Της Χαράς Καλημέρη
Στο… έλεος της τρόικας βρίσκεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων για τη νέα χρονιά, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών βάζουν «μπλόκο» στους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, εξαρτώντας τον τελικό αριθμό τους από τους επαναπροσληφθέντες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Οι δανειστές ζητούν να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των διορισμών ώστε να ισοσκελιστεί με τις επανατοποθετήσεις των 1.850 καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων. Έτσι, από τους 2.500 – 3.000 διορισμούς που η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να πραγματοποιήσει φέτος στην εκπαίδευση, θα αναγκαστεί να περιοριστεί σε πολύ λιγότερους.
Την ίδια ώρα, άγνωστος είναι ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Οι πιστώσεις από το ΕΣΠΑ επαρκούν για την πρόσληψη περί των 12.000 αναπληρωτών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα διαθέσει επιπλέον κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό. Όσο για τα κενά στα σχολεία; Το υπουργείο Παιδείας τα υπολογίζει μεταξύ 15.000 – 20.000, ενώ οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες τα «ανεβάζουν» στα 25.000.
«Κάνουμε αιματηρές προσπάθειες, ώστε όλοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να βρίσκονται στις θέσεις τους τον Σεπτέμβριο. Αισιοδοξούμε ότι με προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με κονδύλια κυρίως από το ΕΣΠΑ και ό,τι μπορούμε από τον τακτικό προϋπολογισμό, θα καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε με φανατισμό να εξασφαλίσουμε περί τους 2.500-3.000 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών διότι τους έχουμε απόλυτη ανάγκη. Αυτή είναι η προσπάθεια και η φιλοδοξία μας», δηλώνει στην «ΗτΣ» ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης.
Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι τα κενά δασκάλων και καθηγητών θα κυμανθούν μεταξύ 15.000 – 20.000, χωρίς ωστόσο να έχουν συνυπολογιστεί οι εκπαιδευτικοί που θα λείψουν από τις θέσεις τους με αναρρωτική ή άδεια κύησης. Περισσότερα -περί τα 25.000- υπολογίζουν, πάντως, τα κενά οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών.
Όπως αναφέρει ο κ. Κουράκης, μεγάλο μέρος των κενών θα καλυφθεί από αναπληρωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο έχει εξασφαλίσει πιστώσεις μέσω του ΕΣΠΑ που επαρκούν για την πρόσληψη περί των 12.500 – 13.000 αναπληρωτών.
Όμως, «θολό» είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει να γίνουν περί τους 2.500 με 3.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών, αλλά η τρόικα ζητά από τον αριθμό αυτόν να αφαιρεθούν οι 1.850 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επαναπροσελήφθησαν πρόσφατα με νόμο του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου. Από την αρχή, άλλωστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν καταγγείλει ως μονομερή ενέργεια την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ και στη συμφωνία των Βρυξελλών υπήρχε σαφής πρόβλεψη για ακύρωση των σχετικών νόμων ή εξεύρεση ισοδυνάμων.
«Παρελθόν» οι διαδραστικοί πίνακες
Καθώς οι πιστώσεις από το ΕΣΠΑ δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία -μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα διαθέσιμα κονδύλια θα δοθούν για την κάλυψη κενών μόνο σε συγκεκριμένες περιφέρειες, αφού η Αττική, Στερεά και Νότιο Αιγαίο δεν είναι επιλέξιμες- το υπουργείο Παιδείας αναζητά και άλλους τρόπους προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους.
Στο πλαίσιο αυτό, θα περιοριστούν οι αποσπάσεις σε φορείς ή οργανισμούς και οι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα σχολεία. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να «κουρέψει» το έργο για το Ψηφιακό Σχολείο, συνολικού προϋπολογισμού 174,4 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην προμήθεια διαδραστικών συστημάτων για τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας.
Όπως επισήμανε ο κ. Κουράκης, καθώς διαπιστώθηκε ότι η χρήση των διαδραστικών πινάκων δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αποφασίστηκε η αναστολή της προμήθειάς τους ώστε πόροι ύψους 140 εκατ. ευρώ να αξιοποιηθούν με προσφορότερο τρόπο, όπως π.χ. για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικού προσωπικού.
Στο «τραπέζι» και αύξηση του ωραρίου
Ακόμα και ζήτημα αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών μετά από εκείνη -κατά δύο ώρες την εβδομάδα- επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου το 2013, βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία. Κι αυτό, παρότι στις προγραμματικές δηλώσεις της νυν κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός, Τάσος Κουράκης είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το ωράριο στα προηγούμενα επίπεδα.
«Η χώρα βρίσκεται σε κρίση, όλοι πρέπει να βάλουμε τον όβολό μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Αν χρειαστεί ένας δάσκαλος να κάνει μία ή δύο ώρες παραπάνω ως συμβολή στο ξέσπασμα της κρίσης νομίζω ότι θα δεχθεί. Ο καθένας οφείλει να συμβάλει με τον τρόπο του για να ξεπεραστεί η κρίση» ήταν η αρχική δήλωση, επί του θέματος, στην οποία προέβη ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.
Ο υπουργός αναγκάστηκε, στη συνέχεια, να προβεί σε νέα δήλωση με την οποία διευκρίνιζε ότι η αύξηση του ωραρίου δεν θα είναι υποχρεωτική. «Δεν έχει περάσει από το μυαλό μας ότι θα ζητήσουμε υποχρεωτική προσφορά από κάποιους που δεν θα θέλανε, ότι θα τους προσθέταμε ώρες, ότι θα κάναμε πράγματα που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο κ. Μπαλτάς και πρόσθεσε: «Η ιδέα ήταν ότι εάν όντως τα κενά είναι υπερβολικά πολλά, θα ζητούσαμε κάποιου είδους προσφορά αλληλεγγύης από ανθρώπους που υπηρετούν ή δεν υπηρετούν αλλά θα ήθελαν να βοηθήσουν. Ως προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στο επίπεδο των σχολείων».