Οι περικοπές στα ΑΕΙ στη σύνοδο πρυτάνεων

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ,

Με μισοάδεια χέρια αναμένεται να καταφθάσει σήμερα στην 80ή τακτική Σύνοδο των Πρυτάνεων η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η τακτική σύνοδος πραγματοποιείται με δεδομένη τη νέα μείωση, και μάλιστα δραστική, της χρηματοδότησης των ΑΕΙ ΤΕΙ στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση για το 2016. Τη Δευτέρα, σειρά Θα πάρει η Σύνοδος των ΤΕΙ, όπου επίσης θα παραστεί η ηγεσία του υπουργείου.
Ειδικότερα, o υπουργός Νίκος Φίλης και η αναπληρώτριά του, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σία Αναγνωστοπούλου αναμένεται να παρουσιάσουν στους πρυτάνεις νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, στο οποίο οι επίμαχες διατάξεις είναι η επιστροφή της φοιτητικής συμμετοχής στις πρυτανικές εκλογές και η μετατροπή των Συμβουλίων σε γνωμοδοτικά όργανα. Ωστόσο, καθώς οι διατάξεις αυτές έχουν προαναγγελθεί. το βασικό ερώτημα των πρυτάνεων είναι πώς η Πολιτεία θα βοηθήσει τα ΑΕΙ να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες εν όψει των νέων περικοπών για το 2016.
Συγκεκριμένα, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η σωρευτική μείωση της χρηματοδότησης την τελευταία πενταετία φθάνει το 60%. Για το 2016 ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι μειωμένος κατά 1,8% σε σχέση με το 2015 αλλά το κονδύλι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μειωθεί κατά 7,5%. Κανένας άλλος κωδικός του υπουργείου δεν υφίσταται τέτοια μείωση, με αποτέλεσμα πρυτάνεις να του χρεώνουν το μαχαίρι .
Από την άλλη πάντως, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να επιτύχει εκπτώσεις σε τέλη και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ με τη ΔΕΗ έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις για διακανονισμό στην αποπληρωμή τυχόν ανεξόφλητων λογαριασμών και τη χορήγηση πακέτου μειωμένου τιμολογίου. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο επιθυμεί τη δραστική μείωση από το 2016 των ανταποδοτικών τελών που θα πληρώνουν τα ΑΕΙ ΤΕΙ στους δήμους που έχουν πανεπιστημιακά κτίρια. Η ελάφρυνση αυτή δεν γίνεται δεκτή από την ΚΕΔΕ, ενώ θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.
Επίσης, στη Σύνοδο Πρυτάνεων η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα του εθνικού διαλόγου. Ωστόσο, εκεί που η κ. Αναγνωστοπούλου θα ακούσει παράπονα για τον εθνικό διάλογο δεν είναι η Σύνοδος Πρυτάνεων αλλά η Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ. Και αυτό διότι οι πρόεδροι διαμαρτύρονται επειδή στην 36μελή Επιτροπή Διαλόγου μετέχει πλην του προέδρου της Συνόδου Μιχάλη Μπρατάκου μόνο ένας καθηγητής των ΤΕΙ, ο κ. Γιώργος Μιαούλης του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ n πλειονότητα των 36 προέρχονται από τα πανεπιστήμια.
Στο ΑΠΘ
Την ίδια στιγμή, στον χώρο των πανεπιστημίων ολοκληρώθηκε η εξωτερική αξιολόγηση του ΑΠΘ. Η ενεργός συμμετοχή εκατοντάδων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (καθηγητών, φοιτητών και εργαζομένων) στην προετοιμασία και τις συναντήσεις με τους αξιολογητές, καθώς και η πρόθυμη ανταπόκριση των αποφοίτων μας και των επιστημονικών, πολιτιστικών και αυτοδιοικητικών φορέων της πόλης, υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας ανέφερε η πρυτανική αρχή του ιδρύματος.