Ο Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τον Βασίλη Πάικο την 26.11.2017.Για τη λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και τα πορίσματα των ελέγχων που διενήργησε το Σώμα Ελεγκτών και Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης
Ο Γενικός Γραμματέας αφού υπενθύμισε το ανακόλουθο δεδομένο το Ίδρυμα που υλοποιεί το σύνολο των δράσεων της Γενικής Γραμματείας να μην ελέγχεται ούτε να υπάγεται στη Γενική Γραμματεία αλλά να κινείται σε γκρίζα ζώνη στο χώρο του μεγαλύτερου υπουργείου της χώρας προχώρησε τονίζοντας τα εξής:
“Αυτό που προέχει είναι η ορθή διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος. Όταν θέλουμε να επιλύσουμε τέτοια ζητήματα (όπως αυτά που έχουν προκύψει), πρέπει πάνω από όλα να εξασφαλίσουμε ότι δε θα πέσουν θύματα οι ίδιοι οι επωφελούμενοι. Αυτοί που συμμετέχουν στα προγράμματα, ο κόσμος ο οποίος έχει ανάγκη τη μέριμνα, και παράλληλα πρέπει να λύνουμε.
Το 2016, ο πρωταρχικός σκοπός ήταν αυτός. Αφήνουμε κατά μέρος οποιεσδήποτε λειτουργικές ανωμαλίες και πάμε στη λειτουργία του Ιδρύματος.
Δημιουργήθηκε μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη γύρω στο καλοκαίρι του 2016, υπήρξαν διάφορες διοικήσεις ή μέλη των διοικήσεων, τα οποία έφυγαν μόνα τους και αντικαταστάθηκαν κι από εκεί και πέρα, φτάσαμε στο χειμώνα, ο οποίος λειτούργησε, με τον Α ή Β’ τρόπο, λειτούργησε. Δηλαδή, εξασφαλίσαμε, εκείνη τη στιγμή, ότι δε θα υπάρχει καμία αναταραχή ούτε στη φοιτητική μέριμνα, ούτε στο πρόγραμμα ERASMUS, το οποίο μόλις είχαμε κερδίσει κι είχαμε φέρει πάλι στην Ελλάδα και γενικότερα θα μπορέσουμε να περιγράψουμε την εξυγίανση με γοργούς ρυθμούς.
Στη συνέχεια, άρχισαν τα προβλήματα αυτά να επαναλαμβάνονται, αντιλαμβάνεστε, είναι κύκλοι, είναι οικονομικοί και διοικητικοί κύκλοι έτους. Φτάσαμε στο καλοκαίρι να εντοπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα, είχαμε μια άλλη μορφή διοίκησης, μια άλλη αντίληψη, μια άλλη προοπτική η οποία δε βοήθησε στο να εξελιχθεί για δεύτερη χρονιά η εις βάθος προσέγγιση όλων αυτών των ζητημάτων”.
Και πρόσθεσε:
“Σε αυτούς τους φορείς, αυτού του μεγέθους, υπάρχουν συνεχώς πορίσματα κι αν δεν υπάρχουν συνεχώς πορίσματα, τουλάχιστον, υπό τη δική μας διακυβέρνηση, προκαλούνται αυτά τα πορίσματα, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να δεις εις βάθος τί συμβαίνει.
Τα πορίσματα ελέγχουν κάποια σημεία, συνήθως του παρελθόντος, βάζουν ένα σημείο στο οποίο σταματά η έρευνα και τα συγκεκριμένα πορίσματα, που έφθασαν τελευταία- αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η έρευνα έχει σταματήσει κάπου μέσα στο 2017 ή μέσα στο 2016, ανάλογα με το θέμα- κάνουν συστάσεις. Οι συστάσεις αυτές έρχονται στο Υπουργείο, έρχονται στο Δ.Σ. και παράλληλα, όπως είναι και το σωστό, προχωράει το πόρισμα και κατατίθεται στη Δικαιοσύνη για να μπορέσει η Δικαιοσύνη να ερευνήσει και πιθανές άλλες διαστάσεις, ποινικές ή αστικές οποιουδήποτε θέματος έχει προκύψει”.
Και πρόσθεσε:
“Αυτά που διαπιστώνουν τα πορίσματα πρέπει να αλλάζουν κι αυτό είναι που λέμε εμείς. Πρέπει να αλλάξουν όλα αυτά”.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχωράτε σε αυτό όμως;
“Προχωράμε. Όπως όταν ήρθε το πόρισμα του Σεπτεμβρίου του 2016 και διαπίστωσε ότι συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν ακυρώθηκε με τον τρόπο που έπρεπε, γυρίσαμε προς τα πίσω και κοιτάξαμε τί μπορούσαμε να καλυτερεύσουμε σε αυτό και ποιό θα είναι το επόμενο βήμα. Είχαμε και το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου υπάρχουν πέντε συγκεκριμένες παρατηρήσεις που και οι πέντε από τη Διοίκηση που έφυγε πριν από λίγο καιρό, διορθώθηκαν και τώρα έχουμε ένα νέο πόρισμα από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο κάνει συστάσεις στο Υπουργείο και στο Δ.Σ. Νομίζω ότι δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα, είναι θέμα του Υπουργού, αλλά το συντομότερο θα ξεκινήσει να υπακούει σε αυτές τις συστάσεις”.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, οι υπηρεσίες στους σπουδαστές κι όπου χρειάζεται, παρέχονται σήμερα όπως πρέπει;
“Εφόσον αποφασίστηκε, την τελευταία στιγμή, να γίνει μια αλλαγή στη διοίκηση, μπορεί να προκύψει κάποια ανακολουθία διοικητική. Ωστόσο, το Υπουργείο δεν βρίσκεται ακόμα μπροστά σε μία κρίση. Μπορεί να περάσει κανονικά το μήνα Ιανουάριο, το μήνα Δεκέμβριο, αυτούς τους δύσκολους μήνες.
Η Γ.Γ. ανησυχεί για τα προγράμματά της, αλλά είναι στο πλάι και της νέας διοίκησης για να μπορέσει να αντεπεξέλθει κι ευχόμαστε όλοι ότι αν δημιουργηθεί κάτι το οποίο ξεφεύγει από τον απόλυτο έλεγχο του Υπουργείου, τότε θα παρέμβουμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το Ίδρυμα.