Στις Σέρρες μετέβη χθες Τρίτη, 09/05/2017 ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης για να απευθύνει χαιρετισμό στην ημερίδα «Η Μαθητεία στο Επαγγελματικό Λύκειο: Νέες επαγγελματικές & εκπαιδευτικές προοπτικές», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Β’/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών.
Τον Υφυπουργό συνόδευαν ο κ. Θέμης Κοτσιφάκης, Διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού, ο οποίος έκανε εισήγηση για το ‘Μεταλυκειακό έτος- Τάξη Μαθητείας’ και ο κ. Γεώργιος Μουστάκας, Προϊστάμενος της Δ/νσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Γεν. Δ/νσης Σπουδών Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ο οποίος έκανε εισήγηση για τις δυνατότητες και προοπτικές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Στην ημερίδα συμμετείχαν η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, πολλοί Δήμαρχοι του νομού, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο κ. Παναγιώτης Ανανιάδης, Περιφερειακός Διευθυντής Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Σερρών, Ημαθίας, Πέλλας και Χαλκιδικής, Σχ. Σύμβουλοι, Διευθυντές Επαγγελματικών Λυκείων και Εργαστηριακών κέντρων, και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου ο Υφυπουργός χαιρέτισε πρωτίστως την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την καθιέρωση της 14ετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης με τη διατήρηση κάθε τύπου Λυκείου. Στη συνέχεια συνεχάρη τους τοπικούς επιχειρηματικούς παράγοντες, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς για τη μεγάλη ανταπόκρισή τους στην υλοποίηση του προγράμματος που ανήγαγε τις Σέρρες στον πρώτο νομό- σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- που στήριξε πιο ενεργά το ‘Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας’ καλύπτοντας το 35% των προσφερόμενων θέσεων στη Περιφέρεια με τη λειτουργία 10 τμημάτων μαθητείας σε 6 ΕΠΑ.Λ.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού ο κ. Μπαξεβανάκης ανέφερε ότι η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Παιδείας ώστε να καταστεί, από λύση ανάγκης σε ισότιμη εκπαιδευτική επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο που στοχεύει στο να ενισχύσει την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών, που θα βοηθήσει στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων παρέχοντας στους αποφοίτους εργασιακή εμπειρία και μειώνοντας έτσι και τα υψηλά τα ποσοστά ανεργίας στους νέους.
Ο Υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα δομή των ΕΠΑΛ, στη διεύρυνση της πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ σε Πανεπιστήμια & ΤΕΙ που αυξάνουν τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές διεξόδους των τελειόφοιτων και αναφέρθηκε εκτενώς στην εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξη Μαθητείας» τονίζοντας ότι:
α) αποτελεί πρόγραμμα που προσφέρει στους ενήλικες απόφοιτους των ΕΠΑΛ μια εναλλακτική μαθησιακή διαδρομή, ώστε να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα και να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδός τους στην αγορά εργασίας.
β) είναι προαιρετικό, έχει διάρκεια 9 μηνών και απευθύνεται σε ενηλίκους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ., ηλικίας 18-24 ετών.
γ) παρέχει στους μαθητευόμενους αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
δ) διεξάγεται υπό την εποπτεία των ΕΠΑ.Λ., με υπεύθυνο εκπαιδευτικό, με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, για 4 ημέρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας, ενώ παρακολουθούν και 7 ώρες εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο ΕΠΑ.Λ. μία φορά την εβδομάδα.
ε) συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, καθώς βοηθά στο να αποκτήσει ο μαθητευόμενος εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, με θετική επίδραση στη μελλοντική επαγγελματική και προσωπική του εξέλιξη.
στ) με τη συμμετοχή των αποφοίτων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της μαθητείας, διεξάγονται εξετάσεις πιστοποίησης, που παρέχουν στους αποφοίτους πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5, βάσει του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Ήδη, όπως επισήμανε ο κ. Μπαξεβανάκης, το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» συναντά ευρεία αποδοχή από την πλειοψηφία εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών σε όλη τη χώρα καθώς 1.200 απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να υπάρξουν θέσεις μαθητείας για πολύ περισσότερους αποφοίτους, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία που συχνά απαιτείται κατά την προσπάθεια των νέων να βρουν εργασία.
Τέλος, ο Υφυπουργός Παιδείας παρότρυνε την εκπαιδευτική κοινότητα, για τη συμβολή της στην ενεργοποίηση όλων με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών/-τριών αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου ώστε η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ελλάδα να λάβει την αποδοχή που της αρμόζει.
Την επόμενη ημέρα ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το 2ο ΕΠΑ.Λ. Σερρών, όπου συνομίλησε με πλήθος εκπαιδευτικών ενώ συναντήθηκε και με την ΕΛΜΕ Σερρών, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Υπεύθυνο για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων της ΔΥΕΠ Σερρών, το Διευθυντή του ΙΕΚ Σερρών και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.