Η σταδιακή εισβολή επενδυτικών funds στον χώρο της στην Ελλάδα παίρνει πλέον χαρακτηριστικά κανονικότητας, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία για το μέλλον της Παιδείας ως δημόσιο αγαθό.

Η θεσμοθέτηση από τη σημερινή κυβέρνηση της δυνατότητας λειτουργίας παραρτημάτων στην Ελλάδα, στα οποία οι φοιτητές θα μπορούν να εγγράφονται με παράλληλους τίτλους (όπως το International Baccalaureate) και χωρίς συμμετοχή στις , διαμορφώνει το ιδανικό έδαφος για την επέκταση των διεθνών ομίλων. Τα funds επενδύουν σε σχολεία που παρέχουν ή ετοιμάζονται να προσφέρουν τέτοιους τίτλους, με στόχο τη δημιουργία πλήρως καθετοποιημένων μονάδων – από το νηπιαγωγείο μέχρι τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η παροχή τίτλων σπουδών χωρίς εξεταστική πίεση, σε όσους μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Την ίδια στιγμή, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση παραμένει ιδιαίτερα χαλαρό. Ο νόμος 4713/2020 της Νίκης Κεραμέως αφαίρεσε κρίσιμες εργασιακές εγγυήσεις από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ανοίγοντας τον δρόμο σε αυθαιρεσίες και απόπειρες χειραγώγησης των σχολικών επιδόσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος fund που συμμετέχει στις εξαγορές σχολείων δήλωσε δημόσια πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο είναι πλέον «δίκαιο και λογικό» για τις επενδύσεις στον κλάδο.

Δείτε επίσης

ΟΙΕΛΕ: Πανελλήνιες για λίγους – Τα funds, το International Baccalaureate και η νέα ταξική πύλη στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι κοινωνικές ανισότητες απειλούν να παγιωθούν. Τα παιδιά της οικονομικά ισχυρής τάξης αποκτούν προνομιακή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση μέσω των ιδιωτικών διαδρομών, ενώ τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων βλέπουν τα εμπόδια να αυξάνονται. Η συνδυασμένη δράση των νομοθετικών ρυθμίσεων, της απορρύθμισης της εργασίας και της ιδιωτικοποίησης δημιουργεί έναν εκπαιδευτικό χάρτη δύο ταχυτήτων. Το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνέντευξης Τύπου των τριών εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, όπου ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, αναμένεται να τοποθετηθεί εκτενώς.

Δείτε επίσης

H ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

Η επέλαση των funds συνεχίζεται, το δημόσιο αγαθό της Παιδείας είναι σε θανάσιμο κίνδυνο

Η πρόσφατη ανακοίνωση πώλησης ενός εμβληματικού ιδιωτικού σχολείου, της Ελληνογερμανικής Αγωγής, στο fund International Schools Partnership (ISP) που ήδη έχει εξαγοράσει τα «Εκπαιδευτήρια ο Πλάτων» επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις προβλέψεις και τις αναλύσεις της ΟΙΕΛΕ για τα τεκταινόμενα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όποιος ανατρέξει σε ανακοινώσεις μας από τον Απρίλιο του 2023, 1,5 χρόνο πριν την έλευση των funds, θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Η ψήφιση νόμου από τη σημερινή κυβέρνηση για τη δυνατότητα ίδρυσης ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, αλλά και εισαγωγής σε αυτά φοιτητές με παράλληλα απολυτήρια, χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, αποτελεί το δέλεαρ για την επέλαση των διεθνών ομίλων στην ελληνική εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 5 από τα 6 ιδιωτικά σχολεία που εξαγοράστηκαν από fund παρέχουν τίτλο ΙΒ (ένα παράλληλο απολυτήριο) και το 6ο δήλωσε, αμέσως μετά την εξαγορά του, ότι θα εκκινήσει άμεσα το πρόγραμμα. Απώτερος στόχος των εκπαιδευτικών αυτών funds είναι η δημιουργία καθετοποιημένων σχολικών μονάδων, που θα παραλαμβάνουν τους μαθητές από το στάδιο της προσχολικής αγωγής και θα τους οδηγούν μέχρι την απόκτηση πτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων παρακάμπτοντας το «εμπόδιο» των Πανελλαδικών εξετάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εισρέει στα ταμεία τους απρόσκοπτα το χρήμα των γονέων εκείνων που επιθυμούν τα παιδιά τους να λαμβάνουν τίτλους σπουδών χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Είναι γνωστό στην κοινωνία ότι το εποπτικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι ασθενές, ενώ οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι απολύτως απροστάτευτοι εργασιακά για να μπορέσουν να αντισταθούν σε πιέσεις καταδολίευσης εξετάσεων ή αλλαγών σε βαθμούς. Ο νόμος Κεραμέως (Ν. 413/2020) που διέλυσε το εργασιακό status των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν ψηφίστηκε τυχαία και είναι τμήμα ενός νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει στην ιδιωτική εκπαίδευση να λειτουργεί με τον ελάχιστο δυνατό έλεγχο. Άλλωστε, πρώην ιδιοκτήτης και νυν υψηλόβαθμο στέλεχος fund δήλωσε ότι όλες αυτές οι εξαγορές γίνονται τώρα που είναι «δίκαιο και …λογικό το νομοθετικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση»…

Έτσι λοιπόν, οι απορρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, το κλίμα φόβου που επικρατεί σε πολλά ιδιωτικά σχολεία και οι ευνοϊκές για την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις συνιστούν «εγγύηση» ότι πολύ σύντομα δε θα υπάρχει καμιά δυσκολία στο να εξασφαλίζουν οι γόνοι της κοινωνικής και οικονομικής ελίτ ακώλυτη πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αντιθέτως, τα προερχόμενα από τις λαϊκές τάξεις παιδιά, που πλέον έχουν να πολεμήσουν και το εμπόδιο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αντιμετωπίζουν όλο και υψηλότερα εμπόδια πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Όταν τα παιδιά των προνομιούχων θα έχουν ποσοστά επιτυχίας περίπου 100%, ενώ τα τέκνα των απλών πολιτών θα έχουν συρρικνωμένες πιθανότητες, οι ανισότητες θα διευρύνονται και μαζί τους φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Είναι ξεκάθαρο ότι για την συγκεκριμένη κυβέρνηση η «αριστεία» είναι ζήτημα ταξικής καταγωγής και όχι μόχθου και ταλέντου.

Στην αυριανή συνέντευξη τύπου των τριών εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γ. Χριστόπουλος θα τοποθετηθεί αναλυτικά γι΄ αυτό το ζήτημα κρούοντας τον κώδωνα του για το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης που αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για το αγαθό της Παιδείας στη χώρα.

Δείτε επίσης