Η τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στη Βουλή για την χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Η χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς θεσπίζεται με τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις».

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε:

«Καταθέτουμε μια τροπολογία με δύο άρθρα. Το πρώτο είναι μια εμβληματική τροπολογία και έχει σχέση με τη στήριξη φροντίδας τέκνων των αναπληρωτών καθηγητών. Αυτό έγινε δυνατόν, μετά από μια πάρα πολύ στενή συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προσωπικά με την κυρία Ξενογιαννακοπούλου, όπως και με το Υπουργείο Εργασίας και την κυρία Αχτσιόγλου. Με την προτεινόμενη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν οι μητέρες αναπληρώτριες καθηγήτριες, μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή μέλη του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, άδεια ανατροφής, αμέσως μετά την άδεια μητρότητας. Η άδεια ανατροφής είναι για τρεισήμισι μήνες, όπως ακριβώς είναι και στην περίπτωση των μόνιμων εκπαιδευτικών. Και με αυτήν την τροπολογία, επιδιώκουμε μια αναλογική εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, όπου η αναπληρώτρια μητέρα εκπαιδευτικός θα έχει τη δυνατότητα ανάμεσα στο να πάρει αυτήν την άδεια, ή τη μείωση του ωραρίου της κατά δύο ώρες εβδομαδιαία.

Η εν λόγω ρύθμιση είναι σύμφωνη με την επιταγή του άρθρου 21 του Συντάγματος, που προστατεύει την οικογένεια, τη μητρότητα και τα παιδιά και εστιάζεται και συνδέεται με τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες, τόσο της ίδιας, όσο και των τέκνων. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι μια δίκαιη ρύθμιση και μέχρι τώρα, ήταν πραγματικά μη αποδεκτό το καθεστώς, όπου για το συγκεκριμένο θέμα οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είχαν αυτή τη δυνατότητα, ενώ οι αναπληρωτές δεν είχαν μια τέτοια δυνατότητα, ενισχύοντας πάλι και πρακτικά, αλλά και πολιτικά την έγνοια μας για το θέμα της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας. Και βεβαίως, η άδεια ανατροφής αφορά την κάλυψη των πραγματικών και όχι των τεκμαιρόμενων αναγκών, γι’ αυτό δεν δίνεται και στον πατέρα του παιδιού.

Το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας έχει σχέση με τη δυνατότητα, να μπορούν τα παιδιά που φοιτούν, είτε στα εσπερινά επαγγελματικά λύκεια τριετούς διάρκειας, είτε τα τετραετούς διάρκειας στον τομέα ναυτιλιακών επαγγελμάτων και ειδικότητα πλοιάρχου και μηχανικού εμπορικού ναυτικού, οι οποίοι ναυτολογούνται ως προσωπικό καταστρώματος ή μηχανής, να μπορούν να αποκτούν το εγχειρίδιο κατευθυνόμενης εκπαίδευσης σε πλοίο, πριν την απόκτηση του τίτλου σπουδών. Νομίζουμε και τα δύο, ιδιαίτερα το πρώτο, είναι μια εξαιρετικά σημαντική τροπολογία, όπως είπα, στην κατεύθυνση άμβλυνσης των ανισοτήτων, ανάμεσα στους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως στις μητέρες, οι οποίες, μέχρι τώρα, μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά κάτω από πραγματικά, πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι μια αδικία, που με την τροπολογία αυτή αίρεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025