Μαρούσι, 25 Απριλίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΠΑΙΘ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΠΑΛΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Μια γόνιμη συζήτηση με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, είχε ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων στην Αθήνα.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπαλτάς είπε: «Διευκρίνισα στους Πρυτάνεις ότι ως προς την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν θίγονται οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας των Πανεπιστημίων, άρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος αναταραχής στα Πανεπιστήμια.
Υπάρχει μια σαφής διάκριση μεταξύ των αποθεματικών και των διαθεσίμων. Τα αποθεματικά σε ό,τι αφορά τον ειδικό λογαριασμό έρευνας δεν θίγονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ως προς τα υπόλοιπα χρήματα, είτε βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε αλλού, για τα Πανεπιστήμια είναι το ίδιο».
Για το Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ο κ. Μπαλτάς σημείωσε: «Άκουσα τις απόψεις των Πρυτάνεων με τους οποίους είμαστε σε μια διαδικασία γόνιμης συνέχειας του διαλόγου για το διάστημα που απομένει μέχρι την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή».
Ερωτηθείς για το θέμα της δημιουργίας ξενόγλωσσων τμημάτων για σπουδές αλλοδαπών φοιτητών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με καταβολή διδάκτρων -τμήματα τα οποία δεν έχουν ιδρυθεί σε κανένα ΑΕΙ- ο κ. Μπαλτάς δήλωσε:
«Αυτός είναι ένας ανενεργός νόμος του κ. Λοβέρδου, ο οποίος -έτσι ξαφνικά- δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούνται κάποια προπτυχιακά ξενόγλωσσα τμήματα τριετούς διάρκειας, χωρίς να προβλέπεται η διαδικασία με την οποία θα μπορούσαν να φοιτήσουν εκεί οι προπτυχιακοί φοιτητές. Δηλαδή, δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε καν με ποιου είδους απολυτήριο θα εγγράφονταν οι φοιτητές αυτοί, αφού δεν θα ήταν Έλληνες. Μάλιστα, η διάταξη προέβλεπε την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για την ενεργοποίησή της, όμως τα Προεδρικά Διατάγματα δεν εκδόθηκαν ποτέ. Άρα έγινε ένας θόρυβος άνευ ουσίας και άνευ νοήματος. Το κύριο θέμα με τα ξενόγλωσσα τμήματα για τους αλλοδαπούς φοιτητές είναι ότι προέβλεπαν τριετείς προπτυχιακές σπουδές. Δηλαδή, σπουδές άλλου τύπου από τις τετραετούς διάρκειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Και αυτό, είναι κάτι που υπηρετεί τη μνημονιακή αντίληψη, αυτή που λέει ότι πρέπει να μειωθούν τα έτη σπουδών στα Πανεπιστήμια και την οποία δεν υιοθετούμε. Πάντως, το συνολικό θέμα των ξενόγλωσσων σπουδών στην Ελλάδα είναι μεγάλο. Θα το δούμε εν καιρώ και όχι σε αυτό το Πολυνομοσχέδιο».
…………………………………………………………………………………………………………………….
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Την εξαίρεση των πανεπιστημίων από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε να μην μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και ικανό χρόνο διαβούλευσης για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ευρεία γκάμα αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητούν ομόφωνα οι πρυτάνεις.
Στη σημερινή τους έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και διήρκησε περί τις επτά ώρες, οι πρυτάνεις αποφάσισαν επίσης να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διεκδικήσουν την εξαίρεση των πανεπιστημίων από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιτίας της “οικτρής οικονομικής κατάστασης” στην οποία βρίσκονται αλλά και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης για το 2015.
Οι πρυτάνεις έλαβαν, πάντως, τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος προσκλήθηκε και παρεβρέθη στη σύνοδο με τον γενικό γραμματέα δια βίου μάθησης Γεράσιμο Σπάθη, ότι οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) θα εξαιρεθούν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι νομικοί σύμβουλοι των πανεπιστημίων έχουν γνωμοδοτήσει σχετικά ότι η μεταφορά των διαθεσίμων των ΕΛΚΕ αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν καταλογισμοί. Ως εκ τούτου,τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων δεν πρόκειται να λάβουν καμία σχετική απόφαση πριν από την εγκύκλιο εφαρμογής της ΠΝΠ.
Τη σύνοδο απασχόλησε και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας βάσει του οποίου σε έναν χρόνο από την έναρξη της ισχύος του θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές για την ανάδειξη διαφόρων οργάνων του πανεπιστημίου (πρυτάνεων, κοσμητόρων κλπ) με καθολική συμμετοχή των φοιτητών. Προβλέπεται επίσης η επαναφορά της δομής των ανώτατων ιδρυμάτων που ίσχυε πριν από την εισαγωγή των Συμβουλίων Ιδρύματος, τα οποία καταργούνται, τη συμμετοχή φοιτητών σε διάφορα συλλογικά όργανα, την επαναφορά του ασύλου και το δικαίωμα επανεγγραφής των λεγόμενων “αιώνιων” φοιτητών στις σχολές τους.
Στην απόφαση που έλαβε η σύνοδος:
1. Θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί από το υπουργείο ο χρόνος που απαιτείται, ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί και να τοποθετηθεί επί των διατάξεων του νομοσχεδίου.
2. Εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην κατάργηση νομίμως εκλεγμένων μονοπρόσωπων οργάνων (Πρυτάνεις, Κοσμήτορες). Μία τέτοια απόφαση εγείρει θέματα συνταγματικής νομιμότητας και αποσταθεροποιεί τα Πανεπιστήμια σε μία περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
3. Θεωρεί ότι απαιτείται ενδελεχής μελέτη αναφορικά με τον τρόπο σύνθεσης των συλλογικών οργάνων διοίκησης με στόχο την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
4. Θεωρεί ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη του θέματος αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης.
5. Κρίνει ότι απαιτείται προσεκτικότερος έλεγχος ώστε με τις εισαγόμενες αλλαγές να μη διαταράσσεται η συνεκτικότητα του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Την αντίθεσή τους με το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο εξέφρασαν και φοιτητές που τοποθετήθηκαν στην αρχή της συνόδου, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης ζήτησαν χρόνο για να συζητήσουν τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο στα συλλογικά τους όργανα.
Ειδικά ως προς το θέμα της εκλογής των πρυτάνεων, οι εξηγήσεις του υπουργού Παιδείας κρίθηκαν “μη πειστικές”, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, μέλος της συνόδου των πρυτάνεων. “Ουσιαστικά μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε άμεσα σε εκλογές και εδώ εγείρεται θέμα συνταγματικότητας. Κι έπειτα πώς θα μπορέσουν να περάσουν εισηγήσεις για μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων ενώ συγχρόνως τελούν υπό αίρεση;” σημείωνε χαρακτηριστικά.