ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΟΛΟΓΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ “ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ο ΝΕΟΣ”

Aναλυτικά το ΔΤ συμφωνα με το tideon.org

Από το έτος 1100 μ.Χ στις 30 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας τιμά τους . Τιμά «Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος», Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Θεολόγο. Μάλιστα από το έτος 1842,

το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε για όλη την Ελλάδα αυτή την ημέρα των Αγίων, ως εορτή αφιερωμένη στην Παιδεία και στα Γράμματα, ώστε έτσι να τιμώνται ανά τους αιώνες οι προστάτες και τα πρότυπα των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

 

Πολλές απορίες όμως δημιουργούνται κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή, με αφορμή τις αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών Παιδείας σχετικά με τον τρόπο εορτασμού των Τριών Ιεραρχών. Στους διευθυντές των σχολείων και στους συλλόγους διδασκόντων δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το πώς θα γιορταστεί και φέτος. Με ποιόν τρόπο; Θα είναι αργία; Θα γίνουν εκδηλώσεις; Θα έρθουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία ή όχι; θα γίνει εκκλησιασμός ; Θα συμμετέχουν οι μαθητές;

Τελικά, πώς πρέπει να ερμηνευθεί η λέξη «αργία»; Τι νόημα έχει να δημιουργούνται κάθε φορά αυτά τα ερωτήματα; Μήπως δεν θέλουμε να γιορτάζουμε τους Αγίους;

Σε μια χώρα αληθινά κουρασμένη και ταλαιπωρημένη, που το μόνο στήριγμα και καύχημά της είναι ο Τριαδικός Θεός με τους αγίους Του, αλλά και σε μια κακοποιημένη απ’ όλους Παιδεία, πώς μπορεί ένας Υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων να γράφει ότι στην αργία αυτή «..δύναται να γίνει εκκλησιασμός»; Τί είναι λοιπόν ο εκκλησιασμός; Έθιμο; Μπορεί να γίνει, μπορεί και να μην γίνει;

Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε όλοι μαζί το πώς γιορτάζονταν εδώ στις Σέρρες, επί Τουρκοκρατίας, η γιορτή της Παιδείας. Όπως ακριβώς ο Β. Τζανακάρης αναφέρει το γεγονός, στην τοπική Ιστορία:

«Το απόγευμα της παραμονής τη μεγάλη Μητροπολιτική Εκκλησία γέμιζαν εκατοντάδες παιδιών όλων των σχολείων και κοντά στο προσκυνητάρι 12-14 τεράστιες λαμπάδες παρατάσσονταν. Την επόμενη μέρα γινόταν λειτουργία και λειτουργούσε πάντα ο Δεσπότης ο οποίος μνημόνευε τα ονόματα των δωρητών και μεγάλων ευεργετών της κοινότητας. Μετά τη λειτουργία όλα τα σχολεία και το συγκεντρωμένο πλήθος μαζεύονταν στη Γρηγοριάδα (το κεντρικό Παρθεναγωγείο Σερρών) όπου γινόταν τελετή. Σ’ αυτήν δεν παρέλειπαν να παραστούν οι τουρκικές αρχές, ο Πασάς δηλαδή, ο Μουτεσαρίφης, ο Δήμαρχος κ.ά». (Veteranus, «Ελεύθερος Πολίτης», 3-2-1929 Τζανακάρης, Β., (1991), Εικονογραφημένη ιστορία των Σερρών, τόμος Α΄, σελ. 63)

Όταν οι Τούρκοι αγάδες ήξεραν να σέβονται την τοπική μας παράδοση, δεν είναι αυτονόητο να περιμένει κανείς από το Έλληνα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων μεγαλύτερο σεβασμό και αναγνώριση της προσφοράς των Τριών Αγίων;

Βέβαια, όλα αυτά κρύβουν μια μεγάλη αλήθεια: Ότι η σημερινή παιδεία δεν έχει σχέση με την Παιδεία των Τριών Ιεραρχών. Η σπουδαία διδασκαλία των τριών Αγίων απευθύνεται στο πρόσωπο του κάθε δασκάλου, ενώ προβάλλει την μοναδικότητα της προσωπικότητας του κάθε μαθητή. Η σημερινή όμως Παιδεία, αντιθέτως, στοχεύει στη δημιουργία ανθρώπων που άγονται και φέρονται από τον σύγχρονο υπερκαταναλωτισμό και δρούν ατομικιστικά και χρησιμοθηρικά απέναντι στο συνάνθρωπο.

Γι’ αυτό έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε κάθε χρόνο και μια καινούργια εγκύκλιο για τη γιορτή των αγίων Τριών Ιεραρχών. Ίσως γι’ αυτό, (και γιατί όχι); θα μπορούσαμε κι εμείς να προτείνουμε κάτι άλλο στο Υπουργείο Παιδείας.

Ας είναι λοιπόν αργία, όπως την όρισαν.. Ας ονομαστεί Ημέρα Γραμμάτων, όπως τη θέλουν.. Άλλωστε, όπως λένε, δεν χρειαζόμαστε πρότυπα Αγίων ανθρώπων. Τότε γιατί θέλουμε αργία; Ας κάνουμε μάθημα κανονικά, με κάποιες αναφορές σε σπουδαίους, μορφωμένους ανθρώπους κι όχι βέβαια Αγίους.. γιατί αυτό ενοχλεί..!!!!

Αν θέλουμε τα παιδιά μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων μας να πορευτούν σε βήματα αληθινής Παιδείας, ας ευχηθούμε να παραμείνει η γιορτή τιμητική στα ιερά πρόσωπα των Αγίων, όπως ήταν πάντοτε. Ας ξεκινά αυτός ο εορτασμός από τον χώρο του Ιερού Ναού. Άλλωστε δεν νοείται Θρησκευτική εορτή χωρίς εκκλησιασμό. Με τον εκκλησιασμό των ορθοδόξων εκπαιδευτικών και μαθητών, θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να ζητούν από τους Τρεις Ιεράρχες φωτισμό, βοήθεια, στήριγμα και υπομονή στο δύσκολο έργο τους.

Ευχόμαστε ο Θεός να μας φωτίζει όλους, ελπίζοντας μόνο στο μέγα Του έλεος και στη θεία Του Χάρη που ανέδειξε τις προσωπικότητες των Αγίων μας!!!

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

 

Ιωάννης Παπαεμμανουήλ Πέτρος Πεχλιβάνης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025