Οι ολοκληρώθηκαν και πλέον χιλιάδες πρωτοετείς -αλλά και φοιτητές που ήδη σπουδάζουν σε πανεπιστήμια- θα ξεκινήσουν να αναζητούν το κατάλληλο σπίτι.

Η αναζήτηση των κατοικιών άρχισε μόλις ανακοινώθηκαν οι , τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών καθώς και οι προτιμήσεις των υποψηφίων, που φέτος προβλημάτισαν το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, φέτος η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει στην Ελλάδα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου .

Λόγω αυτού του φαινομένου, σε ορισμένες ζώνες της χώρας έχουν καταγραφεί αυξήσεις στα ενοίκια έως και κατά 35% συγκριτικά με το 2018, ενώ ταυτόχρονα έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των σπιτιών που διατίθενται σε φοιτητές.

Οι οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ για τη κατοικία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) δημοσιοποίησε έναν οδηγό με βασικές συμβουλές προς τους φοιτητές και τους γονείς που αναζητούν ακίνητο.

Οι οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ προς τους φοιτητές είναι οι εξής:

Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων…)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!

Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει!!!!

Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!

Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.

Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που .

Μακρυά από τα δήθεν “γραφεία πληροφοριών”, τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι “πληροφορίες” τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.

Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025