Με πρόσφατη ανακοίνωση ενημερώναμε τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όσο και την κοινωνία ότι η Ε.Ε. αποδέχτηκε την αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων χωρίς τη συμπερίληψη των πτυχίων των Κολλεγίων (τη μη υποχρέωση της χώρας για ακαδημαϊκή ισοτίμηση των εγχώριων τίτλων σπουδών με αυτούς των Κολλεγίων τονίζει προς την Υπουργό με επιστολή της και η Πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ).
Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα την εντολή της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση το 2014 να ψηφίσει αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες για τους παρόχους ιδιωτικής παιδείας, προκειμένου να «ξεπαγώσει» η αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό ΠλαίσιοΠροσόντων.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Η ΟΙΕΛΕ είχε καταγγείλει από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας πολύ σοβαρά περιστατικά έκδοσης χιλιάδων παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς (ιδιωτικά ΤΕΕ, πιστοποίηση τίτλων ξένων γλωσσών και πληροφορικής, εξετάσεις ΙΒ κ.λπ.), χωρίς δυστυχώς οι εκάστοτε ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας (με τη λαμπρή εξαίρεση της Μαριέττας Γιαννάκου) να πράξουν οτιδήποτε για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο. Ο διορισμός μεγάλου αριθμού κατόχων των παράνομων τίτλων στο δημόσιο και η επιπλέον απορρύθμιση του χώρου της ιδιωτικής παιδείας από τον τότε Υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο ανάγκασε τους κοινωνικούς εταίρους να προσφύγουν την άνοιξη του 2014 στην Ε.Ε. ζητώντας την παρέμβαση των ευρωπαϊκών αρχών.
Η Κομισιόν με κείμενο-καταπέλτη (δείτε εδώ) πάγωσε τη διαδικασία αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και ζήτησε από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει :
- Μέτρα Διασφάλισης Ποιότητας σχετικά με το έργο των παρόχων Ιδιωτικής
Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
- Μέτρα για τη διασφάλιση της νομιμότητας στις διαδικασίες και στην έκδοση των
τίτλων σπουδών από φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Η τότε ελληνική κυβέρνηση (Σαμαρά-Βενιζέλου) αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων να βρεθεί στον αέρα. Τελικά, μετά από δύο χρόνια και τη νομοθετική συμμόρφωση της προηγούμενης κυβέρνησης με τις εντολές της Κομισιόν, το Νοέμβριο του 2016 η Ε.Ε. «ξεπάγωσε» τις διαδικασίες και αποδέχτηκε την αντιστοίχιση του δικού μας Πλαισίου με το Ευρωπαϊκό, χωρίς να θέσει καμιά προϋπόθεση/βέτο για το γεγονός ότι στα 8 επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου δεν περιλαμβάνονταν τα πτυχία των Κολλεγίων. Ο κύριος λόγος που η Ε.Ε. επέτρεψε την ένταξη των ΙΕΚ και δεν απαίτησε να μπουν στο Πλαίσιο τα πτυχία των Κολλεγίων είναι ότι οι μεν απόφοιτοι των ΙΕΚ υποχρεούνται σε εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ, ενώ ο χώρος των Κολλεγίων είναι απολύτως ανεξέλεγκτος.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 50
Είναι πλέον σαφές από την αποκάλυψη της ΟΙΕΛΕ για τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στους τίτλους των Κολλεγίων και από την επιστολή της Προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ ότι η ελληνική κυβέρνηση ουδεμία υποχρέωση έχει να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία. Η ακαδημαϊκή ισοτίμηση τίτλων είναι υπόθεση εθνικής πολιτικής και δεν επιβάλλεται από την Ε.Ε.
Η Ομοσπονδία μαςθεωρεί πως πλέον έχει χαθεί κάθε ηθική και πολιτική νομιμοποίηση ψήφισης του άρθρου 50, η εφαρμογή του οποίου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο χώρο της Παιδείας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία να το αποσύρει και να ξεκινήσει ένας ευρύς, ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος με τους φορείς την κοινωνίας για το ζήτημα.
Βουλή νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε η διάταξη για τα κολέγια