Σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων προς τα παιδιά προσφύγων.
ΑΥΓΗ Μ. ΚΩ.
Ήδη έχει εξασφαλιστεί μια σημαντική ροή κεφαλαίων τόσο με τη συμβολή διεθνών οργανισμών και φορέων όσο και μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με σκοπό να οργανωθεί η πρώτη φάση της υλοποίησης του σχεδίου που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής προχθές στη Βουλή.
Πρόκειται για τη συγκρότηση περί των 350 απογευματινών τάξεων υποδοχής – συν τις 450 που ήδη λειτουργούν για παιδιά ευάλωτων κοινωνικών ή άλλων εθνοτικών ομάδων στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής αγωγής. Σημειωτέον, έχει προχωρήσει η διαδικασία της «αντιστοίχισης» των προσφυγικών καταυλισμών με τα όμορα δημοτικά σχολεία από την αρμόδια ομάδα εργασίας στο υπουργείο Παιδείας, καθώς και η «χαρτογράφηση» του δυναμικού στα σχολεία αυτά.
Οι τάξεις υποδοχής, όπως και οι δομές νηπιαγωγείων για παιδιά 6 ώς 7 ετών, θα στελεχωθούν με προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών. Το σχολικό έτος 2016-2017 χαρακτηρίζεται «προενταξιακό» στην εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά αυτά, καθώς αναμένεται μια «ρεαλιστική εκτίμηση για τις πιθανότητες μετεγκατάστασης ενός μέρους των προσφύγων» κατά τη διάρκειά της, όπως αναφέρει η Επιστημονική Επιτροπή.
Το βασικό σενάριο
Ως προς τον σχεδιασμό, υπάρχουν διαφορετικά σενάρια που καταγράφει η πρόταση, με το βασικό εντούτοις να προβλέπει τα εξής: Βρέφη και νήπια 0-3 ετών θα παραμείνουν υπό την ευθύνη των γονέων τους, παιδιά 3-7 ετών θα παραμείνουν σε χώρους στα κέντρα φιλοξενίας και θα παρακολουθήσουν κάποια μορφή προσχολικής εκπαίδευσης.
Ακόμη, ηλικίες 7 έως 12 ετών θα ακολουθήσουν τάξεις υποδοχής ή άλλες εναλλακτικές μορφές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανάλογα με την ηλικία, την προηγούμενη εκπαίδευσή τους ή τις μαθησιακές τους ικανότητες. Στόχος είναι τα παιδιά ώς 12 ετών, που αποτελούν και την πλειονότητα των προσφυγόπουλων, να ενταχθούν σε κάποια εκπαιδευτική δομή ώς τις αρχές Οκτωβρίου.
Έφηβοι άνω των 12 ετών θα ακολουθήσουν τάξεις υποδοχής ή άλλες εναλλακτικές μορφές υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ από 15 έως 18 ετών θα ακολουθήσουν τάξεις υποδοχής ή άλλες εναλλακτικές μορφές μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης (επίπεδο λυκείου) ή θα ενταχθούν σε μορφές τυπικής ή άτυπης τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Τέλος, νέοι άνω των 18 ετών που επιθυμούν να συνεχίσουν κάποια μορφή εκπαίδευσης/κατάρτισης αν έχουν ολοκληρώσει το λύκειο (12 έτη σπουδών) στην πατρίδα τους ή ήταν ήδη φοιτητές μπορούν να φοιτήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είτε να ενταχθούν σε μορφές τυπικής ή άτυπης τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η τελευταία αυτή πρόταση εξετάζεται σε συνεργασία τόσο με τις δομές του ΟΑΕΔ όσο και με το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ.