Τις σχολικές μονάδες Ν. Τρικκαίων επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης στις 15 και 16 Μαρτίου 2018 συνεχίζοντας τις απευθείας συναντήσεις του με εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ήτριες. Τον Υφυπουργό συνόδευαν η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Βασιλική Κάκλα- Ηλιάδη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκης Παπαδόπουλος και Χρήστος Σιμορέλης.
Στη διάρκεια της περιοδείας του ο Υφυπουργός συναντήθηκε με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Χρήστο Μπουλούμπαση, το Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο κ. Μπαξεβανάκης επισκέφθηκε το 1ο και 2ο ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο/ Λύκειο Τρικάλων, το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων, το ΕΠΑ.Λ. Καλαμπάκας, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, το 2ο Γυμνάσιο, το 2ο και 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων ενώ συναντήθηκε και με τους Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. Φαρκαδόνας και ΕΠΑ.Λ. Πύλης.
Η επίσκεψη του Υφυπουργού στα ΕΠΑ.Λ. πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα εξαιρετικό κλίμα όπου ο κ. Μπαξεβανάκης άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις και τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και είχε εκτεταμένη συζήτηση με εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ήτριες τονίζοντας τη συνολική και συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα από ένα πλαίσιο θεσμικών αλλαγών που διευρύνουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες των μαθητών/-ητριών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ., που εξασφαλίζει στους μαθητές την παροχή αφενός στέρεων γενικών γνώσεων και αφετέρου εξειδικευμένων τεχνολογικών και επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων αποφεύγοντας την πρόωρη ειδίκευση. Αναφορικά με τις δυνατότητες που παρέχονται στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στη διεύρυνση της πρόσβασης σε ΤΕΙ (ποσοστό 20%) και σε Πανεπιστήμια (ποσοστό 5%), στην πρόσβαση σε 2ετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις με το βαθμό απολυτηρίου, στη συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ και στη συμμετοχή των αποφοίτων στο πρόγραμμα Μαθητείας. Επισήμανε ότι το «Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας» συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, καθώς βοηθά στο να αποκτήσει ο μαθητευόμενος εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, παρέχει στους μαθητευόμενους αμοιβή (75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου) και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ενώ διεξάγεται υπό την εποπτεία των ΕΠΑΛ με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, διεξάγονται εξετάσεις πιστοποίησης, που παρέχουν στους αποφοίτους πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5, βάσει του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» που έχει στόχο την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Επαγγελματικά Λύκεια με την πρόσληψη Ψυχολόγων, την παροχή εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας στην Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά, τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, δράσεις που εφαρμόζονται πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2017-18 και θα γενικευτούν από την επόμενη σχολική χρονιά σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.
Ο Υφυπουργός Δημήτρης Μπαξεβανάκης επισήμανε επιπλέον ότι έχουν εξασφαλιστεί για 9. 328 σχολικές μονάδες χρηματοδοτήσεις ύψους 68.651.000,00€ για προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ στην εκπαίδευση, για προμήθεια και εγκατάσταση εργαστηριακού εξοπλισμού των ΕΠΑΛ και ΙΕΚ.
Στη συνέχεια, ο κ. Μπαξεβανάκης επισκέφθηκε το Δημόσιο ΙΕΚ Τρικάλων, όπου και είχε αναλυτική συζήτηση με τους εκπαιδευτές και σπουδαστές ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καλαμπάκα ανακοίνωσε τη λειτουργία, απο τον προσεχή Σεπτέμβριο, στην πόλη της Καλαμπάκας, τμημάτων του ΔΙΕΚ Τρικαλων ικανοποιώντας το αίτημα που είχε υποβληθεί από το Δήμο Καλαμπακας καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες κατάρτισης για τους νέους της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στο Κατάστημα κράτησης Τρικάλων επισημαίνοντας ότι κατά την περσινή χρονιά αυξήθηκε ο αριθμός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ,) δίνοντας σε νέους άνω των 18, που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, τη δυνατότητα να επανασυνδεθούν με το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για τη λειτουργία του σχολείου και συνεχάρη τη Διοίκηση, τους εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν για την ορθή λειτουργία του ΣΔΕ.