ΟΙΕΛΕ: ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΔΥΟΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ, ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ HOMESCHOOLING – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. Β’ ΑΘΗΝΑΣ

Σημαντικές εξελίξεις στη γνωστή υπόθεση της οικογένειας που, ενώ υποχρέωνε τα παιδιά της σε homeschooling, είχε συνάψει «συμφωνία» με ιδιωτικό σχολείο που τους παρείχε τίτλους σπουδών, χωρίς φυσικά αυτά να παρακολουθούν μαθήματα.

Δύομιση χρόνια μετά την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, η οποία εκτός από την παρέμβαση του και των υπηρεσιών του είχε ζητήσει εισαγγελική έρευνα, και δύο χρόνια περίπου μετά την προανακριτική έρευνα που διεξήχθη, φαίνεται πως βρέθηκε η άκρη του νήματος. Χθες πληροφορηθήκαμε πως υπήρξε κλήση της δικαιοσύνης προς τη Διεύθυνση Π.Ε. Β’ Αθήνας, γεγονός που πιθανότατα σημαίνει ότι οι αρχές είτε έχουν εντοπίσει, είτε είναι κοντά στο να εντοπίσουν το ιδιωτικό σχολείο που πουλούσε απολυτήρια σε μαθητές-φαντάσματα.

Όπως είχαμε τότε ενημερώσει, το homeschooling δεν είναι μια αθώα ιστορία. Αμέσως μετά την καταγγελία μας, λάβαμε πλήθος τηλεφωνημάτων από πολίτες που μας πληροφόρησαν ότι η ιστορία αυτή που δημοσιοποίησε η ΟΙΕΛΕ είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Δεκάδες γονείς, κάποιοι εκ των οποίων ανήκοντες σε ακραίες παραθρησκευτικές ομάδες που δεν επιθυμούν να «εκτεθούν» τα παιδιά τους σε κατ’ αυτούς ακατάλληλα εκπαιδευτικά συστήματα, χρησιμοποιούν ανάλογους τρόπους πιστοποίησης τίτλων σπουδών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πρέπει να θυμίσουμε εδώ ότι η κατ’ οίκον διδασκαλία στην Ελλάδα (αλλά και στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε.) επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πχ για σοβαρούς λόγους υγείας μετά από βεβαίωση των δημόσιων αρχών.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ HOMESCHOOLING ΜΕΡΟΣ ΜΟΝΟ ΤΗΣ «ΜΗΧΑΝΗΣ» ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ομοσπονδία μας θα παρακολουθήσει στενά την υπόθεση που η ίδια ανέδειξε. Το ζήτημα της πώλησης τίτλων σε μαθητές-φαντάσματα δεν σχετίζεται μόνο με το homeschooling. Εδώ και δύο δεκαετίες περίπου η ΟΙΕΛΕ έχει καταγγείλει την έκδοση χιλιάδων παράνομων τίτλων σπουδών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τόσο σε ιδιωτικά σχολεία όσο και σε ιδιωτικούς φορείς πιστοποίησης προσόντων, κυρίως στο χώρο των ξένων γλωσσών και πληροφορικής.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όξυνση του φαινομένου, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να δώσει πριν από ενάμιση μήνα στη δημοσιότητα σοβαρότατες υποθέσεις σχολείων που καταστρατηγούν τη νομιμότητα και «μοιράζουν» πτυχία επί πληρωμή. Η πρακτική αυτή που βλάπτει τόσο τα πολλά ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούν νόμιμα λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού όσο και χιλιάδες μαθητές των δημόσιων σχολείων που κοπιάζουν για τα απολυτήριά τους εκθέτει τη χώρα μας και διεθνώς. Θυμίζουμε ότι το 2014 η Κομισιόν είχε επιβάλει αυστηρότατη ποινή στην ελληνική πολιτεία για τη μη αντιμετώπιση του φαινομένου, με αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά να ψηφιστεί ο Ν. 4415/2016 που σε κάποιο βαθμό αντιμετώπιζε το πρόβλημα.

Αναμένουμε, τέλος, την απάντηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας σε ερώτημά μας σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία βαθμών απολυτηρίων Γ’ Λυκείου των δύο τελευταίων ετών από ιδιωτικά σχολεία. Θεωρούμε βέβαιο πως από τα στοιχεία αυτά θα διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος.