Ο ίδιος και η οικογένειά του πέρασαν από «40 κύματα», για να μπορεί ο Αργύρης Κουμτζής να βρίσκεται σήμερα στο 2ο εξάμηνο του τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο αριστούχος μαθητής δε γινόταν δεκτός στο Α.Π.Θ., επειδή ήταν τυφλός. Τελικά η υπόθεσή του έφτασε στη Βουλή με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι διατάξεις που ίσχυαν μέχρι πρότινος και άφηναν τη λήψη τέτοιων αποφάσεων στην εκάστοτε σχολή.
«Ήταν μία πολύ δύσκολη χρονική περίοδος για όλους μας. Όμως εφόσον τα καταφέραμε, τα αφήσαμε όλα πίσω μας. Στόχος του Αργύρη αλλά και δικός μας, είναι να δείξουμε πως κακώς είχαν αυτές τις απόψεις, όσοι τις είχαν. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει η κοινωνία μας έναν τυφλό ή έναν ανάπηρο. Η γνώση πρέπει να παρέχεται πλουσιοπάροχα σε όλα τα μέλη της κοινωνίας μας», λέει στην Karfitsa, o πατέρας του Αργύρη, Σωτήρης Κουμτζής.
Ο κ. Κουμτζής συνεχίζει αναφερόμενος στον «Γολγοθά» που πέρασαν μέχρι να γίνει δεκτός ο γιος του στη σχολή, «τυπικά- με την ιστορία του γιου μου- άνοιξε ο δρόμος για να μπορούν τα παιδιά με ιδιαιτερότητες να έχουν πρόσβαση στη γνώση και να προχωρήσουν στην κοινωνία, καθώς ψηφίστηκε από τη Βουλή η σχετική απόφαση. Πρακτικά όμως, η απόφαση αυτή δεν υποστηρίζεται από το υπουργείο όσο αφορά στις υποδομές των σχολών». Όπως εξηγεί ο κ. Κουμτζής, όλα έγκειται στην καλή διάθεση και θέληση του προσωπικού της σχολής, καθώς ο πανεπιστημιακός χώρος δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές για να διευκολύνει την πρόσβαση φοιτητών με προβλήματα όρασης ή κίνησης.
«Δεν αφήνει λεπτό να πάει χαμένο»
Ο Αργύρης βρίσκεται στο δεύτερο εξάμηνο του Φυσικού- αρίστευσε στο πρώτο εξάμηνο- και στόχος του είναι να βγάλει τη σχολή στα τέσσερα χρόνια και μάλιστα με αριστείο. «Πηγαίνει στη σχολή στις 9:00 το πρωί και επιστρέφει… στις 10:00 το βράδυ. Οι ώρες που περνάει στη βιβλιοθήκη είναι ατελείωτες. Βέβαια, αυτό που ενδιαφέρει εμένα σα γονέα, είναι ότι παρά την κούρασή του, γυρίζει πάντα χαρούμενος», υπογραμμίζει ο πατέρας του.
Μπορεί να περνάει καθημερινά 12 ώρες στη σχολή του, όμως δεν έχει παραμελήσει τα άλλα του ενδιαφέροντα. «Ο Αργύρης βρίσκει χρόνο και συνεχίζει να ασχολείται με το σκάκι, όπου παίρνει μέρος σε τουρνουά. Έχει «στριμώξει» έτσι το πρόγραμμά του και τα προλαβαίνει όλα… και γυμναστήριο και μαθήματα κιθάρας. Δεν αφήνει λεπτό να περάσει ανεκμετάλλευτο. Φυσικά πάντα θα βρει χρόνο για να πάει βόλτα με φίλους του από τη σχολή», σημειώνει ο κ. Κουμτζής. Στόχος του 19χρονου Αργύρη, όπως εξηγεί ο πατέρας του, είναι να αφοσιωθεί στο κομμάτι της έρευνας. «Ακόμη και οι καθηγητές του στη σχολή, τον παροτρύνουν να στραφεί σε αυτόν τον τομέα», τονίζει.
«Φλόγα που καίει δυνατά ανάμεσά μας»
Ο Αργύρης Κουμτζής, έλαβε χρυσό μετάλλιο στα «Βραβεία Ευποιϊας 2015». Έναν θεσμό που διοργανώνεται εδώ και 63 συνεχή χρόνια από τους Ροταριανούς Ομίλους της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη βράβευση έργων εποποιίας, αλτρουισμού, αυτοθυσίας και κοινωνικής προσφοράς. Ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ασπασίδης τόνισε στην Κarfitsa ότι, «ο Αργύρης Κουμτζής έλαβε χρυσό μετάλλιο για τις εξαιρετικές επιδόσεις του, αλλά και για τη δύναμη της ψυχής, της πίστης και της θέλησης του. Η προσπάθειά του αυτή άνοιξε στον τόπο μας, νέους ορίζοντες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Με αγάπη για τη ζωή, ο Αργύρης σπουδάζει σήμερα στο β’ εξάμηνο, έχοντας ήδη αριστεύσει με μέσο όρο βαθμολογίας 10 και συνεχίζει… Είναι για εμάς μία φλόγα που καίει δυνατά ανάμεσά μας».
Από την πλευρά του ο Σωτήρης Κουμτζής σημείωσε ότι, «τέτοιες προσπάθειες πρέπει να επιβραβεύονται, γιατί έτσι τα παιδιά παίρνουν το κουράγιο και το θάρρος να συνεχίσουν και να ανοίξουν το δρόμο σε άλλα παιδιά που διστάζουν να εξωτερικεύσουν την αναπηρία τους». «Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο δώσαμε δημοσιότητα στην περιπέτεια του παιδιού μας. Πρέπει να τους δίνουμε την ευκαιρία να παλέψουν και να διεκδικήσουν την ίδια τη ζωή», καταλήγει ο κ. Κουμτζής.