Κύριε Υπουργέ, Στα χρόνια της κρίσης η παιδεία αλλά και οι εκπαιδευτικοί έχουν πληγεί πάρα πολύ.
Νικηφόρος Κωνσταντίνου
Πρόεδρος ΟΛΜΕ
Διαπίστωση που επιβεβαιώνει ακόμη και το υπουργείο σε δελτίο τύπου του στις 4/12/2017: «… ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το δημόσιο σχολείο επλήγη βάναυσα τόσο στην οικονομική του βάση, όσο και στην εκπαιδευτική – παιδαγωγική του διάσταση.»
Χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις – μηδενικοί διορισμοί
Είχαμε τα περασμένα χρόνια χιλιάδες αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις (πάνω από 20.000) καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς καμία κάλυψη όλων αυτών των κενών με μόνιμους διορισμούς (συγκεκριμένα μεταξύ 2010-17 συνταξιοδοτήθηκαν 19.522 καθηγητές).
Παρότι από το 2014 όλοι οι Υπουργοί Παιδείας έχουν υποσχεθεί χιλιάδες διορισμούς (2014, Λοβέρδος 10.000 διορισμούς – 2015, Μπαλτάς, 20-25.000 διορισμούς – 2016, Φίλης 20.000 διορισμούς) μέχρι σήμερα δεν έχει διοριστεί κανείς μόνιμος αντικαταστάτης όλων αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν.
Μόνιμοι διορισμοί
Η πρόταση που σας καταθέσαμε και σας στείλαμε την περασμένη εβδομάδα αμέσως μετά την συνάντηση που είχαμε μαζί σας είναι και απόφαση του 18ου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ, (η απόφαση είναι ανακοινωμένη στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας: http://olme-attik.att.sch.gr/new/wp-content/uploads/2011/09/apofaseis18o.pdf στις 7/7/2017).
Μόνιμοι Διορισμοί για όλους όσους εργάζονται ως αναπληρωτές,
Κριτήρια διορισμού: α) Προϋπηρεσία, β) Επιτυχόντες ΑΣΕΠ, γ) παλαιότητα Πτυχίου, δ) Κοινωνικά κριτήρια,
Προστασία της προϋπηρεσίας κατά 100%.
Αναπληρωτές
Το ποσοστό των αναπληρωτών που υπηρετούν στα σχολεία αυξάνει χρόνο με το χρόνο (από 8% το 2011 έχει φτάσει στο 11% το 2017 και συνεχώς αυξάνει).
Χαρακτηριστικά προσελήφθησαν:
το 2014 -15, 5.164
το 2015 -16, 6.162
το 2016 -17, 6.076
το 2017 -18, 7.579
αναπληρωτές στα δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές που υπηρετούν το δημόσιο σχολείο περιπλανώμενοι στις εσχατιές της χώρας είναι:
Αυξημένες δαπάνες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους λόγω αυξημένων αναγκών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση λόγω τουρισμού (Θήρα, Μύκονο, Ρέθυμνο κ.α.). Κάθε χρόνο προστίθενται και νέες περιοχές. Οι λόγοι είναι η αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας καθώς επίσης και η αύξηση της τουριστικής περιόδου.
Διατηρούν 2 και 3 σπίτια καθώς εκτός από το πατρικό συντηρούν το σπίτι στην περιοχή που εργάζονται οι ίδιο αλλά και το σπίτι του γιου ή της κόρης που σπουδάζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν προσληφθεί και συνεχίζουν να εργάζονται όντας σε μεγάλη ηλικία. Πέρσι είχαμε και την 1η συνταξιοδότηση αναπληρωτή στην περιοχή της Κέρκυρας! Χαρακτηριστικά ο Μ.Ο. ηλικίας των αναπληρωτών είναι τα 38,8 χρόνια και των μονίμων είναι τα 48,8 χρόνια! Ο Μ.Ο. και των δύο είναι τα 48 χρόνια!
Για τους Φιλολόγους συγκεκριμένα ο Μ.Ο. ηλικίας είναι 47,7 (για τους μόνιμους και 38,3 για τους αναπληρωτές). Για τους Μαθηματικούς είναι τα 52 χρόνια (για τους μόνιμους και 41 για τους αναπληρωτές). Για τους Φυσικούς είναι 51,2 (για τους μόνιμους και 40 για τους αναπληρωτές).
Μόνη άμεση λύση η εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
Μόνιμοι
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είναι:
Μηδενικές μεταθέσεις. Χιλιάδες συνάδελφοι έχουν εγκλωβιστεί στις εσχατιές της χώρας και μακριά από τα σπίτια τους καθώς δεν έχουμε μόνιμους διορισμούς από το 2010. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια έχουμε: το 2018 (7% πήρε μετάθεση από το σύνολο των αιτούντων), το 2017 (3%), το 2016 (5%), 2015 (21%), 2014 (9%), το 2013 (5%), το 2012 (16%). Και οι αιτήσεις για μετάθεση έχουν πέσει από τις 16.000 ετησίως σε 6.000 περίπου λόγω της μεγάλης απογοήτευσης των εγκλωβισμένων καθηγητών.
Ελάχιστες αποσπάσεις. Τα ποσοστά των αποσπάσεων σε σχέση με αυτά των μεταθέσεων είναι λίγο μεγαλύτερα παραμένουν όμως τραγικά μικρά σε σχέση με αυτά των αιτήσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι.
Στο ζήτημα των αποσπάσεων τα αιτήματα του κλάδου είναι γενικά και αφορούν μεγάλες ομάδες εκπαιδευτικών:
α. Από πλεονασματικές περιοχές σε πλεονασματικές (αφού όπου και να είναι ο συνάδελφος πλεονάζει, ας πλεονάζει στην περιοχή κοντά στο σπίτι του).
β. Σοβαρά κοινωνικά (τρίτεκνοι ή μονογονεικές οικογένειες) και προβλήματα υγείας (έχουν να επικαιροποιηθούν εδώ και πολλά χρόνια οι ασθένειες που δίνουν το δικαίωμα μετάθεσης όπως και απόσπασης).
γ. Την αλλαγή του ποσοστού αναπηρίας και το αυτοδίκαιο δικαίωμα απόσπασης από ένα ποσοστό και πάνω.
δ. Όταν συντηρούνται 3 και 4 σπίτια
ε. Συμβαίνει επίσης το περίεργο να καθυστερεί τόσο πολύ η εξέταση των αιτήσεων των αποσπάσεων, που να προσλαμβάνονται αναπληρωτές στις περιοχές αυτές και όταν έρχεται η ώρα της συζήτησης των αποσπάσεων να μην υφίστανται πλέον αυτά τα κενά!
Μόνη άμεση λύση η ενεργοποίηση της επιτροπής Υπηρεσιακών Μεταβολών (με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο Ομοσπονδιών) που είχε συγκληθεί τα προηγούμενα χρόνια και σταμάτησε να συνεδριάζει χωρίς ποτέ να έχει ολοκληρώσει το έργο της με αλλαγές και βελτιώσεις στο πλαίσιο των μεταθέσεων και των αποσπάσεων.
Συνταξιοδοτικό
Μετά το 2022 όλοι οι καθηγητές θα συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 67 ή στην ηλικία των 62 με 40 χρόνια υπηρεσία!
Με την επιβολή σε όλο το δημόσιο της συνταξιοδότησης μετά τα 67 έχουμε το φαινόμενο χιλιάδων καθηγητών σε μεγάλη ηλικία όρθιοι στον πίνακα και με 28 και 30 μαθητές στην τάξη. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί
Μόνη και οριστική λύση για αυτό είναι η επαναφορά των 30 χρόνων υπηρεσίας και τα 60 χρόνια ηλικίας. Επαναφορά αυτής της ρύθμισης που ήταν κατάκτηση του κλάδου και αναγνώριση από την κοινωνία και το υπουργείο του ιδιαίτερου ρόλου του εκπαιδευτικού στην τάξη.
Οικονομικά
Καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η μείωση των δαπανών για μισθούς την περίοδο 2010-16 στο Δημόσιο έφτασε το 41%.
Από τα 9,4 δισ. ευρώ τα οποία εξοικονομήθηκαν από τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο μέσα στην κρίση, τα 3/4 προήλθαν από τη μείωση του προσωπικού.
Οι περικοπές για συντάξεις και επιδόματα ανήλθε στο 20%.
Μόνη λύση η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού καθώς επίσης και η σταδιακή αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις.
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η τοποθέτηση αυτή έγινε από τον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ προς τον Υπουργό Παιδείας στη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου 2018 στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας του Εκπαιδευτικού και της πανελλαδικής κινητοποίησης έξω από το Υπουργείο Παιδείας