Ο ν. 3194/03 είχε διορθώσει το Π.Δ. 50/96, καθώς αναφέρονταν μόνο η πάθηση και όχι οι ιδιαίτερα βαριές μορφές της νόσου, λαμβάνοντας υπόψη το ανίατο, απρόβλεπτης εξέλιξης και διαφόρων μορφών εξέλιξης της νόσου, αναφέρει η .

Η ανακοίνωση

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και ζητάει από το Υπουργείο τη διόρθωση των αδικιών που δημιουργήθηκαν σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά πλάκας μετά την κατάργηση ουσιαστικά της παρ.8 του άρθρου 1 του νόμου 3194/03 και μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις του από το 2019 μέχρι σήμερα.

Ο ν. 3194/03 είχε διορθώσει το Π.Δ. 50/96, καθώς αναφέρονταν μόνο η πάθηση και όχι οι ιδιαίτερα βαριές μορφές της νόσου, λαμβάνοντας υπόψη το ανίατο, απρόβλεπτης εξέλιξης και διαφόρων μορφών εξέλιξης της νόσου. Υπέρ αυτού συνηγορεί εξάλλου και ο ν.3402/05, ο οποίος χαρακτηρίζει στο άρθρο 24 τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ως ευπαθή ομάδα ασθενών, χρήζουσα ιδιαίτερης πρόνοιας από την Πολιτεία, χωρίς διαχωρισμούς στις μορφές του.

Καθώς αρμόδιο για την κατάσταση αυτή είναι το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει να θεραπεύσει τις αδικίες αυτές. Για αυτόν το λόγο προτείνουμε τα εξής :

  1. Να απαλειφθεί από το ΠΔ 50/96 η παρωχημένη νομικά και επιστημονικά τετραπληγία/παραπληγία και να αναφέρεται μόνο η πάθηση.
  2. Να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί να πάρουν μετάθεση πριν λήξει η διετία που απαιτείται ιδιαίτερα δε όσοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία.
  3. Να δημιουργηθεί σταθερό και δίκαιο σύστημα διορισμών, με ειδικό ποσοστό για εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες, όπως άλλωστε ο νόμος ορίζει για τον υπόλοιπο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  4. Ειδικά για φέτος να δοθεί οδηγία στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να δέχονται τις αιτήσεις μετάθεσης, απόσπασης και τοποθέτησης από όλους τους εκπαιδευτικούς που πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας με διεσταλμένη ερμηνεία του ΠΔ 50/96, καθώς υπάρχει νομικό έρεισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025