Σε τμήματα των πανεπιστημίων και κυρίως των ΤΕΙ θα εστιάζει από αυτό το τεύχος το «Εθνος – Παιδεία», τα οποία ακόμη και τώρα στην εποχή της οικονομικής κρίσης οι απόφοιτοι έχουν σοβαρή ζήτηση στην αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Σήμερα θα σταθούμε στα Τμήματα Λογοθεραπείας, τα οποία υπάρχουν στα ΤΕΙ Πάτρας, Ηπείρου και Καλαμάτας.

Οι πτυχιούχοι Λογοθεραπείας έχουν εξαιρετικά καλές πιθανότητες επαγγελματικής απασχόλησης και μάλιστα από τις σχετικές αγγελίες φαίνεται ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, που ζητούν προσωπικό τόσο για απασχόληση σε ειδικά σχολεία αλλά και σε εξειδικευμένα κέντρα.

Συνεπώς εφόσον ένας τίτλος σπουδών συνοδεύεται και από την καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας, οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας ανεβαίνουν κατακόρυφα. Βέβαια για να εισαχθεί ένας νέος σήμερα σε κάποιο από τα τρία τμήματα λογοθεραπείας πρέπει να καταβάλει μια σοβαρή προσπάθεια, καθώς οι βάσεις είναι αρκετά υψηλές και ξεκινούν από τα 16.251 μόρια και φτάνουν μέχρι τα 17.425. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στα τμήματα αυτά δεν μπορεί να φοιτήσει όποιος παρουσιάζει κώφωση- βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια, που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου-άρθρωσης, ή παθολογική φωνή. Όσοι εισάγονται στα Τμήματα αυτά υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις με ευθύνη του Τμήματος και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος παρουσιάζει μία από τις παραπάνω παθήσεις, διαγράφεται από το συγκεκριμένο Τμήμα και εισάγεται στην αμέσως επόμενη επιλογή του. Δυστυχώς οι θέσεις στα συγκεκριμένα τμήματα δεν είναι πολλές και κάθε χρόνο όλο και μειώνονται.

Το παλαιότερο τμήμα Λογοθεραπείας είναι στην Πάτρα (λειτουργεί από το 1996) και είναι ένα από τρία Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τετραετούς φοίτησης στην Ελλάδα, που παρέχει εκπαίδευση σε θέματα παθολογίας Λόγου, Ομιλίας και Φωνής.

Πρόγραμμα Σπουδών
Η πλειονότητα των εισακτέων με γενικές εξετάσεις προέρχεται από τη θετική και τη θεωρητική κατεύθυνση σπουδών. Το Τμήμα λειτουργεί με ένα σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών που παρέχει μαθήματα υποδομής από τις επιστημονικές περιοχές της Γλωσσολογίας, Ιατρικής και Ψυχολογίας, τα απαραίτητα μαθήματα ειδικότητας στις διαταραχές λόγου, ομιλίας, φωνής και ακοής, καθώς και μαθήματα νέων τεχνολογιών.

Εκτός από το θεωρητικό μέρος, το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτική κλινική πρακτική 900 ωρών, η οποία πραγματοποιείται σε νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, ιδρύματα και στην Κλινική Λογοθεραπείας του ΤΕΙ. Η κλινική άσκηση, η οποία έχει ως στόχο την αξιολόγηση, τη διάγνωση και την αποκατάσταση ασθενών από τους σπουδαστές, εποπτεύεται από Λογοπαθολόγους-Λογοθεραπευτές, καθηγητές ή συνεργάτες του Τμήματος.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ
To νεότερο τμήμα Λογοθεραπείας ιδρύθηκε το 2009 στο ΤΕΙ της Καλαμάτας και είναι ένα από τα τρία Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τετραετούς φοίτησης στην Ελλάδα, που παρέχει εκπαίδευση σε θέματα παθολογίας Λόγου, Ομιλίας και Φωνής. Λειτουργεί με την εφαρμογή ενός σύγχρονου Προγράμματος Σπουδών που παρέχει μαθήματα υποδομής από τους κλάδους της Γλωσσολογίας, Ιατρικής, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής και τα απαραίτητα μαθήματα ειδικότητας στις διαταραχές λόγου, ομιλίας, φωνής και ακοής καθώς και μαθήματα νέων τεχνολογιών.

Το Πρόγραμμα Σπουδών καταρτίσθηκε από Ομάδα Εργασίας, η οποία συμπεριέλαβε τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης, τις παρατηρήσεις επαγγελματιών του κλάδου, καθώς και παρατηρήσεις από αντίστοιχα τμήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Πρόγραμμα Σπουδών, εκτός του θεωρητικού μέρους, περιλαμβάνει υποχρεωτική κλινική πρακτική η οποία πραγματοποιείται σε νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, ιδρύματα και στην Κλινική Λογοθεραπείας του ΤΕΙ. Η κλινική άσκηση εποπτεύεται από Λογοπαθολόγους/Λογοθεραπευτές, καθηγητές ή συνεργάτες του Τμήματος, με σκοπό την αξιολόγηση, διάγνωση και αποκατάσταση ασθενών από τους σπουδαστές.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (TEI) φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο «Λογοθεραπευτές ή Θεραπευτές του Λόγου» και απασχολούνται αυτοδύναμα ή σε συνεργασία στους τομείς του γνωστικού αντικειμένου της Λογοθεραπείας, δηλαδή της επιστήμης που έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη, την έρευνα και την εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων γύρω από την Ανθρώπινη Επικοινωνία-Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό, γραπτό).

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας παρέχουν τις εξειδικευμένες κλινικές υπηρεσίες τους σε άτομα με κάθε διαταραχή, η οποία επηρεάζει την ανθρώπινη Επικοινωνία – Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό, γραπτό), μη λεκτική επικοινωνία – και τις καταποτικές κινήσεις του στοματοφάρυγγα και έχουν δικαίωμα απασχόλησης: Στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (οργανισμοί, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα ψυχικής υγείας κ.ά.) και εξελίσσονται στη διοικητική ιεραρχία σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Επίσης μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ιδιωτικός τομέας
Στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή άλλη μορφή εργασιακής σχέσης ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε Κέντρα Λογοθεραπείας και σε Κέντρα Αποκατάστασης. Έχουν επίσης δικαίωμα παροχής κατ’ οίκον θεραπείας σε ασθενείς.

Μπορούν ακόμη να ιδρύουν ιδιωτικά Κέντρα Λογοθεραπείας ή Κέντρα Αποκατάστασης που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης με υποχρεωτική απασχόληση των αρμόδιων επαγγελματιών, κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των αναφερόμενων επαγγελματικών δικαιωμάτων μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Νικολίτσα Τρίγκα

ΕΘΝΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025