H ΟΙΕΛΕ ανοίγει το φάκελο «εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων από το ΥΠΑΙΘ» – Η ανακοίνωση:
Η ΟΙΕΛΕ υποχρεώνεται, λόγω της δραματικής επιδείνωσης της ανομίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, να ανοίξει με συγκεκριμένα πλέον στοιχεία το φάκελο «εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων από το ΥΠΑΙΘ». Αυτές τις ημέρες επεξεργαζόμαστε στοιχεία του τελευταίου έτους που σχετίζονται με συγκεκριμένες καταγγελίες της Ομοσπονδίας για ιδιωτικά σχολεία ή ακόμη και για Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα, παραδίδοντάς τα ταυτόχρονα στα κόμματα της Βουλής, προκειμένου να λάβουν γνώση.
Το δόγμα «έλεγχοι νομιμότητας κι όχι …σκοπιμότητας»
Το κομμάτι της ουσιαστικής εποπτείας της πολιτείας επί των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Όχι μόνο για να διαφυλαχθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά κυρίως για να διαφυλαχθεί το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης που κατά το Σύνταγμα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια παρέχουν.
Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα κρατικού ελέγχου των ιδιωτικών σχολείων από την πολιτεία είναι διαχρονικό κι όχι μόνο τωρινό φαινόμενο, ιδίως μετά τη δεκαετία του ‘80. Με εξαίρεση τις περιόδους 2000-2007 και 2015-2019, που υπήρχε πολιτική βούληση σοβαρής εποπτείας, υπήρχαν πάντοτε σκοτεινές διαδρομές διαπλοκής τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και στο μικροεπίπεδο των τοπικών κοινωνιών, μεταξύ ιδιοκτητών και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Δεν είναι λίγες οι φορές την τελευταία εικοσαετία που έχουμε καταγγελίες από συναδέλφους για προειδοποιημένους ελέγχους, για «διορισμούς» τέκνων στελεχών των Διευθύνσεων σε ιδιωτικά σχολεία και πολλά άλλα.
Ωστόσο, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί από το 2019 και μετά. Βεβαίως ήταν αναμενόμενο για την ΟΙΕΛΕ, όταν η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι τέλος «οι έλεγχοι σκοπιμότητας» και ότι αρχίζουν οι «έλεγχοι …νομιμότητας». Όπως απέδειξε η πραγματικότητα, οι κανονικοί έλεγχοι στα ιδιωτικά σχολεία αντικαταστάθηκαν από μηδενική εποπτεία ή, στην καλύτερη περίπτωση, από τυπικούς ελέγχους που τα έβρισκαν όλα «καλώς καμωμένα».
Όπως θα καταδείξουμε με στοιχεία το επόμενο διάστημα:
Ελάχιστες είναι οι υποθέσεις, από τις καταγγελίες που εστάλησαν, που εξετάστηκαν. Μόλις μία από τις περίπου 50 καταγγελίες των τελευταίων δώδεκα μηνών γνωρίζουμε ότι έχει παραπεμφθεί σε διοικητικό έλεγχο.
Διευθύνσεις Εκπαίδευσης λειτουργούν ως αυτόκλητοι υπερασπιστές παραβατικών ιδιωτικών σχολείων και καλύπτουν βαριές παρανομίες (ωράριο, μητρότητα, αποδοχές)
Ιδιωτικά σχολεία κρίνονται «καθαρά», ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες, σοβαρότατες καταγγελίες, χωρίς να προχωρά η αρμόδια αρχή για έλεγχο και χωρίς να καλούνται (όπως συνέβαινε διαχρονικά) οι καταγγέλλοντες για κατάθεση
Συχνά οι απαντήσεις που λαμβάνουμε σε συγκεκριμένες καταγγελίες δεν είναι …απαντήσεις, αλλά εσκεμμένες αοριστίες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελεγχθεί ένα σχολείο πειθαρχικά ή ποινικά.
Θεωρούμε πως ρόλος της πολιτείας είναι να τηρείται η νομιμότητα στο χώρο της εκπαίδευσης, για να προστατεύεται ένα δημόσιο αγαθό και να διαφυλάσσονται τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και συνθήκες ισονομίας για μαθητές και εργαζόμενους. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η πολιτεία εμφανίζεται περισσότερο ως «φρουρός» επιχειρηματικών συμφερόντων, γεγονός που δεν συνάδει με συνθήκες που ισχύουν σε μια σύγχρονη, δυτική δημοκρατία. Η ΟΙΕΛΕ δεν ζητά τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων με τους όρους που προβλέπει το Σύνταγμα και η νομοθεσία. Αυτό είναι προς όφελος όλων, και των σχολείων και των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Η απορρύθμιση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης μακροπρόθεσμα θα πλήξει την εκπαιδευτική ποιότητα και θα διογκώσει τις κοινωνικές και τις εκπαιδευτικές ανισότητες.