Αλλαγές έρχονται σε όλες τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τα νέα σπουδών να έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και θα εφαρμοστούν με τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει φέτος νωρίτερα στις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας με τις προσθαφαιρέσεις μαθημάτων όμως προσκρούουν σε κλιμακούμενες αντιδράσεις από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και ειδικότητες εκπαιδευτικών κυρίως για τις αλλαγές που θα ισχύσουν σε Γυμνάσιο και Λύκειο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Σημαντικές προσθήκες όμως καταγράφονται κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με την εισαγωγή των Αγγλικών στα Νηπιαγωγεία, καθώς και τις Θεματικές Ενότητες από το Δημοτικό που θα λειτουργήσουν πιλοτικά σε 217 σχολικές μονάδες από τη νέα σχολική χρονιά και θα συνδεθούν με περιγραφική αξιολόγηση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η κατάργηση μαθημάτων επιλογής, η μείωση ωρών σε ορισμένα μαθήματα και η αύξηση σε άλλα που περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Παιδείας δηλώνει μία αλλαγή προτεραιοτήτων από την πολιτική ηγεσία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η διαφορετική προσέγγιση που επιχειρεί η ηγεσία προσβλέπει στην ενίσχυση μαθημάτων, όπως η Πληροφορική και τα Αγγλικά, «θυσιάζοντας» όμως μαθήματα που σχετίζονται με τα Εικαστικά.

Αντιδράσεις

Η τρέχουσα εβδομάδα ήταν εβδομάδα κινητοποιήσεων για ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς σε αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία ότι «καταργεί σχεδόν όλα τα γνωστικά αντικείμενα των Κοινωνικών Επιστημών, των Καλλιτεχνικών και γενικότερα της καλλιτεχνικής παιδείας στο Λύκειο, το μάθημα της έρευνας (project), μειώνει τις ώρες της Οικιακής Οικονομίας στο Γυμνάσιο και πλήττει τις οικονομικές επιστήμες στο Γενικό Λύκειο».

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και τη Δευτέρα με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας το νέο σε όλες τις βαθμίδες εστιάζει στην ενίσχυση της Πληροφορικής, των ξένων γλωσσών, της Φυσικής Αγωγής και των κλασικών γραμμάτων, καθώς τα Λατινικά «επιστρέφουν» στο Λύκειο καθώς και στις :

-Οι ξένες γλώσσες ενισχύονται, με τα Αγγλικά να «κερδίζουν» δύο ώρες στο Δημοτικό κι άλλες 4 στο Λύκειο. Η επιλογή 2ης ξένης γλώσσας μεταξύ των Γερμανικών ή των Γαλλικών γίνεται υποχρεωτικό μάθημα στη Β’ Λυκείου.

-Η Πληροφορική «κερδίζει» μία ώρα στην Α’ Γυμνασίου και γίνεται υποχρεωτικό (από επιλογής) μάθημα στην Α’ Λυκείου με στόχο την ενίσχυση του μαθήματος. Υπενθυμίζεται ότι στους επόμενους στόχους του υπουργείου Παιδείας είναι η υλοποίηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής στην Α’ Λυκείου για όλους τους μαθητές.

-Η Φυσική Αγωγή αυξάνεται κατά 1 ώρα στη Β’ Λυκείου (2 ώρες εβδομαδιαίως) και ορίζονται 3 ώρες αντί 2 που ίσχυαν μέχρι πρότινος στην Γ’ Λυκείου.

-Τα μαθήματα προσανατολισμού, στα οποία εξετάζονται οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, θα διδάσκονται πλέον 6 ώρες την εβδομάδα αντί δύο και η Νεοελληνική Γλώσσα 6 ώρες την εβδομάδα, εκ των οποίων οι 5 αφορούν το κυρίως μάθημα και η 1 ώρα θα αφιερώνεται σε επίλυση αποριών και ανακεφαλαίωση.

-Στην Γ’ Λυκείου θεσπίζεται η διδασκαλία του μαθήματος «κόντρα» με ενδοσχολική εξέταση στις απολυτήριες εξετάσεις. Το μάθημα της Ιστορίας θα διδάσκεται στους υποψηφίους Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, Σπουδών Υγείας και Σπουδών Πληροφορικής και Οικονομίας και το Μάθημα των Μαθηματικών στους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

-Ξεκινώντας από τις μικρότερες τάξεις, το υπουργείο Παιδείας εισάγει σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, πιλοτικά την επόμενη χρονιά, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην οδική ασφάλεια, στη σεξουαλική αγωγή, στην οικολογική συνείδηση, στα προγράμματα εθελοντισμού, στη ρομποτική και την επιχειρηματικότητα.

Τι κόβεται:

Δεν είναι τόσο οι προσθήκες όσο οι «αφαιρέσεις» στο ωρολόγιο πρόγραμμα που έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στον εκπαιδευτικό χώρο και στις ειδικότητες που πλήττονται:

-Η κατάργηση της Κοινωνιολογίας από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Τα Λατινικά «επιστρέφουν» στο σχολείο από τη Β’ Λυκείου με την παράλληλη κατάργηση του μαθήματος : Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη) και τον Ιούνιο του 2022 θα αντικαταστήσουν την Κοινωνιολογία στις .

-Η κατάργηση του μαθήματος επιλογής της Καλλιτεχνικής Παιδείας στην Α’ Λυκείου προκάλεσε διαμαρτυρίες, με το υπουργείο Παιδείας να κατηγορείται ότι υποβαθμίζει τα Καλλιτεχνικά. Παράλληλα στην ίδια τάξη καταργούνται και τα μαθήματα επιλογής: Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, καθώς και η Ερευνητική Εργασία.

Τι θα ισχύσει στο

Η μοναδική «απώλεια» για το Δημοτικό αφορά σε μία ώρα λιγότερη (από 4 σε 3 εβδομαδιαίως) για το μάθημα της «Μελέτης Περιβάλλοντος». Αντίθετα τα Αγγλικά «κερδίζουν» μία ώρα.

Παράλληλα, ξεκινάει πιλοτικά η εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που στις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού θα καλύπτει έως και 3 ώρες εβδομαδιαίως.

4 θεματικοί κύκλοι:

α) το Ευ Ζην, με μαθήματα αγωγής υγείας όπως η πρόληψη από τις εξαρτήσεις, η οδική ασφάλεια και η σεξουαλική αγωγή,

β) το Περιβάλλον, με μαθήματα όπως η οικολογική συνείδηση και η πρόληψη και προστασία από τις φυσικές καταστροφές,

γ) την Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, με προγράμματα εθελοντισμού καθώς και αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας,

δ) τη Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν σε τεχνολογίες αιχμής, στη ρομποτική, στην επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Κατασκευές, παιχνίδια, εργαστήρια εικονικής επιχείρησης, διοργάνωση εκδηλώσεις και έρευνες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις νέες πρακτικές εκπαίδευσης που προωθούνται μέσω των νέων θεματικών. Οι εκπαιδευτικοί του κάθε σχολείου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν οργανώσει το πλαίσιο της διδασκαλίας των ενοτήτων οι οποίες θα γίνονται σε εργαστήρια, 5 έως 7 εβδομάδες ανά θεματικό κύκλο.

Περιγραφική αξιολόγηση

Λόγω της φύσης των εργαστηρίων στα οποία θα συμμετέχουν οι μαθητές, ο τρόπος αξιολόγησής τους αλλάζει. Το υπουργείο Παιδείας εισάγει την περιγραφική αξιολόγηση ανά τρίμηνο ή τετράμηνο με στόχο όχι μόνο την καταγραφή της ανάπτυξης δεξιοτήτων από τους μαθητές αλλά και την αξιολόγηση του προγράμματος.

Τα εργαλεία της αξιολόγησης θα είναι φύλλα προόδου στους τέσσερις κύκλους δεξιοτήτων, τετράβαθμης κλίμακας ικανότητας (αρχόμενη, αναπτυσσόμενη, ικανοποιητική, εξαιρετική), τα οποία θα συμπληρώνονται από τους εκπαιδευτικούς στο τέλος κάθε τετραμήνου, τριμήνου ανάλογα με τη βαθμίδα (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο) και δεν θα προσμετρώνται στον γενικό μέσο όρο.

Στόχος είναι να ενισχυθεί με τρόπο πιο συνεκτικό, πιο συστηματικό η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης, όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα, εξοικειώνοντας παράλληλα τους εκπαιδευτικούς μας σε πιο βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας.

Αγγλικά από το

Παρά το «θόρυβο» γύρω από τις αλλαγές που έρχονται στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, η πολιτική ηγεσία προβάλλει την -για πρώτη φορά- διδασκαλία των Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο. Μία ρύθμιση που «πολεμήθηκε» από την αντιπολίτευση, με το υπουργείο Παιδείας να παρουσιάζει τα παραδείγματα της Ευρώπης, όπου 14 χώρες διδάσκουν δεύτερη γλώσσα από την προσχολική ηλικία.

Από τη νέα χρονιά κάποια νηπιαγωγεία θα επιλεγούν για την πιλοτική εκμάθηση των Αγγλικών με κριτήρια την αντιπροσώπευση όλων των τύπων περιοχών, αστικών, ημιαστικών και αγροτικών, καθώς και τη γεωγραφική κατανομή τους ώστε να αντιπροσωπεύεται όλη η επικράτεια.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Μάθημα Σχολικό έτος 2020-2021 (ώρες ανά εβδομάδα) Σχολικό έτος 2019-2020 (ώρες ανά εβδομάδα)
Οικιακή Οικονομία 1 2
Πληροφορική 2 1

ΛΥΚΕΙΟ

Α’ Λυκείου

Μάθημα Σχολικό έτος 2020-2021 (ώρες ανά εβδομάδα) Σχολικό έτος 2019-2020 (ώρες ανά εβδομάδα)
Πολιτική Παιδεία 2 3
Αγγλικά 3 (μάθημα επιλογής: 2 ώρες)
Εφαρμογές Πληροφορικής 2 (μάθημα επιλογής: 2 ώρες)

Καταργούνται τα μαθήματα: Ερευνητικές Δραστηριότητες, Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και Καλλιτεχνική Παιδείας. (Τα τρία τελευταία ήταν μαθήματα επιλογής). Γίνονται υποχρεωτικά μαθήματα η Πληροφορική και τα Αγγλικά.

Β’ Λυκείου             

Μάθημα Σχολικό έτος 2020-2021 (ώρες ανά εβδομάδα) Σχολικό έτος 2019-2020 (ώρες ανά εβδομάδα)
Πληροφορική 2 1
Φυσική (Προσανατολισμού) 2 3
Μαθηματικά (Προσανατολισμού) 3 2
Αγγλικά 2 (μάθημα επιλογής: 2 ώρες)
2η Ξένη Γλώσσα (Γαλλικά, Γερμανικά) 1 2
Φυσική Αγωγή 2 1

Καταργείται το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία», ενώ το μάθημα «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη» αντικαθίσταται από το μάθημα των Λατινικών στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Γ’ Λυκείου

Μάθημα Σχολικό έτος 2020-2021 (ώρες ανά εβδομάδα) Σχολικό έτος 2019-2020 (ώρες ανά εβδομάδα)
Φυσική Αγωγή 3 2
Αγγλικά 2 (μάθημα επιλογής: 2)
Μαθηματικά (Προσανατολισμού) 6 7
Φυσική (Προσανατολισμού) 6 7
Χημεία (Προσανατολισμού) 6 7
Πληροφορική (Προσανατολισμού) 6 7
Αρχαία (Προσανατολισμού) 6 7
Κοινωνιολογία*(Προσανατολισμού) 6 7
Ιστορία (Προσανατολισμού) 6 7
Πληροφορική (Προσανατολισμού) 6 7
Οικονομία (Προσανατολισμού) 6 7

Προστίθεται το μάθημα της Ιστορίας για τους υποψηφίους Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, Σπουδών Υγείας και Σπουδών Πληροφορικής και Οικονομίας και το Μάθημα των Μαθηματικών για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Γενική Παιδεία 2 ώρες εβδομαδιαίως.

 

*Το μάθημα της Κοινωνιολογίας αντικαθίσταται από τα Λατινικά από το σχολικό έτος 2021-2022.

Καταργούνται τα μαθήματα Επιλογής «Ελεύθερο Σχέδιο» και Γραμμικό Σχέδιο» και η 2η Ξένη Γλώσσα.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Δημοτικό: Εργαστήρια Δεξιοτήτων ανά τάξη (ώρες ανά εβδομάδα)

Α’ Τάξη Β’ Τάξη Γ’ Τάξη Δ’ Τάξη Ε’ Τάξη ΣΤ’ Τάξη
3 ώρες 3 ώρες 2 ώρες 2 ώρες 1 ώρα 1 ώρα

Γυμνάσιο

Α’ Τάξη Β’ Τάξη Γ’ Τάξη
1 ώρα 1 ώρα 1 ώρα

4 Θεματικοί Κύκλοι

20-28 εργαστήρια συνολικά

5-7 εβδομάδες ανά Θεματικό Κύκλο

Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΣΤΟΝ «Ε.Τ.» ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: «Επιμορφωτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς από Σεπτέμβρη»

«Είμαστε έτοιμοι για την πιλοτική εισαγωγή των Εργαστηρίων Δραστηριοτήτων από τη νέα χρονιά και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματά τους», δηλώνει στον «Ε.Τ.» η υπ. Παιδείας η οποία τονίζει πως για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσουν και επιμορφωτικές δράσεις για τους εκπαιδευτικούς:

«Κατ’ εφαρμογήν του νόμου, ξεκινά η υλοποίηση σημαντικών επιμορφωτικών δράσεων για τους εκπαιδευτικούς τον Σεπτέμβρη. Για την επίτευξη των στόχων της πιλοτικής εφαρμογής, προβλέπεται σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση, σε δύο τουλάχιστον φάσεις, των εκπαιδευτικών, στους οποίους θα ανατεθεί η υλοποίηση της πιλοτικής δράσης.

Τα εργαλεία αξιολόγησης αφορούν, μεταξύ άλλων, την περιγραφική έκθεση συμπερασμάτων σχετικά με τον Θεματικό Κύκλο, τις δραστηριότητες, τις διαδικασίες και ό,τι άλλο συμπληρωματικό υλικό σχετικό με την όλη εργασία τους κρίνουν οι μαθητές στο τέλος του διδακτικού έτους.

Τα εργαλεία αξιολόγησης του Θεματικού Κύκλου συμπληρώνονται συνεργατικά ή ατομικά από τους ίδιους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό να αποτιμήσουν οι ίδιοι τις δραστηριότητες που ανέπτυξαν ως προς τις στάσεις, τις αντιλήψεις και τις γνώσεις.