Τί αναφέρει η έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ – Κόλαφος είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως η ετήσια Έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μεγαλύτερες ανισότητες στον συγκεκριμένο τομέα. Την ίδια ώρα, ο βαθμός εκπροσώπησης των ΑμΕΑ μειώνεται σημαντικά καθώς αυξάνεται το επίπεδο εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2016, το 42,8% των ατόμων στην Ελλάδα που έχουν ολοκληρώσει το πολύ έως και την κατώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ISCED 0-2) δηλώνουν περιορισμό δραστηριότητας/αναπηρία. Στο μεσαίο μορφωτικό επίπεδο (ISCED 3-4) η αναλογία των ατόμων με αναπηρία εμφανίζεται σημαντικά χαμηλότερη (14,9%), ενώ μόλις 1 στα 10 άτομα (12,3%) που έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση (ISCED 5-6) χαρακτηρίζεται ως άτομο με αναπηρία.
Πιο συγκεκριμένα, η χώρα:
– Παρουσιάζει τον 2ο υψηλότερο βαθμό υπερεκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στο χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο (ISCED 0-2), με την αναλογία τους στην κατηγορία να εμφανίζεται κατά 73,0% υψηλότερη της αντίστοιχης στο συνολικό πληθυσμό. Την ίδια χρονιά η αντίστοιχη διαφορά στο σύνολο της ΕΕ-27 είναι της τάξης του 44,0%, ενώ τα 5 κράτη-μέλη με τον χαμηλότερο βαθμό υπερεκπροσώπησης καταγράφουν διαφορά της αναλογίας των ατόμων με αναπηρία στην κατηγορία ISCED 0-2 κατά 27,0% της αντίστοιχης του συνολικού πληθυσμού τους
– Κατέχει την 26η θέση στη σειρά κατάταξης, σημειώνοντας ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στο βαθμό εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, τόσο στο μεσαίο (ISCED 3-4) όσο και στο υψηλό (ISCED 5-6) μορφωτικό επίπεδο, με την αναλογία των ατόμων με αναπηρία στην κατηγορία ISCED 3-4 και ISCED 5-6 να αντιστοιχεί μόλις στο 60% και στο 50% αντίστοιχα, του συνολικού πληθυσμού.