.Για το 2024 έχουν κοινοποιηθεί κάποιες τροποποιήσεις (για τα τμήματα Μουσικών σπουδών , τις εξετάσεις για τα ΤΕΦΑΑ) . Σημαντικός παράγοντας είναι ο , στοιχείο το οποίο ακόμη δεν έχουμε στη διάθεσή μας.

Δείτε το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2024

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, όσον αφορά στην ΕΒΕ, ήρθε για να μείνει και να λειτουργεί ως «κόφτης» για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και γι΄ αυτό οι μαθητές της Γ΄ λυκείου δεν πρέπει να ελπίζουν σε κατάργησή της. Και οι φετινοί υποψήφιοι θα πάνε στις εξετάσεις κάτω από ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες και καλό θα ήταν να είναι προετοιμασμένοι γι΄ αυτό.

Οι πανελλαδικές του 2024 θα ξεκινήσουν στις 31 Μαΐου για τα Γενικά Λύκεια και θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου. Για τα ΕΠΑΛ θα ξεκινήσουν μια μέρα νωρίτερα στις 30 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 17 Ιουνίου. Όλες οι εξεταστικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί στις 28 Ιουνίου.

Τι θα ισχύσει για όσους επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

 

Όσον αφορά στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου οι οποίοι μένουν σε περιοχές, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (για παράδειγμα φωτιές σε Έβρο, Ρόδο, Εύβοια και αλλού, πλημμύρες σε Θεσσαλία κ.α) θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο διάστημα ευνοϊκές για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια. Είναι κάτι που προβλέπεται από το νόμο και συνεπώς το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Ευνοϊκές ρυθμίσεις αναμένονται και για το θέμα των μετεγγραφών. Πάντως μέχρι αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι για τις εξετάσεις του 2024 θα ισχύσουν οι παρακάτω δυο αλλαγές.

1. Αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα τμήματα Μουσικών Σπουδών πέντε πανεπιστημίων .Τι προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση για τον τρόπο εξέτασης, τη βαθμολόγηση και τα μόρια.

Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα τμήματα μουσικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστήμιου, του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Η υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για την εξέταση των υποψηφίων, τη βαθμολόγηση και τον υπολογισμό των μορίων, από τις Πανελλαδικές του 2024 και εφεξής. Οι υποψήφιοι/ες για τα Μουσικά Τμήματα για τα παραπάνω τμήματα υποχρεούνται εντός συγκεκριμένης και αποκλειστικής προθεσμίας να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις με σχετική Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωσή. Η προθεσμία, το περιεχόμενο, ο τρόπος και οι υπόχρεοι υποβολής της Αιτησης-Υπευθυνης Δήλωσης καθορίζονται κάθε έτος με σχετική εγκύκλιο. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Για τις λεπτομέρειες του τρόπου εξέτασης όλων των μαθημάτων οι μαθητές ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν λεπτομέρειες στο ΦΕΚ με αριθμό Φύλλου 3927 (16-6-2023) . Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανωτέρω Τμήματα έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου Λυκείου ή ισοτίμου τίτλου σχολείου μέσης εκπαίδευσής του εσωτερικού ή εξωτερικού.
Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει τα εξής

Εξεταζόμενα μαθήματα, μόρια και προϋποθέσεις εισαγωγής

1. Οι υποψήφιοι εξετάζονται πανελλαδικώς στα εξής μαθήματα:

α) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία: Αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησιας των υποψηφίων. Ως μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη.

β) Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία: Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε σύντομα ερωτήματα, με τα οποία αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών μουσικών γνώσεων.

γ) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τους υποψηφίους Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) η Νέα Ελληνικά για τους υποψηφίους Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.).

δ) Σε ένα (1) ακόμη μάθημα της ομάδας προσανατολισμού ή του τομέα που επιλέγει ο υποψήφιος ΓΕ.Λ ή ΕΠΑ.Λ. αντίστοιχα ως εξής: δα) Ιστορία για τους υποψηφίους του πρωκτού επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., δβ) Μαθηματικά για τους υποψήφιους του δευτέρου επιστημονικού πέδιλου ΓΕ.Λ., δγ) Φυσική για τους υποψήφιους του τρίτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., δδ) Πληροφορική για τους υποψηφίους του τέταρτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ. και δε) Μαθηματικά (Άλγεβρα) για τους υποψηφίους όλων των τομέων των ΕΠΑ.Λ.

2. Προϋπόθεσή συμμέτοχης των υποψήφιων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα τμήματά του άρθρου 1 αποτελεί η επίτευξή στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσής ίσης ή μεγαλύτερης: α) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ανά μουσικό μάθημα των περ. α) και β) της παρ. 1 του παρόντος άρθρου (Ε.Β.Ε. Μουσικών μαθημάτων) και β) της Ε.Β.Ε. ανά τμήμα (Ε.Β.Ε. τμήματος).

Η Ε.Β.Ε. ανά μουσικό μάθημα προκύπτει από το γινόμενο του μέσου ορού της βαθμολογίας των υποψήφιων σε αυτό επί τον συντελεστή που ορίζεται για κάθε τμήμα για το συγκεκριμένο μουσικό μάθημα ενώ η Ε.Β.Ε. ανά τμήμα προκύπτει από το γινόμενο του μέσου ορού των μέσων ορών των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψήφιων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματά της παρ. 1 του παρόντος άρθρου επί τον συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματά εισαγωγής για κάθε τμήμα, όπως ορίζεται από τις δια-ταξεις των παρ. 5 και 6 του άρθρου 19 του ν. 4559/2018 (Α ? 142), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 383 του ν. 4957/2022 (Α ? 141).

3. Για την εξαγωγή της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων υπολογίζονται οι βαθμολογικές επιδόσεις στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, καθώς και οι οικείοι συντελεστές βαρύτητας. Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψήφιου/ας που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Τμήματά του άρθρου 1, γίνεται ως έξης: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερά (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματά της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητάς. Τα τέσσερα (4) ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμά πολλαπλασιάζεται επί χίλια (1000), για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψήφιου/ας για κάθε Τμήμα. Ο βαθμός και θα πανελλαδικά εξεταζομένου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσαβαθμη κλίμακά με προσέγγισή δέκατου. Υποψήφιοί για επιλογή είναι όσοι έχουν εξεταστεί στα μαθήματά των περ. α) και β) της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, καθώς και σε τουλάχιστον ένα (1) από τα μαθήματά των περ. γ) και δ) της ίδιας παραγράφου. Οι συντελεστές βαρύτητάς των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων ορίζονται με απόφασή της συγκλήτου του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), η οποία εκδίδεται έπειτα από πρότασή του τμήματος εντός της προθεσμίας που τάσσεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Αλλαγές στις πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 ορίζεται το διάστημα από τη Δευτέρα 17-6-2024 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2024. Αλλαγές υπάρχουν στα αγωνίσματα για την εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και θα ισχύσουν από τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις (2024). Με υπουργική απόφαση αντικαθίσταται το αγώνισμα του Δρόμου 400μ. με το αγώνισμα του Δρόμου 200μ. για τα αγόρια που συμμετέχουν στις πρακτικές δοκιμασίες προκειμένου να εισαχθούν στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025