Τον Ιούλιο του 2013, η κυβέρνηση Σαμαρά, με Υπουργό Παιδείας τον κ. Αρβανιτόπουλο κατήργησε τους Τομείς: Υγείας – Πρόνοιας , Κομμωτικής – Αισθητικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών από τα ΕΠΑ.Λ., με αποτέλεσμα, περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί που δίδασκαν σε αυτούς τους Τομείς και τους τεχνίτες (ΔΕ1) των εργαστηρίων, να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Οι εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε με το νόμο 4172/2013, διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων που τους παρακρατήθηκαν την περίοδο της διαθεσιμότητάς τους, αλλά και τον υπολογισμό τους στις συντάξιμες αποδοχές. Με το νόμο 4093/2012, οι σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί, λάμβαναν το 75% των αποδοχών τους.

Το καθεστώς της διαθεσιμότητας, που επιδίωξε να καταργήσει κάθε έννοια μόνιμης εργασίας και οδήγησε σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών – με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των δημόσιων ΕΠΑ.Λ. – καταδικάστηκε στη συνείδηση όλων των πολιτών. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών οδήγησαν την κυβέρνηση σε μερική άρση της αδικίας. Μέχρι και σήμερα παραμένει η απώλεια του 25% των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών για τα χρόνια της διαθεσιμότητάς τους, αλλά και ο μη υπολογισμός του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες αποδοχές.

Με το νόμο 4558/1-8-2018 άρθρο 7, παράγραφος 2, νομοθετήθηκε η επιστροφή των χρηματικών ποσών που παρακρατήθηκαν στα πλαίσια της διαθεσιμότητας στους υπαλλήλους που ανήκουν οργανικά στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ. Στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης και ισονομίας, θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη Νομοθετική ρύθμιση για το σύνολο των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (εν ενεργεία και συνταξιούχων).

Η κυβέρνηση, οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος προκειμένου να αποφευχθεί η παραπέρα ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών, με το να τους αναγκάσει να προσφύγουν στα δικαστήρια και να γίνονται οι νόμιμες απαιτήσεις τους αντικείμενο δικαστικής διαμάχης. Απαιτούμαι, από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να φανούν συνεπείς ως προς τις εξαγγελίες τους.

 

Ζητάμε

 

• Την επιστροφή των χρημάτων (25% των αποδοχών) που παρακρατήθηκαν κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας στην οποία τέθηκαν αδίκως και χωρίς να έχουν τελέσει κάποιο αδίκημα ούτε καν χωρίς αξιολόγηση.

• Τον υπολογισμό του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες αποδοχές όλων των συναδέλφων που βίωσαν το καθεστώς της διαθεσιμότητας-απόλυσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025