Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, παρουσίασε τα σχέδια του για την κοινωνική ασφάλιση! Μίλησε για ένα «βιώσιμο» ασφαλιστικό σύστημα 3 πυλώνων με την συμμετοχή του Ιδιωτικού τομέα βεβαίως…
Γράφει ο Νεκτάριος Κορδής Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
Πρόκειται για την ελληνική εκδοχή του ασφαλιστικού «τύπου Πινοσέτ», τονίζοντας χωρίς περιστροφές ότι «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι κάτι που διαφοροποιεί ιδεολογικά την πρόταση της Ν.Δ. από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
Οι 3 πυλώνες σύμφωνα με τις δηλώσεις του είναι οι εξής:
Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός διανεμητικός και δημόσιος με την εθνική σύνταξη -που θα καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας- και από την ανταποδοτική σύνταξη σε συνάρτηση με τις καταβληθείσες εισφορές. Δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει για δέκα επιπλέον χρόνια δίχως αντίκρισμα. Ασφάλεια για όλους αλλά και δικαιοσύνη για όλους.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Το σύστημα που περιγράφουμε δίνει ευελιξία σε όλους. Οι νέοι που τώρα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία θα αποκτήσουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του ατομικού του κουμπαρά
Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, είναι ιδιωτικός και στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το πέρας του εργασιακού βίου. Οι εισφορές σε αυτόν τον πυλώνα θα πρέπει να είναι αφορολόγητες.
Οι άξονες αυτοί προκαλούν κάποιες εύλογες παρατηρήσεις;
üΕθνική Σύνταξη χωρίς καμία εγγύηση αλλά με βάση τις αντοχές της οικονομίας!
üΠροτροπή για επιπλέον δουλειά με ανταμοιβή φυσικά! Και οι εκπαιδευτικοί για παράδειγμα; Δουλειά με ανταμοιβή μέχρι πότε; Τα 70 ή και παραπάνω;
üΕίναι –τουλάχιστον- επικίνδυνο να παρουσιάζεται η ανασφάλιστη εργασία ως… συνειδητή απόφαση των νέων, λέγοντας ότι “αν πάτε να μιλήσετε σήμερα με νέα παιδιά τα οποία μπαίνουν στην αγορά εργασίας, θα σας πουν ότι δεν πιστεύουμε ποτέ ότι θα πάρουμε σύνταξη μετά από πενήντα χρόνια. Άρα το κίνητρο, δυστυχώς, και σε αυτούς να ενδώσουν στον ‘πειρασμό’ της ανασφάλιστης εργασίας είναι μεγαλύτερο, διότι δεν πιστεύουν ότι οι εισφορές τους θα πιάσουν τόπο!
üΝα θυμίσουμε ότι στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ, οι σύνεδροι εκλήθησαν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν συμφωνούν «να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και Υγεία)»! Σε περίπτωση φυσικά που ο «προβληματισμός» αυτός της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. υλοποιείτο, τότε η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης δε θα ήταν μια μακροπρόθεσμη συνέπεια, αλλά θα καταργείτο εν τοις πράγμασι το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των γενεών και οι συνταξιούχοι του «σήμερα» θα έβλεπαν τις συντάξεις τους να μηδενίζονται από την άρνηση των εργαζομένων να συνεισφέρουν σε έναν δημόσιο κορβανά για την κοινωνική ασφάλιση.
üΗ λύση φυσικά υπάρχει… «οι ιδιωτικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί θα δώσουν τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να ρυθμίσουν καλύτερα τη ζωή τους». Hιστορία της LehmanBrothers μάλλον δεν δίδαξε τίποτε ορισμένους… Από την μια πλευρά «αποθέωση» του Ιδιωτικού τομέα λοιπόν και από την άλλη δυσφήμιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης λέγοντας πως «εξακολουθούμε να έχουμε ένα σύστημα άδικο, που πριμοδοτεί συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες»
Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι μπορεί να γίνει το ΕΣΥ πιο αποτελεσματικό βάσει των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας πως δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κρατική πολιτική! Πρόκειται για ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο που ο στόχος του αποτυπώνεται σε μια χαρακτηριστική φράση του Κ. Μητσοτάκη: για ποιο λόγο θα πρέπει να προμηθευθούν τα νοσοκομεία μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες από τους ιδιώτες! Και φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε, να θυμηθούμε την παλαιότερη δήλωσή του: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν θα γίνουν απολύσεις. Όμως ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις θα εφαρμοσθεί. Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί & να λείπουν νοσηλευτές»!Για το μεγάλο ζήτημα των προσλήψεων εκπαιδευτικών η δήλωσή του είναι χαρακτηριστική: Να δούμε πραγματικά πόσους δασκάλους και καθηγητές χρειαζόμαστε και που τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του Δημοσίου μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία τον περασμένο Νοέμβριο, αποκαλύφθηκε με κάθε λεπτομέρεια ένα πρόγραμμα μεακραία νεοφιλελεύθερο πρόσημο, με κατευθύνσεις που υιοθετούν τις εκθέσεις ΣΕΒ και ΕΕ, και με απροκάλυπτο στόχο τη μετάλλαξη της δημόσιας εκπαίδευσης από προσβάσιμο σε όλους κοινωνικό αγαθό, σε αγοραίο είδος που θα διαμορφώνεται και θα εξαρτάται από την αγορά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα η δέσμευση του αρχηγού της ΝΔ ότι θα καταργήσει αμέσως ως πρωθυπουργός, όλους τους νόμους Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου δηλαδή όλες τις κατακτήσεις των εκπαιδευτικών τα τελευταία 4 χρόνια, γεννά εύλογη ανησυχία για επαναφορά στο «σκηνικό του 2013 με την αξιολόγηση-χειραγώγηση, τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση, το «νέο» Πειθαρχικό, την αυτοδίκαιη αργία, τις υποχρεωτικές μετατάξεις και μεταθέσεις, την επιστράτευση απεργών, τον αυταρχισμό στα σχολεία, τη συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, την αδιοριστία, τους μισθούς πείνας, την αύξηση διδακτικών ωρών και αριθμού μαθητών ανά τμήμα, τη διάλυση της ΤΕΕ και την παραχώρηση σε ιδιώτες τομέων – ειδικοτήτων της, τη μεταφορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο …Εμπορίου και τις απολύσεις εκπαιδευτικών!
Και μιας και μιλάμε για απολύσεις… έρχεται ο υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ Τάσος Αβραντίνης που τον περασμένο Οκτώβριο στην Εφημερίδα Φιλελεύθερος υποστήριζε πως «το 1980 είχαμε περίπου 400.000 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ το 2009 ο αριθμός τους ξεπερνούσε το 1.000.000. Από αυτούς τουλάχιστον 300.000 ήταν απολύτως περιττοί”. Ισχυρίστηκε δε πως το κόστος των 300.000 υπαλλήλων είναι όσο «το δημόσιο χρέος της χώρας ή έντεκα φορές τουλάχιστον το κόστος ολόκληρης της διαφθοράς και της μίζας μαζί».
Εξάλλου η κεντρική γραμμή έχει δοθεί από τον Πρόεδρο της ΝΔ: Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υπερφορολογούνται βάναυσα κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς. Την ίδια ώρα που πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 360 ευρώ και την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2017 μειώθηκε, δεν αυξήθηκε, μειώθηκε κατά 3,2%…Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ…
Όσο και αν προσπαθεί να κρυφτεί συνεπώς ο Κ. Μητσοτάκης, λόγω του εμμονικού ιδεολογικού αρνητισμού που τον χαρακτηρίζει απέναντι στον Δημόσιο Τομέα και τους εργαζόμενους, με κάθε ευκαιρία παρουσιάζει το ιδεολογικό του όραμα: δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και απολύσεις! Η βασική του επιδίωξη μέσα από αυτές τις στοχευμένες επιθέσεις, που επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό, είναι να διαμορφώσουν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας μια αρνητική εικόνα για τον κοινωνικό και λειτουργικό ρόλο που επιτελούν βασικές δομές του Δημοσίου. Εξάλλου-όπως λέει ο ίδιος- πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα της παρουσίας του δημοσίου και να δοθεί και ο χώρος στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσει να αναπνεύσει!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συνολικά ευτυχώς δεν έχουν μνήμη «λωτοφάγου» και δεν θα επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα στο ζοφερό μέλλον της αγοραίας οπισθοδρόμησης! Από την άλλη μεριά, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η επίθεση αυτή στο Δημόσιο τομέα μόνο τυχαία δεν είναι! Η θεσμική υποβάθμιση του ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ κακού δημόσιου και καλού ιδιωτικού τομέα, η υποβάθμιση της εργασίας αποτελούν βασικά όπλα στη φαρέτρα όσων επιδιώκουν τον κοινωνικό μετασχηματισμό με ακραία συντηρητικούς όρους! Η αναγκαιότητα μαζικών μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, την Υγεία και στις δομές της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανένα! Αποτελούν ξεκάθαρη αναγκαιότητα οι μόνιμες δομές του κοινωνικού κράτους προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων και ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων!