Οι επιχειρηματικές ιδέες των παιδιών με γνώμονα την καινοτομία αλλά και την…
προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, εντυπωσίασαν το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, κατά την επίσκεψή του στη 10η Μαθητική Έκθεση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Απριλίου στο Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες από 25 Γυμνάσια και Λύκεια της Βόρειας Ελλάδας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», παρουσίασαν τις ιδέες τους με ενθουσιασμό στο δήμαρχο και τους υπόλοιπους επισκέπτες της έκθεσης, αποσπώντας πολλά συγχαρητήρια.

alt

Ο κ. Μπουτάρης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο προϊόν της ομάδας του Γυμνασίου Αλωνίων Πύδνας-Κολινδρού από το νομό Πιερίας. Οι μαθητές κατασκεύασαν το «Smileybin», έναν κάδο ανακύκλωσης με πολλά πρωτοποριακά στοιχεία, όπως αυτόματο άνοιγμα με τροφοδότηση ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα και ζύγισμα των ανακυκλώσιμων υλικών με σκοπό να επιβραβεύεται ο χρήστης μέσω πίστωσης πόντων για εκπτώσεις σε καταστήματα ή και στα δημοτικά τέλη. Στη συζήτησή του με τα παιδιά, ο δήμαρχος είπε πως θέλει να εγκαταστήσει τέτοιους κάδους στο δήμο Θεσσαλονίκης.

«Η ιδέα της ομάδας από την Πιερία είναι πολύ καλή και κυρίως δείχνει ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται για τη διαχείριση απορριμμάτων που είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, ενώ εκφράστηκε θετικά συνολικότερα για το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση». «Βάζει τα παιδιά να εργαστούν συλλογικά και δημιουργικά, ενώ ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία» δήλωσε. «Είναι περιττό να πω πόσο με ενδιαφέρει η ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού από εκείνη προέρχομαι κι εγώ» κατέληξε. «Η Εικονική Επιχείρηση είναι ένα θαυμάσιο πρόγραμμα που μαθαίνει στα παιδιά πως λειτουργεί η αγορά εργασίας και βάζει τα θεμέλια για το επαγγελματικό τους μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση. «Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους μαθητές».

alt

Εκτός από το Γυμνάσιο Αλωνίων και πολλές άλλες μαθητικές επιχειρήσεις είχαν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Η ομάδα του Γυμνασίου Βασιλικών Θεσσαλονίκης δημιούργησε με την εταιρία «Grolive» μια σειρά από απορρυπαντικά μόνο με φυσικά συστατικά, οι δεκαπεντάχρονοι «επιχειρηματίες» του Κολλεγίου «Δελασάλ» και της εταιρίας «Plamper» κατασκεύασαν εντυπωσιακά λαμπατέρ από υδραυλικούς σωλήνες ενώ η επιχείρηση «Cheapkoita» του Γυμνασίου Καρυάς Λευκάδας, έφτιαξε καλαίσθητες τσάντες και είδη ρουχισμού από ανακυκλώσιμα υλικά.

Το δράμα των προσφύγων που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα δεν άφησε ασυγκίνητους τους μαθητές του Αριστοτέλειου Κολλεγίου, οι οποίοι έστησαν την κοινωνική επιχείρηση «FooodLocker» που μοιράζει πακέτα με τρόφιμα υψηλά σε ενεργειακή αξία για τους πρόσφυγες. Στα παιδικά πακέτα προσφέρονται και χειροποίητα παιχνίδια που έφτιαξαν οι μαθητές. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων τους ήταν ο στόχος των μαθητών του Κολλεγίου Ανατόλια που με την εταιρία τους «Syntraveller S.A.» οργανώνουν πακέτα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και της ομάδας των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη που προσπαθούν με την εφαρμογή τους «Health it Up» να σώσουν ζωές παρέχοντας οδηγίες για τη σωστή αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

alt

Το 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών δημιούργησε την εφαρμογή για κινητά «Lineapp» που στηρίζει τα καταστήματα της Πέλλας με συλλογή πόντων για εκπτώσεις, ενώ το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας «Ι.C. Touring» πραγματοποιεί εξειδικευμένες ξεναγήσεις στο χώρο του Κάστρου των Ιωαννίνων. Εξαιρετικές ήταν οι γευστικές προτάσεις της επιχείρησης «ΥΓΑΙΑ snack» του 5ου ΓΕΛ Καβάλας με τις μπάρες δημητριακών με μύρτιλο και γκότζι μπέρι, τα υγιεινά σνάκ από αποξηραμένα φρούτα του Λυκείου «Δελασάλ» αλλά και τα βιολογικά μαρούλια με την μέθοδο της υδροπονίας που παρουσίασαν οι μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Ιδιαιτέρως εντυπωσίασαν τα προϊόντα της μαθητικής εταιρείας «Άρωμα Ολύμπου» του ΓΕΛ Κονταριώτισσας από την Πιερία με το αρωματικό κρασί και τη μπύρα με μέλι της περιοχής και νερό πηγής του Ολύμπου. Με μεγάλη φροντίδα ήταν φτιαγμένες οι μαρμελάδες, τα γλυκά κουταλιού και τα σνακ από τα δύο σχολεία ειδικής αγωγής, τα ΕΕΕΕΚ Κοζάνης και Πυλαίας-Χορτιάτη.

alt

Τις 67 μαθητικές επιχειρήσεις που παρουσιάστηκαν στις Εμπορικές Εκθέσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης αξιολόγησε κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece και σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Θα αναδειχθεί το «Καλύτερο Περίπτερο», η «Καλύτερη Ομάδα» και η πιο «Καινοτόμος Ιδέα». Επίσης θα απονεμηθούν και έπαινοι για επιμέρους τομείς όπως μάρκετινγκ, πολιτισμού, εκπαίδευσης κ.ά. «Τα παιδιά φέτος επικεντρώθηκαν στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα και μας εντυπωσίασαν οι λύσεις που πρότειναν μέσω των εικονικών τους επιχειρήσεων», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κ. Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Για άλλη μια φορά μας έδωσαν ελπίδες ότι με την ευαισθησία και τις φρέσκιες ιδέες τους θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025