Στις υπογραφές αυτές περιλαμβάνονται νυν και πρώην πρυτάνεις, κοσμήτορες και πρόεδροι τμημάτων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι υπογραφές των: Γιώργου Παυλάκη διευθυντή στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ, Νίκανδρου Μπούρα ομότιμου καθηγητή Ψυχιατρικής στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Γρηγόρη Στεφανόπουλου καθηγητή Βιοτεχνολογίας στο ΜΙΤ, Θεόδωρου Μουστάκα καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, Σταμάτη Κριμιζή ακαδημαϊκού – διαστημικού επιστήμονα, Ανδρέα Ακριβού ομότιμου καθηγητή Μπέρκλεϊ και Στάνφορντ, Μιχάλη Μπλέτσα διευθυντή πληροφορικής στο Media Lab του MIT, Δημήτρη Μπερτσιμά καθηγητή ΜΙΤ και προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι περικοπές κύριο θέμα συζήτησης στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επανεξέταση του συστήματος διανομής των συγγραμμάτων, με στόχο την πλήρη κάλυψη της διδασκόμενης ύλης ζητάει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από χθεσινή συνεδρίαση της.
Τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος αναφέρουν ακόμη ότι «οι όποιες δυσλειτουργίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου (Νόμος Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου) πρέπει να επανεξεταστούν μετά από ψύχραιμη και συστηματική επανεκτίμηση των σχετικών διατάξεων και δεδομένων».
Κατά τα άλλα, στην συνεδρίαση της Συγκλήτου, κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε επίπεδο άνω του 50%.
«Η κατάσταση αυτή έχει ήδη δεινές επιπτώσεις σε πολλές βασικές λειτουργίες του Ιδρύματος μας και δυσκολεύει σημαντικά το διδακτικό και ερευνητικό έργο μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συγκλήτου.
«Ειδικότερα στα θέματα παροχής διδακτικών συγγραμμάτων παρατηρούνται ουσιώδες περικοπές οι οποίες τελικά επιβαρύνουν τα πενιχρά οικονομικά των φοιτητών μας. Επιβάλλεται λοιπόν εκ των πραγμάτων επανεξέταση του όλου συστήματος διανομής των συγγραμμάτων, με στόχο την πλήρη κάλυψη της διδασκόμενης ύλης, και γενικότερα όλων των παροχών προς τους φοιτητές μας» τονίζεται στο κείμενο.
Επανεξέταση πρέπει να υπάρξει, όπως ανέφεραν τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος, για τα θέματα φύλαξης και καθαριότητας και «προς τον σκοπό αυτό εισηγούμεθα σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της αυτόνομης εξυπηρέτησης των αναγκών του Πανεπιστημίου μας, της κατοχύρωσης του δημόσιου χαρακτήρα του και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων».
Υπογραφές υπέρ των Συμβουλίων
Από την άλλη πλευρά, πανεπιστημιακοί άρχισαν να συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της κατάργησης των Συμβουλίων ΑΕΙ που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτάς.
Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 1220 υπογραφές εκ των οποίων 713 από πανεπιστημιακούς ελληνικών ιδρυμάτων, 270 από Έλληνες πανεπιστημιακούς ιδρυμάτων του εξωτερικού και 248 από μη πανεπιστημιακούς.
Η συγκέντρωση των υπογραφών υπήρξε μια πρωτοβουλία από ομάδες καθηγητών Ιδρυμάτων της χώρας και ακολουθεί ψήφισμα με τίτλο «Αυτοδιοίκηση στο πανεπιστήμιο τώρα!»