Κοινή ανακοίνωση Συλλόγων εκπ/κών ΠΕ Δήμου Αθηναίων, Α’ Αθηνών, Αθηνά, Αριστοτέλης, Μακρυγιάννης, Παρθενώνας, Ρ.Ιμβριώτη.
Όλες οι ανησυχίες και οι πολιτικές εκτιμήσεις που είχαμε διατυπώσει σχετικά με τη συγχώνευση και των επτά σχολικών επιτροπών Α’ βάθμιας του Δήμου Αθηναίων σε μία, αποδείχτηκαν απολύτως σωστές. Τρεις μήνες λειτουργίας της νέας Σχολικής Επιτροπής και επικρατεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων του Δήμου της Αθήνας:
1. Η Γ’ και Δ’ δόση του 2016 δεν έχει διανεμηθεί στις σχολικές μονάδες! Τα έχει παρακρατήσει κατά ένα μεγάλο μέρος η Σχολική Επιτροπή ενώ στα δημοτικά και νηπιαγωγεία έχει διανείμει ένα μέρος του ποσού με εντελώς αυθαίρετο τρόπο και αδιαφανή πρακτική.
2. Η νομοθεσία όμως είναι σαφής. Οι σχολικές μονάδες με βάση ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο, παίρνουν το ποσό που τους αναλογεί από την κρατική επιχορήγηση. Με την πρακτική του Δήμου, δεν εφαρμόστηκε ο αλγόριθμος που ορίζει ο νόμος για την κατανομή της κρατικής επιχορήγησης σε κάθε σχολική μονάδα ούτε το κάθε σχολείο πήρε τα χρήματα που χρειάζεται!
Και τώρα με μια πρόταση που υπογράφεται από την πρόεδρο της Σχολικής επιτροπής, γίνεται απόπειρα να νομιμοποιηθεί η αδιαφάνεια και ο οικονομικός στραγγαλισμός των σχολικών μονάδων!
Στην πρόταση αυτή:
1. Προτείνεται να παρακρατείται το 30% του ποσού που αναλογεί σε κάθε σχολική μονάδα από τη Σχολική επιτροπή για να καλύπτονται μεγάλες έκτακτες δαπάνες! Το ποσό αυτό, θα το διαχειρίζεται η Σχολική Επιτροπή. Φτιάχνεται έτσι ένα υπέρογκο απόθεμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιλεκτική χρηματοδότηση σχολικών μονάδων. Το ποσό αυτό αφαιρείται από τα σχολεία!
2. Από το υπόλοιπο 70%, η Σχολική Επιτροπή και πάλι θα παρακρατά το ποσό που αντιστοιχεί σε ΔΕΚΟ/θέρμανση κλπ. καθώς και το ποσό που αντιστοιχεί σε αποπληρωμή παλιών χρεών. Το υπόλοιπο ποσό θα το παίρνουν σταδιακά οι σχολικές μονάδες!
Με την παραπάνω πρόταση θεωρούμε ότι ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: Να αφαιρεθεί η διαχείριση των χρημάτων της επιχορήγησης από τις σχολικές μονάδες (δημοτικά/νηπιαγωγεία) και να μεταφερθεί στη σχολική επιτροπή ώστε να ευνοηθεί ένα συγκεντρωτικό και πελατειακό σύστημα. Αυτή είναι η απάντηση της δημοτικής αρχής της Αθήνας στις μειωμένες επιχορηγήσεις από το κράτος! Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή δεν θεωρεί αρκετή τη λιτότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση και η Τρόικα, γι’ αυτό επιδιώκει να επιβάλλει περαιτέρω μειώσεις.
Στην πραγματικότητα η Σχολική Επιτροπή θέτει σε καθεστώς μνημονιακής επιτροπείας τις Σχολικές Κοινότητες.
Η εκπαιδευτική κοινότητα δε θα συμπράξει σε αυτό!
Οι σχολικές μονάδες, που επί χρόνια, στενάζουν κάτω από το βάρος των μνημονιακών περικοπών, δε θα υποχρεωθούν να σκύβουν την πλάτη και να παρακαλούν για τα αυτονόητα της καθημερινής λειτουργίας τους, για να «πείσουν» πόσο απαραίτητο είναι να βρίσκονται στο σχολείο το μελάνι και το χαρτί την ώρα που τα χρειάζεται ο εκπαιδευτικός και όχι όταν τα εγκρίνει ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής!!!
Η απάντηση στα μεγάλα προβλήματα των μειωμένων επιχορηγήσεων δεν είναι να μοιράσουμε τη φτώχεια μας!
Διεκδικούμε:
· Γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης
· Έκτακτη επιχορήγηση από το δήμο για την αντιμετώπιση των παλαιότερων χρεών και των προβλημάτων δημοτικών και νηπιαγωγείων της πόλης μας
· Απόδοση των χρημάτων των δόσεων στις σχολικές κοινότητες και διαχείρισή τους από αυτές όπως ακριβώς ορίζει ο σχετικός αλγόριθμος
· Άμεση χρηματοδότηση και με έκτακτη επιχορήγηση των οξυμένων αναγκών των νηπιαγωγείων με το ποσό των 500-700 ευρώ ανά νηπιαγωγείο και αντίστοιχα των τμημάτων ένταξης και του ολοήμερου δημοτικού σχολείου!
· Να αναλάβει μόνιμα ο Δήμος την πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ και θέρμανσης των Νηπιαγωγείων του Δήμου μας, όπως 500 λίτρα πετρέλαιο ανά έτος και λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, γιατί τα νηπιαγωγεία αδυνατούν αντικειμενικά να καλύπτουν τις ανάγκες αυτές.
Απαιτούμε την αύξηση της επιχορήγησης στα σχολεία τώρα, τη δίκαιη κατανομή των πιστώσεων και την επιστροφή της οικονομικής διαχείρισης των σχολείων στους πλέον αρμόδιους, στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές της κάθε σχολικής μονάδας, την παραπέρα ανάπτυξη των αρμοδιοτήτων των ΔΕΠ.
ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ