«Εχουμε καταθέσει ρεαλιστικό σχέδιο και έχουμε κάνει υποχωρήσεις» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του επειτα από την επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας προσθέτοντας ότι πλέον το δίλημμα είναι στην ηγεσία της Ευρώπης.
«Διαπραγματετυόμαστε με σχέδιο και στρατηγική, σε αντίξοες συνθήκες. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει την διαφορά ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και στις προηγούμενες που απλώς υπέγραφαν ότι τους ζητούσαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: Οι Έλληνες θα πρέπει να είναι περήφανοι, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκουν. Η Ελλάδα έχει κάταθέσει προτάσεις, έχουμε κάνει παραχωρήσεις που είναι φυσιολογικό σε μία διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες…»
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός, είναι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες σε συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης.
«Είναι πλέον σαφές» τόνισε ο Πρωθυπουργός «ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση δίχως διαίρεση της Ευρώπης, ανήκει στην ηγεσία της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα ευρώπαικό και παγκόσμιο θέμα. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μία ρεαλιστική επιλογή εξόδου ή στην διαίρεση της Ευρώπης. Η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα και κινούμαστε με βάση την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει λύση και δεν θέλει η χώρα να γυρίσει στο χθες των μνημονίων και της υποτέλειας».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του και σημείωσε ε «ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσεγγίσει με σεβασμό τις θέσεις μας και θα βάλλουμε κι εμείς το λιθαράκι για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης».
«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα έχει δυσκολίες» είπε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, από το οποίο, όπως προανήγγειλε, θα ζητάει μηνιαίο απολογισμό. «Θα είναι όμως ένα αποτέλεσμα στην κατεύθυνση της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης κάτι που δεν προέβλεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας είχε σήμερα την ευκαιρία να συναντηθεί και με την υφυπουργό Οικογένειας και Νεολαίας της Γερμανίας κυρία Κάρεν Μαρκς, η οποία συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο για την δημιουργία ελληνογερμανικού γραφείου νεολαίας. Για την κυρία Μαρκς ο πρωθυπουργός σχολίαζε σε “πηγαδάκια” ότι έχει παρακολουθήσει από κοντά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα στη Γερμανία και γνωρίζει τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το υπουργείο Παιδείας ένα πολύ σημαντικό υπουργείο λέγοντας ότι «από αυτό θα κριθεί εαν πετύχαμε το στόχο μας». Επιχείρησε δε να καλύψει τον υπουργό Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτά από την οξύτατη κριτική που έχει δεχτεί τις τελευταίες εβδομάδες για τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες λέγοντας ότι «δεν ήρθαμε για να επαναφέρουμε τα μοντέλα του παρελθόντος». Όπως είπε στόχος της κυβέρνησής του είναι να κάνει τη διαφορά.
Τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας ωστόσο – αυτό που ήδη ψηφίστηκε και το επόμενο για την ανώτατη εκπαίδευση που αναμένεται – δέχονται δριμεία κριτική απο εκπαιδευτικούς και πολιτικούς, ότι επαναφέρουν σε όλες τις βαθμίδες τα εκπαιδευτικά μοντέλα της προηγούμενης … εικοσαετίας.
Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε και σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας λέγοντας ότι στόχος είναι να «βελτιώσουμε ότι έχει να κάνει με την διαδικασία εισαγωγής στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας». Όπως είπε οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι κάθε χρόνο μια μεγάλη δοκιμασία και πρέπει να διερευνηθεί πώς θα μεταξελιχθεί «σε διαδικασία που θα αφορά περισσότερο την ικανότητα και λιγότερο την στιγμή».
Για τους νέους και τις νέες που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι όσοι αγωνιούν πιστεύοντας ότι σκόνταψαν, πρέπει να σκέφτονται ότι όποιος σκοντάφτει, σηκώνεται ξανά και προχωράει και οι νέοι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον.
Δεν αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που αλλάζει διαρκώς διατάξεις και το αναμένει με αγωνία η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στο υπουργείο Παιδείας στις 9.30 το πρωί, ξεναγήθηκε στο χώρο μετάδοσης των θεμάτων των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και στην συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τον υπουργό Παιδείας.
Έξω από υπουργείο Παιδείας βρίσκονταν 10 με 15 φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης που έχασαν τις μετεγγραφές τους σε κεντρικά ΑΕΙ μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τις Αρχιτεκτονικές Σχολές των δυο ΑΕΙ που πρόσβαλαν το νομικό πλαίσιο που είχε ψηφισθεί πέρυσι.