Ο λόγος που οι Τούρκοι δεν έχουν καταλάβει ακόμα την στρατηγικής σημασίας πόλη Al Bab είναι η συμπεριφορά του τουρκικού στρατού και των συμμάχων του από τότε που μπήκαν στη Συρία.
Στην αρχή ο ISIS απλά αποχωρούσε κι έδινε τον έλεγχο στα γκρίζα λυκόσκυλα του Σουλτάνου. Πολύ σύντομα οι κάτοικοι των περιοχών κατάλαβαν ότι απλά άλλαξαν φασίστα μάλιστα ακόμα χειρότερο!
Η τακτική εθνοκάθαρσης, η βία, αυξήθηκε, ειδικά εναντίον των Κούρδων. Αλλά κι οι Άραβες αντιμετωπίζονται ως εχθροί από τα τουρκικά στρατεύματα Κατοχής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Αράβων πρώην συμμάχων.
Ο ISIS λοιπόν έκανε κάτι πολύ απλό: Εκμεταλλεύτηκε αυτή ακριβώς τη συμπεριφορά λέγοντας στους κατοίκους ότι «αν ο τουρκικός στρατός καταλάβει την πόλη θα αρχίσει αμέσως γενοκτονία». Έτσι σε αντίθεση με το Χαλέπι, όπου οι ίδιοι οι κάτοικοι ήθελαν να απαλλαγούν από τους μισθοφόρους, αναγκάζοντας τους να διαθέτουν δυνάμεις και για την καταστολή του πλήθους, στην Al Bab προκειμένου να μην πέσουν στα νύχια του Ερτογκάν, όχι μόνο δεν χτυπάνε τον ISIS, όπως πριν, αλλά ισχύει το «ο εχθρός του εχθρού μου».
Επίσης πολλά λάθη τακτικής και η ανικανότητα των αξιωματικών οπαδών του Ερτογκάν, οι οποίοι μετά τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις πήραν θέσεις που δεν άξιζαν, έφεραν απανωτές ήττες. Παρόλα αυτά οι Τούρκοι στρατιωτικά έχουν ανεξάντλητες εφεδρείες και θα πάρουν την πόλη. Σ’ αυτό βοηθά ότι οι δυνάμεις των μισθοφόρων πιέζονται τόσο από τους Κούρδους στη Ράκκα, όπου υπήρξε η μεγαλύτερη προέλαση κι απελευθέρωση εδαφών τον τελευταίο μήνα, όσο και στην περιοχή της Παλμύρας, όπου η αρχική τους επιτυχία μετατράπηκε σε ακατάσχετη αιμορραγία έμψυχου και άψυχου υλικού, όπως ακριβώς αναμένονταν.
Ο «Βάλτος» της Συρίας έχει άμεση σχέση με τα χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη. Με τα τυφλά χτυπήματα ο κόσμος φοβάται και αποπροσανατολίζεται από τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αλλοπρόσαλλη στάση του ίδιου του Σουλτάνου, ο οποίος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, αλαζόνας, αναξιόπιστος και αδίστακτος.
Χάνοντας κάθε αίσθηση του μέτρου οδηγεί την χώρα του σε εμφύλιο και διάσπαση.
Οι Τούρκοι ενώ όπως είπαμε έχουν εφεδρείες όσον αφορά όπλα και στρατιώτες, δεν έχουν όμως διάθεση να κάνουν πολέμους για να δημιουργήσουν αυτοκρατορίες. Για την πλειοψηφία προέχουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σίγουρα ένας πόλεμος μόνο καταστροφή και απώλειες φέρνει. Γι αυτό το δικτατορικό καθεστώς του Σουλτάνου χρειάζεται τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα. Νομίζω λοιπόν ότι η πρωτοχρονιάτική επίθεση κατά αμάχων πρόκειται για προβοκάτσια από μέρους του τούρκου πρωθυπουργού. Αντί για δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο Ερτογκάν πρόκειται να χάσει τις περιοχές όπου πλειοψηφούν Κούρδοι λόγω της αυταρχικής πολιτικής του. Επιμένουμε, πως δεν θα γλυτώσει ούτε ο ίδιος από την οργή των Τούρκων, όταν κατανοήσουν την μεγάλη ζημιά που κάνει στην Τουρκία.
Προσπαθεί να κάνει εξαγωγή εσωτερικών προβλημάτων, που ο ίδιος δημιούργησε. Ο τυχοδιωκτισμός του τον έφερε σε πολύ δύσκολη θέση. Το μεγάλο του λάθος ήταν η υποτίμηση της ικανότητας του Συριακού Στρατού που τσάκισε ταχύτατα τους συμμάχους του στο Χαλέπι. Αυτό τον ανάγκασε να αλλάξει εντελώς στάση πουλώντας τους πρώην συνεργάτες του. Ακόμα και μετά την πρόσφατη συμφωνία με τη Ρωσία κανείς δεν τον εμπιστεύεται, απλά οι Ρώσοι και οι Ιρανοί προωθούν τα δικά τους συμφέροντα. Άλλη μια λάθος εκτίμηση ήταν η υπερτίμηση του στρατού.
Χωρίς έμπειρα στελέχη ακόμα κι ο πιο μεγάλος και καλά εξοπλισμένος στρατός είναι καταδικασμένος. Πχ οι περισσότεροι πιλότοι είναι φυλακή, ποιός θα πετάξει τα αεροπλάνα; Ο Ερτογκάν έμπλεξε τη χώρα του σε περιπέτειες χωρίς να έχει οργανωμένο σχέδιο και κυρίως εναλλακτικές λύσεις. Αυτό θα του κοστίσει πολύ ακριβά αλλά δυστυχώς θα κάνει λόγω της εξουσίας που έχει μεγάλη ζημιά σε εκατομμύρια.
Προσωπικά εύχομαι Ειρήνη σε όλο τον κόσμο, Σύνεση κι Απαλλαγή από παράφρονες δικτατορίσκους.
Γράφει ο mitsos175.