Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών – Εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει μία καλή συνεργασία με την Εκκλησία, θεωρώντας τη σημαντικό εταίρο
Συνάντηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μετά τη θύελλα δηλώσεων και αντιδράσεων που προκάλεσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου για απαλλαγή – εξπρές των μαθητών από τα θρησκευτικά, μία μόλις ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο υπουργείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση τέθηκε το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία, επιδιώκοντας μία νέα αρχή με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μετά το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε, με το «καλημέρα».
Εκκλησιαστικοί κύκλοι πάντως υπενθύμιζαν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει μία καλή συνεργασία με την Εκκλησία, θεωρώντας τη σημαντικό εταίρο.
Από την πλευρά της η κ. Αναγνωστοπούλου επιδίωξε να χαμηλώσει τους τόνους δηλώνοντας: «Παραποιήθηκαν οι δηλώσεις για τα θρησκευτικά», ενώ τόνισε:«Ό,τι είναι να κάνουμε θα το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο έχει προβλήματα, για τα οποία ο υπουργός τρέχει και δε φτάνει, τα κενά, και αυτό ήταν όλη μας η προσπάθεια και η αγωνία»
Η κ.Αναγνωστοπούλου είπε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να μιλήσει κανένας σε αυτή τη χώρα, να πει μια κουβέντα, παραποιείται εντελώς. Ό,τι έχω δηλώσει ήταν απάντηση σ’ έναν ακροατή του ραδιοφώνου Κόκκινου, που συζητούσαμε για άλλο θέμα, για την παιδεία, αλλά για άλλο θέμα και απάντησα σε αυτό. Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σχολιάζοντας της δηλώσεις της κ. Αναγνωστοπούλου σχετικά με την αλλαγής της διαδικασίας απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών, δήλωσε τα εξής:»Κάποια κυρία η οποία έχει ορισμένες ιδέες της ήρθε στο μυαλό της.Τις αρμοδιότητες τις παίρνει κανείς μόνος του. Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα.Πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και του άλλου.Το Σύνταγμα λοιπόν κανονίζει ποια είναι η πορεία αυτού του Κράτους».
Η σύγκρουση πάντως ξεκίνησε όταν η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία απαλλαγής από τα Θρησκευτικά. «Δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».
Για την απαλλαγή των Θρησκευτικών ισχύει η εγκύκλιος που εξέδωσε λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Με βάση την εγκύκλιο, απαλλαγή χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του μαθητή ή και των δύο γονέων του ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος. Σε δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει: «Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις της Αν. Υπουργού. Η εγκύκλιος που εξέδωσα τη περίοδο που ήμουν Υπουργός παιδείας προέκυψε από την στάθμιση δικαιωμάτων και αγαθών.
Η προκείμενη υπόθεση έχει να κάνει με ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι προϊόν σταθμίσεως. Θέλω να σας θυμίσω ότι ήμουν ο Υπουργός που έφερε στην Βουλή και ψηφίστηκε ο νόμος για την ισότητα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας. Η ενέργεια αυτή επαινέθηκε από τον ΟΗΕ, από το διεθνές συμβούλιο εκκλησιών και από ολόκληρο τον πλανήτη. Συνεπώς στα θέματα της θρησκευτικής ελευθερίας, στην ελευθερία της άσκησης της θρησκευτικής λατρείας και στην προστασία της βούλησης ενός πολίτη να μην πιστεύει πουθενά, είναι προστατευμένα και όποιος θέλει σε εμάς να κάνει υποδείξεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός».
Στη σημερινή συνάντηση επρόκειτο να τεθεί προς συζήτηση επίσης το θέμα της σύστασης της κοινής επιτροπής Πολιτείας –Εκκλησίας, της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αλλά και το θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων σε Μητροπόλεις που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονο.