Άλλες ελληνικές σχολές που συμπεριλαμβάνονται στις 150 καλύτερες του κόσμου είναι σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η αντίστοιχη σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κατάταξη QS World University Rankings ανά γνωστικό αντικείμενο καλύπτει 896 πανεπιστήμια σε 60 χώρες. Βασίζεται σε ερωτηματολόγια που απάντησαν πάνω από 85.000 ακαδημαϊκοί και περισσότεροι από 41.000 εργοδότες, καθώς και στην ανάλυση 17,3 εκατομμυρίων επιστημονικών δημοσιεύσεων και από 100 εκατομμυρίων βιβλιογραφικών παραπομπών από τις βάσεις δεδομένων Scopus/Elsevier.
Τα αμερικανικά πανεπιστήμια κυριαρχούν όσον αφορά τον αριθμό των γνωστικών αντικειμένων στα οποία αριστεύουν. Στην κορυφή βρίσκονται το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ που έρχονται πρώτα σε συνολικά 21 γνωστικά αντικείμενα.
Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ περιλαμβάνεται στα δέκα καλύτερα σε 31 τομείς, ενώ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ακολουθούν με 29.
Το Χάρβαρντ μπαίνει στο Top10 σε 28 κατηγορίες, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ σε 26 και το MIT σε 19.
Ακολουθούν το LSE του Λονδίνου με 11, το Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες με 10, το Γέιλ με 9, το Imperial College με 8, το University College London με 6 και το Caltech και το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια με 5.
Τη λίστα εκδίδει η βρετανική εταιρεία Quacquarelli Symonds που ειδικεύεται σε θέματα εκπαίδευσης.
Η πλήρης κατάταξη είναι διαθέσιμη στο TopUniversities.com.
Στην ελίτ των πανεπιστημίων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η διεθνής λίστα κατάταξης Πανεπιστημίων Quacquarelli Symonds (QS), μία από τις πιο σημαντικές λίστες στον κόσμο, κατατάσσει το ΟΠΑ στην ελίτ των Πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο στα 5 επιστημονικά πεδία στα οποία δραστηριοποιείται. Η κατάταξη αυτή προέκυψε μετά από αξιολόγηση στοιχείων από περίπου 3.550 Ιδρύματα, 100 εκατομμύρια επιστημονικές αναφορές και 14.000 προγράμματα σπουδών.
Πιο συγκεκριμένα:
- Στο πεδίο Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, το ΟΠΑ κατατάσσεται στις θέσεις 101-150 παγκοσμίως και στην 35η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Στα πεδία Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας, Οικονομικής Επιστήμης & Οικονομετρίας, και Διοίκησης Επιχειρήσεων κατατάσσεται στις θέσεις 151-200 παγκοσμίως και στις θέσεις 50, 61 και 58 αντίστοιχα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Τέλος, στο πεδίο Επιστήμες της Τεχνολογίας και της Πληροφορίας, στη θέση 301-350 παγκοσμίως και στην 122η σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για τις παραπάνω κατατάξεις, λαμβάνονται στοιχεία από τη βάση δεδομένων Scopus του οργανισμού Elsevier σχετικά με την επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από καθηγητές και ερευνητές των αξιολογούμενων πανεπιστημίων. Τα υπόλοιπα κριτήρια που συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση της κατάταξης είναι ο διεθνής χαρακτήρας του Ιδρύματος, η φήμη του τόσο στον χώρο της αγοράς, σύμφωνα με περισσότερες από 42.000 απόψεις διευθυντών και στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών, όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο με την συμμετοχή περίπου 85.000 ακαδημαϊκών και, τέλος, η σχέση μεταξύ αριθμού φοιτητών και διδακτικού προσωπικού.
H παραπάνω σημαντική κατάταξη του ΟΠΑ έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης διεθνούς κατάταξής του από την μεν λίστα Eduniversal στην 47η θέση μεταξύ των 1000 καλύτερων Business Schools της Ευρώπης, από την δε από την λίστα QS στην 51η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των Ιδρυμάτων που παρέχουν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πλήρους Φοίτησης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (full-time MBA).
tovima.gr