: Λήγει η διορία που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας στα προκειμένου αυτά να καταρτίσουν τα νέα σχέδια ασφαλείας τους, με τα περισσότερα ωστόσο να μην έχουν ακόμη ανταποκριθεί.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, η τοποθέσηση των 400 δεν έχει γίνει ακόμα παρ’ όλο που υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει το Σεπτέμβριο.

Τα , έτσι, παρότι αναμένουν τον περίφημο νέο νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση (με τις νεότερες πληροφορίες να τον τοποθετούν τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2022), ως σήμερα δεν έχουν ούτε οργανωμένα σχέδια φύλαξης, ούτε «αστυνομία ΑΕΙ». Λειτουργούν και φέτος όπως ακριβώς λειτουργούσαν και τις προηγούμενες χρονιές, με κάποια από αυτά να έχουν στείλει με συνέπεια τα σχετικά σχέδια στο αρμόδιο υπουργείο, άλλα να έχουν στείλει σχέδια των… σχεδίων και κάποια ακόμα να μην έχουν αποστείλει τίποτα.

Αρκετά , ωστόσο, φαίνεται ότι αφήνουν για την τελευταία ημέρα την κατάθεση των ολοκληρωμένων σχεδίων ασφαλείας τους, καθώς κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων, απαιτεί και μεγάλο κόστος. Κι αυτό γιατί πρέπει να ελεγχθούν όλα τα θέματα ηλεκτρολογικής φύσης, πυρασφάλειας, εξόδων κινδύνου, να αγοραστεί εξοπλισμός κ.ο.κ. Επί του παρόντος, πάντως, έχουν συγκροτήσει μόνο τις αρμόδιες για τα θέματα ασφαλείας επιτροπές, οι οποίες θα αποτελούνται από μέλη της διοίκησης και υπαλλήλους τους.

Κόστος. Ωστόσο, πέρα από την καθυστέρηση, υπάρχουν και οι αμφιβολίες. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας σημειώνει ότι έχει κάνει ήδη ένα προσχέδιο της μελέτης που θα στείλει στο υπουργείο τις επόμενες δύο εβδομάδες, το κόστος της οποίας συνολικά αναμένεται να φτάσει τις 700.000 ευρώ. «Εμείς θα κάνουμε τις μελέτες, αλλά μετά ποιος θα τα υλοποιήσει» αναρωτιέται και συνεχίζει: «Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο των πανεπιστημίων».

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου από την πλευρά του ηγείται ενός ιδρύματος που αποτελείται από 70 κτίρια. Οπως αναφέρει, έχει ήδη καταθέσει μελέτες για τα δύο από αυτά, που όμως θα αποτελέσουν «πιλότο» και για τα υπόλοιπα.

Στα παραπάνω να προστεθεί ότι από τον νέο χρόνο την προεδρία της Συνόδου Πρυτάνεων αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο πρύτανης του οποίου συμμετέχει στο think tank που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας.

Και οικονομική ποινή;Οι πληροφορίες και τα έγγραφα της σχετικής με τα παραπάνω αλληλογραφίας μεταξύ των ΑΕΙ και του υπουργείου Παιδείας έχουν υπονοήσει ότι όποιος δεν συμμορφωθεί και δεν υποβάλει τις σχετικές μελέτες ασφαλείας, θα υποστεί οικονομική ποινή. Δηλαδή, πιθανότατα, θα αφαιρεθεί μέρος του 20% της φετινής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων που θα δοθεί βάσει αξιολόγησης. Κάτι που ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να γίνει, χωρίς να εγείρει νομικές ή άλλες αμφισβητήσεις.

Οσον αφορά τον νέο νόμο-πλαίσιο, η ανακοίνωση του περιεχομένου του πήρε νέα μετάθεση χρόνου. Το θέμα έχει προκαλέσει ήδη έντονες συζητήσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, με αποτέλεσμα την έκδοση ανακοινώσεων και τη διοργάνωση σχετικών συζητήσεων, εν όψει μάλιστα και της επερχόμενης 98ης Συνόδου Πρυτάνεων.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΑΕΙ, τα μέλη της οποίας αναφέρουν ότι είχαν από διετίας καταθέσει προτάσεις σχετικά με τον νόμο-πλαίσιο, χωρίς να λάβουν ποτέ απάντηση. Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά εκ νέου από το υπουργείο ενημέρωση και τονίζει ότι «αν προσκληθεί ξανά σε συνάντηση για παρουσίαση ενός ήδη διαμορφωμένου νομοσχεδίου λίγο πριν αυτό κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση, τότε θα θεωρήσει ότι το υπουργείο αγνοεί την Ομοσπονδία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025