Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέπτονται να σπουδάσουν σε ένα καλό Πανεπιστήμιο ή…
να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και να προχωρήσουν σε ένα master ή ΜΒΑ. Όμως η επιλογή των Πανεπιστημίων είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για την εξέλιξη της καριέρας. Στην κορυφή της λίστας σύμφωνα με το fortunegreece, με τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αυτά της Αγγλίας και της Αμερικής. Ωστόσο, τα δίδακτρα είναι αρκετά υψηλά, με αποτέλεσμα οι γονείς να διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά τους.
11. Ιαπωνία
Δίδακτρα: $24.000
Ποσοστό που δαπανάται από το εισόδημα: 18%
Η Ιαπωνία διαθέτει 500 Κολέγια και Πανεπιστήμια σε όλην την χώρα. Ωστόσο, οι σχολές που επικεντρώνονται σε τομείς όπως η επιστήμη, τα μαθηματικά και η μηχανολογία θεωρείται ότι έχουν ακριβά δίδακτρα, με αποτέλεσμα οι μαθητές επιλέγουν να σπουδάσουν σε κάποια άλλη χώρα.
10. Σινγκαπούρη
Δίδακτρα: $35.400
Ποσοστό που δαπανάται από το εισόδημα: 36%
Η Σιγκαπούρη διαθέτει πέντε δημόσια Πανεπιστήμια. Είναι η τρίτη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο και η χώρα όπου οι γονείς δαπανούν μόλις πάνω από το ένα τρίτο των μισθών τους για την εξασφάλιση του πτυχίου των παιδιών τους.
9. Βρετανία
Δίδακτρα: $40.290
Ποσοστό που δαπανάται από το εισόδημα: 42%
Τα πανεπιστημιακά δίδακτρα της Βρετανίας είναι τόσο υψηλά που υπολογίζεται ότι δαπανάται σχεδόν το ήμισυ των κερδών του εισοδήματος μια οικογένειας. Ωστόσο, υπάρχουν και Πανεπιστήμια που μπορεί τα δίδακτρα να κοστίσουν έως και 9.000 λίρες το έτος, αλλά αυτό εξαρτάται από το αντικείμενο και το πανεπιστήμιο.
8. Λιθουανία
Δίδακτρα: $23.904
Ποσοστό που δαπανάται από το εισόδημα: 48%
To 2009, οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς πίστευαν ότι το κόστος των σπουδών θα αυξηθεί. Τελικώς, οι γονείς αφιερώνουν σχεδόν το ήμισυ των εισοδημάτων τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους.
7. Ουκρανία
Δίδακτρα: $23.200
Ποσοστό που δαπανάται από το εισόδημα: 52%
H Ουκρανία έχει περισσότερα Πανεπιστήμια από ότι η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία και το Βέλγιο. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια έκλεισε από τα 900 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα 700 , ενώ μερικά από αυτά που λειτουργούν ακόμα παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση, ώστε να μπορούν οι απόφοιτοι να εισέλθουν αμέσως στο στρατό της χώρας.
6. HΠΑ
Δίδακτρα: $91.832
Ποσοστό που δαπανάται από το εισόδημα: 53%
Στις ΗΠΑ είναι γνωστό ότι τα δίδακτρα των Πανεπιστημίων είναι αρκετά υψηλά, ωστόσο οι μισθοί των απόφοιτων είναι αρκετά γενναιόδωροι σε σύγκριση με άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να προσελκύει πολλούς υποψηφίους.
5. Μαλαισία
Δίδακτρα: $18.000
Ποσοστό που δαπανάται από το εισόδημα: 55%
H Μαλαισία έχει περίπου 20 Πανεπιστήμια και πολύ υψηλά δίδακτρα για τα δεδομένα της χώρας. Ο μέσος μισθός υπολογίζεται στα $470 και αυτό σημαίνει ότι χωρίς τις υποτροφίες ή τα δάνεια, πάνω από το ήμισυ των εισοδημάτων αφιερώνεται στις σπουδές.
4. Χιλή
Δίδακτρα: $23.600
Ποσοστό που δαπανάται από το εισόδημα: 73%
To 2011-2013 ένα μεγάλο μέρος φοιτητών της Χιλής διαμαρτυρήθηκαν για τα υψηλά δίδακτρα των Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών είναι $17.773, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από το 70% των εισοδημάτων τους πηγαίνει αποκλειστικά στην εκπαίδευση των παιδιών τους.
3. Εσθονία
Δίδακτρα: $38.400
Ποσοστό που δαπανάται από το εισόδημα: 76%
Η κυβέρνηση της Εσθονίας έφερε την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στη χώρα, καθώς από το 2011 το ποσοστό των φοιτητών στους συγκεκριμένους τομείς είχε μειωθεί δραματικά. Παρόλο που οι μισθοί είναι σχετικά ικανοποιητικοί, τα δίδακτρα στις θετικές επιστήμες παραμένουν αρκετά υψηλά.
2. Ρουμανία
Δίδακτρα: $25.200
Ποσοστό που δαπανάται από το εισόδημα: 86%
Τα περισσότερα Πανεπιστήμια στη Ρουμανία επικεντρώνονται στις θετικές επιστήμες, ωστόσο ο μέσος μισθός αγγίζει τα $651 με αποτέλεσμα να μπορούν να σπουδάσουν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο οι πιο εύποροι.
1. Ουγγαρία
Δίδακτρα: $34.200
Ποσοστό που δαπανάται από το εισόδημα: 92%
Οι Ούγγροι ξοδεύουν σχεδόν όλον τους το μισθό, προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους στα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας επιτρέπει στους φοιτητές να σπουδάσουν δωρεάν, μόνο εάν παραμείνουν στη χώρα για δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους ή όταν αποπληρώσουν τα δίδακτρα του Πανεπιστημίου.