ΟΛΜΕ:ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι μαθητές της Α΄ Λυκείου, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Νόμου 4186/13 για το Λύκειο, δεν γνωρίζουν τον τρόπο προαγωγής τους και το Υπουργείο Παιδείας κάνει ασκήσεις επί χάρτου με βάση τα στοιχεία της βαθμολογίας από το my school. Η εφαρμογή του νόμου, όπως έχουμε καταγγείλει οδήγησε σε αποτυχία περίπου το 23% των μαθητών και αποδεικνύεται ότι η στόχευση ήταν η μείωση του αριθμού των μαθητών στο Λύκειο ωθώντας τους βίαια στην πρόωρη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και τη μαθητεία.
Είναι οδυνηρό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να “παίζει” με την αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους καλώντας τους συλλόγους διδασκόντων να εκδώσουν μέχρι σήμερα τρεις φορές αποτελέσματα για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου.
Το Υπουργείο Παιδείας την πρώτη φορά διορθώνει τον αλγόριθμο για το μάθημα των φυσικών επιστημών, τη δεύτερη φορά εκδίδονται αποτελέσματα με ότι προβλέπει ο νόμος, την τρίτη φορά απέστειλε εγκυκλίους στα σχολεία, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση, και εξάγονται αποτελέσματα.
Μία μέρα μετά καταθέτει στη Βουλή διαφορετική νομοτεχνική ρύθμιση – πρόταση, με αποτέλεσμα να εκδίδονται για τρίτη φορά αποτελέσματα, τα οποία πολύ λίγο βελτιώνουν την κατάσταση της προσχεδιασμένης αποτυχίας των μαθητών.
Η λύση που όφειλε να αποδεχθεί το Υπουργείο ήταν η πρόταση – τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η ΟΛΜΕ, (επαναφορά στον προηγούμενο τρόπο προαγωγής των μαθητών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων) η μοναδική λύση που μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο η θέση της ομοσπονδίας ότι ο νόμος 4186/13είναι αντιεκπαιδευτικός στο σύνολό του. Για μια φορά ακόμα αποδεικνύεται ότι αυτός ο νόμος δεν μπορεί να διορθωθεί, αλλά μόνο να καταργηθεί στο σύνολό του.
Απαιτούμε:
– Επαναφορά στον προηγούμενο τρόπο προαγωγής των μαθητών
– Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων
– Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4186/13.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025