Συνεχίζοντας τις απευθείας συναντήσεις του με εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ήτριες, ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης επισκέφθηκε σχολικές μονάδες της Λέσβου στις 20 και 21 Μαρτίου 2018. Τον Υφυπουργό συνόδευαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Πάλλης.
Ο κ. Μπαξεβανάκης επισκέφθηκε το 1ο και 2ο ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης, το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης, το ΕΠΑ.Λ. Καλλονής, το ΕΠΑ.Λ. Γέρας, το ΕΠΑ.Λ. Πλωμαρίου, το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λυκειακές τάξεις, όπου φοιτούν και προσφυγόπουλα και το Νηπιαγωγείο, το οποίο λειτουργεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Καρά Τεπέ Μυτιλήνης. Ο Υφυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Μιχάλης Καπιωτά και τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Κατερίνα Στρατάκη-Συβρή.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Μπαξεβανάκης είχε εκτεταμένη συζήτηση με εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ήτριες τονίζοντας τη συνολική και συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και αναφέροντας το σύνολο των θεσμικών αλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί για τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών δυνατοτήτων των μαθητών/-ητριών. Συγκεκριμένα, ο επισήμανε την αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ., που εξασφαλίζει στους μαθητές την παροχή αφενός στέρεων γενικών γνώσεων και αφετέρου εξειδικευμένων τεχνολογικών και επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων αποφεύγοντας την πρόωρη ειδίκευση. Αναφορικά με τις δυνατότητες που παρέχονται στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στη διεύρυνση της πρόσβασης σε ΤΕΙ (ποσοστό 20%) και σε Πανεπιστήμια (ποσοστό 5%), στην πρόσβαση σε 2ετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις με το βαθμό απολυτηρίου, στη συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ και στη συμμετοχή των αποφοίτων στο πρόγραμμα Μαθητείας. Επισήμανε ότι το «Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας» συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, καθώς βοηθά στο να αποκτήσει ο μαθητευόμενος εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, παρέχει στους μαθητευόμενους αμοιβή (75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου) και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ενώ διεξάγεται υπό την εποπτεία των ΕΠΑΛ με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, διεξάγονται εξετάσεις πιστοποίησης, που παρέχουν στους αποφοίτους πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5, βάσει του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» που έχει στόχο την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Επαγγελματικά Λύκεια με την πρόσληψη Ψυχολόγων, την παροχή εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας στην Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά, τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, δράσεις που εφαρμόζονται πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2017-18 και θα γενικευτούν από την επόμενη σχολική χρονιά σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.
Ο Υφυπουργός Δημήτρης Μπαξεβανάκης επισήμανε επιπλέον ότι έχουν εξασφαλιστεί για 9. 328 σχολικές μονάδες χρηματοδοτήσεις ύψους 68.651.000,00€ για προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ στην εκπαίδευση, για προμήθεια και εγκατάσταση εργαστηριακού εξοπλισμού των ΕΠΑΛ και ΙΕΚ.
Στη συνέχεια, ο κ. Μπαξεβανάκης επισκέφθηκε το Δημόσιο ΙΕΚ Μυτιλήνης, όπου συνομίλησε με τον Διευθυντή και τους Υποδιευθυντές ενώ τέλος επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης, όπου συνομίλησε με τους εκπαιδευτές συγχαίροντάς τους για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν σε δύσκολες συνθήκες για την ορθή λειτουργία του ΣΔΕ .