Όσον αφορά τους καπνιστές θα πρέπει να δοθεί άμεσα πρακτική λύση.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Σκοπός
Α.Σκοπός των υγειονομικών ελέγχων, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κύριους, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και των βρεφικών, βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών.
Συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων
Β. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, ούτως ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών και να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία.
Κυλικεία και καντίνες
Γ. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και τους χώρους εστίασης εντός των σχολείων, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων. Επιπλέον, πρέπει να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις (α) & (β) σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.
Σχολικό κυλικείο ως εκπαιδευτικό μέσο πρακτικής εφαρμογής των αρχών υγιεινής διατροφής
Δ. Σκοπός των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων είναι η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνονται από το σχολικό πληθυσμό, δεδομένου ότι το σχολικό κυλικείο μπορεί να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό μέσο πρακτικής εφαρμογής των αρχών υγιεινής διατροφής.
Μηνύματα στην τάξη
Ε. Το σχολείο θεωρείται διεθνώς ως ιδανικός χώρος και μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής. Το σχολικό κυλικείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχολικού περιβάλλοντος και γι’ αυτό η διασφάλιση της παροχής υγιεινών τροφών επιτρέπει την ενίσχυση θετικών μηνυμάτων που πρέπει να δίνονται και στην τάξη.
Ολοήμερα Σχολεία
Ζ. -Αναφορικά με τη λειτουργία ολοήμερων σχολείων – νηπιαγωγείων, προβλέπεται χώρος σίτισης των μαθητών με γεύματα που ετοιμάζονται από τους γονείς.
-Τα γεύματα τοποθετούνται για συντήρηση σε ψυγείο και στη συνέχεια, όταν απαιτείται, θερμαίνονται για να καταναλωθούν από τους μαθητές.
-Τα ψυγεία πρέπει να εξασφαλίζουν σταθερή θερμοκρασία και να είναι εφοδιασμένα με κατάλληλα θερμόμετρα.
-Στα ψυγεία πρέπει να τοποθετούνται μόνο οι περιέκτες των γευμάτων και όχι οι τσάντες μεταφοράς τους για να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη για τη συντήρησή τους θερμοκρασία, η μείωση του κινδύνου μεταφοράς ρύπων στο εσωτερικό του ψυγείου και η αποφυγή επιμόλυνσης των τροφίμων.
-Εάν ο χώρος σίτισης δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, θα πρέπει πριν και μετά το γεύμα να καθαρίζεται άμεσα και όλα τα σκεύη να τοποθετούνται σε κλειστά ντουλάπια.
Έλεγχοι στις επιχειρήσεις γύρω από τα σχολεία
Η. Κρίνεται σκόπιμο, οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι, να διεξάγονται και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.
Ελέγχοι καθ’ όλη τη σχολική χρονιά
Θ. Περιοδικοί έλεγχοι θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού, με στόχο την προστασία, την προαγωγή της υγείας και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας του ευαίσθητου σχολικού πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία.
Κάπνισμα
Ι.Επίσης σας εφιστούμε την προσοχή στην αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στις σχολικές εγκαταστάσεις.
Αποτελέσματα