09-04-16 Ο υπουργός για το 4ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Μιλώντας εκ μέρους του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, στο 4ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών ( Τ.Π.Ε.) στη διδακτική πράξη», σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης ανέφερε:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για τον χαιρετισμό που απευθύνω σήμερα, σε όλους εσάς τους εκπαιδευτικούς της δράσης που αξιοποιείτε τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην διδακτική πράξη. Οι εκπαιδευτικοί της πράξης μαζί με τις επιστημονικές σας ενώσεις, πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή των ΤΠΕ μπορείτε να δώσετε μια ώθηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε όλα τα μαθήματα, που διδάσκονται στα σχολεία για ένα καλύτερο και ανοικτό σχολείο.
Όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα, το συνέδριό σας προωθεί την καινοτομία και βοηθά την διδασκαλία όλων των εκπαιδευτικών, γι’ αυτό άλλωστε πιστεύουμε ότι θα το παρακολουθήσουν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί, όπως και τα προηγούμενα. Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να τονίσουμε ότι ένα τόσο μαζικό συνέδριο υλοποιείται στις εγκαταστάσεις ενός Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου με την εθελοντική συνδρομή πάρα πολλών εκπαιδευτικών.
Το Υπουργείο Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων θα σταθεί αρωγός σε όλες σας τις προσπάθειες. Ήδη
- Προσπαθούμε να αναδιοργανώσουμε και να συντονίσουμε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, για την καλύτερη υποστήριξη των εκπαιδευτικών, μέσα από ένα Κέντρο Υποστήριξής τους
- Θα στηρίξουμε την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ενδοσχολικά, αλλά και από απόσταση
- Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες προμήθειας και εκσυγχρονισμού των ψηφιακών υποδομών όλων των σχολείων, διαδικασία η οποία θα είναι ανοιχτή για να καλύπτουμε τα κενά στον εξοπλισμό των σχολείων αλλά και προκειμένου αυτά να αποκτήσουν εργαστήρια Ανοιχτών Τεχνολογιών
- Συγκροτήσαμε Ομάδα Εργασίας Ανοιχτού Λογισμικού Περιεχομένου και Εξοπλισμού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο τη προώθηση του Ανοιχτού Λογισμικού και των Ανοιχτών Τεχνολογιών. Οι ανοιχτές τεχνολογίες είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της παιδείας μας. Η γνώση είναι δημοκρατικό κοινωνικό αγαθό, πρέπει να είναι ανοιχτή. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε την ανοιχτότητα σε όλες τις υπηρεσίες και τις υποδομές μας, ώστε να πετύχουμε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων.
Θα ήθελα να ευχηθώ να έχει επιτυχία το συνέδριό σας και τα αποτελέσματα των εργασιών του να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να ενσωματώσουν τις ΤΠΕ στη διδασκαλία των μαθημάτων τους».
Το 4ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο
Το 4ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: «Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από τις 8 ως τις 10 Απριλίου 2016, διοργανώνουν:
- Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για τις Φυσικές Επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος»
- Η «Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τ. Π. Ε. στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-ΤΠΕΕ),
- Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Νηπιαγωγών για την Αξιοποίηση των Τ. Π. Ε. (Π.Ε.E.Ν.Α@ΤΠΕ) και
- Ο Σύλλογος Επιμορφωτών για την Αξιοποίηση των Τ. Π. Ε. στην Εκπαίδευση (ΣΕΠ ΤΠΕ@Ε)
με την υποστήριξη
- της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και
- του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού.
Το συνέδριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, νέους επιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές και σε στελέχη εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών και εφαρμογών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών που προτείνουν ή εφαρμόζουν στη διδασκαλία καινοτόμες ή και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές πρακτικές με χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών. Επιπλέον θα γίνουν εκτενείς αναφορές στα επιμορφωτικά προγράμματα που θα διοργανώσουν στο εγγύς μέλλον εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου για τις Τ.Π.Ε. καθώς και ευρεία δημοσιοποίηση της Ψηφιακής πλατφόρμας «ΑΙΣΩΠΟΣ» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν 6 κεντρικές ομιλίες, 12 workshops (βιωματικά εργαστήρια), περισσότερες από 100 προφορικές ανακοινώσεις σε παράλληλες συνεδρίες όλων των ειδικοτήτων και 6 στρογγυλά τραπέζια. Συνολικά θα παρακολουθήσουν το συνέδριο περισσότεροι από 700 εκπαιδευτικοί και φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων παιδαγωγικής κατεύθυνσης.