Η ξαφνική και απροειδοποίητη ανατροπή του τρόπου σύστασης (δημιουργίας) της επετηρίδας αναπληρωτών δασκάλων, με το πλαφόν στα μόρια προϋπηρεσίας, την αφαίρεση του στοιχείου «ημεροχρονολογία» (έτος λήψης πτυχίου) και υπερμοριοδότηση του στοιχείου «βαθμός πτυχίου» αδικεί κατάφωρα το σύνολο των αναπληρωτών δασκάλων και κυρίως τους νέους αποφοιτους των ΠΤΔΕ που δεν πρόλαβαν ή απέκτησαν ελάχιστη προϋπηρεσία και δεν έχουν άριστο βαθμό πτυχίου, αφού:
Α) η έγκαιρη γνώση μιας τέτοιας προοπτικής θα είχε σαν αποτέλεσμα την βαθμοθηρία ήδη από τα προηγούμενα χρόνια δεδομένου ότι οι απόφοιτοι του 2011 και μετά εισήχθησαν στα Παιδαγωγικά Τμήματα με 17.000 έως 19.500 μόρια στη συντριπτική τους πλειοψηφία.
Β) είναι γνωστό ότι οι απαιτήσεις και οι βαθμολογίες των καθηγητών των Παιδαγωγικών Τμημάτων επηρεάζονται (όπως είναι φυσικό) και από το επίπεδο δυνατοτήτων των φοιτητών τους, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι.
Γ) οι βαθμολογίες των φοιτητών μεταξύ διαφορετικών Παιδαγωγικών Τμημάτων είχε και έχει τεράστιες διαφοροποιήσεις σε ανάλογη προσπάθεια, αφού δε διαφέρουν απλά ως προς την «ευαισθησία» και τις απαιτήσεις των διδασκόντων, αλλά ακόμη και στα ίδια τα προγράμματα σπουδών.
Δ) πολλοί απόφοιτοι Παιδαγωγικών Τμημάτων του εξωτερικού (βλέπε Βουλγαρία) όπου χρειάζεται «προσπάθεια» για να πάρει κανείς βαθμό κάτω του 9, θα εκτιναχθούν στην κορυφή της επετηρίδας, προσπερνώντας τους δασκάλους με ελάχιστη ή καθόλου προϋπηρεσία που αποφοίτητησαν από τα Παιδαγωγικά Τμήματα της Ελλάδας 4 – 5 χρόνια πριν. Κάποιοι από τους πτυχιούχους των ΠΤΔΕ του εξωτερικού δεν έδωσαν καν Πανελλήνιες, αφού για την εγγραφή τους στη σχολή αρκούσε το απολυτήριο Λυκείου.
Ε) η σύνταξη του Πίνακα Αναπληρωτών Δασκάλων με μόνα στοιχεία τον βαθμό πτυχίου και την «περίεργα» βαθμολογούμενη προϋπηρεσία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ημεροχρονολογία (έτος) λήψης πτυχίου εξυπηρετεί άγνωστους στόχους και σίγουρα όχι τη δικαιότερη επιλογή αποτελεσματικών δασκάλων.
Προτρέπουμε τον κ. Υπουργό και τους συμβούλους του να αναθεωρήσουν και να αντιληφθούν όσο είναι καιρός το χάος που θα προκληθεί στον κλάδο των δασκάλων σε περίπτωση διατήρησης των συγκεκριμένων συντελεστών και κριτηρίων που προτείνουν. Καλούμε τους αρμόδιους να βρουν τη χρυσή τομή προκειμένου να μη δημιουργηθούν πολλαπλάσια προβλήματα από αυτά που νομίζουν πως θα λύσουν με τον τροποποιημένο προς το χειρότερο Ν.3848, δεδομένου ότι επικρατούν διαφορετικές συνθήκες μεταξύ των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η προσφυγή στη Δικαιοσύνη θα είναι για εμάς μονόδρομος.
ομάδα ΠΤΔΕ στο facebook “Νέοι απόφοιτοι και φοιτητές ΠΤΔΕ”