Δεν είναι μόνο οι περισσότεροι από 1.600 εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που έχασαν τη δουλειά τους, βγαίνοντας στη διαθεσιμότητα. Είναι και όλοι εκείνοι οι μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που οραματίστηκαν και σχεδίασαν το επαγγελματικό τους μέλλον, επιλέγοντας να φοιτήσουν σε τομείς και ειδικότητες που εν μια νυκτί καταργήθηκαν με τον νόμο 4186/2013 του υπουργού Παιδείας της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 οι μαθητές των ΕΠΑΛ άρχισαν κανονικά να παρακολουθούν τα μαθήματά τους και 15 μέρες αργότερα ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να διαλέξουν άλλον τομέα, διότι ο δικός τους έπαυε να υπάρχει. Οι τομείς που καταργήθηκαν και οι οποίοι χαρακτηρίζονται «φιλέτα» για την ιδιωτική εκπαίδευση, λόγω της υψηλής τους ζήτησης, ήταν οι τομείς υγείας-πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών, καθώς και οι ειδικότητες αισθητικής, κομμωτικής των ΕΠΑΣ. Οι μαθητές λοιπόν της Β΄ τάξης ΕΠΑΛ εξωθήθηκαν, είτε να στραφούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, είτε να επιλέξουν άλλες ειδικότητες από αυτές που επιθυμούσαν.
Χωρίς πρόσβαση
Σήμερα αυτοί οι μαθητές που άλλαξαν τομέα είναι πλέον τελειόφοιτοι της Γ΄ τάξης και βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία: προκειμένου να περάσουν σε ΤΕΙ είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τις σχολές εκείνες που αντιστοιχούν στους τομείς των ΕΠΑΛ, στους οποίους φοιτούν. Με λίγα λόγια, δεν έχουν πρόσβαση στις σχολές των ΤΕΙ που αντιστοιχούν στους καταργημένους τομείς, δηλαδή δεν μπορούν να σπουδάσουν το επάγγελμα που θέλουν να ασκήσουν.
Η μόνη εναλλακτική αυτή τη στιγμή είναι να περιμένουν να δηλώσουν σχολή την επόμενη χρονιά, οπότε θα έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν όποια σχολή θέλουν. Η συνέπεια αυτή της εκπαιδευτικής πολιτικής που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση προκαλεί απόγνωση σε πολλούς μαθητές και γονείς, με τις φωνές αγανάκτησης ολοένα να πληθαίνουν και να δυναμώνουν, κάνοντας λόγο για «αποκλεισμό των μαθητών αυτών» και ζητώντας από τη νέα κυβέρνηση να δοθεί άμεσα στους τελειόφοιτους των ΕΠΑΛ το δικαίωμα να δηλώσουν και τις σχολές και τα τμήματα υγείας-πρόνοιας ή εφαρμοσμένων τεχνών.
«Εύλογο και δίκαιο» χαρακτηρίζει το αίτημα αυτό ο Νίκος Κικάκης από το συντονιστικό των διαθέσιμων εκπαιδευτικών και προτρέπει την κυβέρνηση «να σκύψει με προσοχή στο ζήτημα των μαθητών, γιατί εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν τομέα δια της βίας», προτείνοντας την επίλυση του θέματος ταυτόχρονα με την επαναφορά των καταργημένων ειδικοτήτων και των διαθέσιμων εκπαιδευτικών.
πηγή: efsyn.gr