδακτική ώρα την εβδομάδα.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι (α) αφενός η ανάπτυξη από τους μαθητές γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και (β) αφετέρου η διεύρυνση της κοινωνικοποίησης και μάθησης των μαθητών που φοιτούν στα μικρά και απομακρυσμένα σχολεία μέσα από τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.

Ειδικότερα, τα προσδοκώμενα παιδαγωγικά οφέλη θα είναι:

-Η εξοικείωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και των μαθητών με τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης,

-Η προαγωγή της εργαλειακής – εκπαιδευτικής χρήσης του υπολογιστή και του διαδικτύου,

-Η κατανόηση των κινδύνων και των προκλήσεων του διαδικτύου και η ορθή διαχείρισή τους,

-Η εξ αποστάσεως συνεργασία και αλληλεπίδραση των μαθητών και εκπαιδευτικών με μαθητές και εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων και άλλων περιοχών.

Τα σεμινάρια του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων, όπως αναφέρθηκε, πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τα παρακολουθούν εκπαιδευτικοί από 44 νησιά της Ελλάδας: Αμοργός, Άνδρος, Αίγινα, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Δονούσα, Ηράκλεια, Θήρα, Θηρασιά, Ικαρία, Ίος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κέα, Κέρκυρα, Κουφονήσι, Κρήτη, Κύθηρα, Κύθνος, Κως, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Νίσυρος, Πάρος, Πάτμος, Ρόδος, Σύρος, Σαλαμίνα, Σάμος, Σέριφος, Σίφνος, Σύμη, Σχοινούσα, Τήλος, Τήνος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη,

Για την υλοποίηση τους χρησιμοποιήθηκαν:

-Για την ασύγχρονη επικοινωνία η ηλεκτρονική πλατφόρμα Moodle, όπου είναι ελεύθερο λογισμικό διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου (Course Management System) και χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαδικτυακών μαθημάτων. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί δικτυακές υποδομές του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.

-Για την σύγχρονη επικοινωνία η open-sourceπλατφόρμα τηλεδιάσκεψης BigBlueButton, η οποία υποστηρίζει πολλαπλούς χρήστες με χρήση εικόνας και ήχου.

Ο υπεύθυνος του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Νίκος Τζιμόπουλος, δήλωσε ενθουσιασμένος με την αποδοχή που έχουν τα σεμινάρια και ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Τηλεκπαίδευσης στις Κυκλάδες ώστε η καλή πρακτική να θεσμοθετηθεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα σεμινάρια του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Κυκλάδων δεν περιορίζονται μόνο στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορικής (ΤΠΕ) καθώς σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων (ΣΣΝ) και άλλους φορείς υλοποίησαν σεμινάριο για τις «Διαφυλικές σχέσεις και τον ιό HPV» το οποίο παρακολουθήσουν 100 επιμορφούμενοι (εκπαιδευτικοί, γονείς, και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας), ενώ μέσα στο Φεβρουάριο ολοκληρώνεται το σεμινάριο «Σχολική Βία & Εκφοβισμός (Bullying)».

Το σεμινάριο αυτό έχει διάρκεια δέκα (10) εβδομάδων, υλοποιείται εξ’ αποστάσεως με τη χρήση της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Moodle και το παρακολουθούν 350 επιμορφούμενοι. Η επιμόρφωση απευθύνεται σε Σχολικούς Συμβούλους και σε όλους τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που δεν ολοκλήρωσαν την επιμόρφωση ως μέλη ΟΔΠ (Ομάδων Διαχείρισης Πρόληψης), και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του ΚΕΠΛΗΝΕΤ στο

.