Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην προσπάθεια του να θωρακιστεί απέναντι στις διεθνείς ερευνητικές προκλήσεις και να συμβάλλει ενεργά στην επιστημονική πρόοδο, προχωρά σε μια «συνεργασία-σταθμό».
Στέργιος Νταής, βιοφυσικός & επιστ. συνεργάτης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ήδη από το Νοέμβριο του 2020, το ΕΑΠ συνεργάζεται με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με σκοπό την επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση των κύριων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια: τα κρούσματα βίας εντός των ΑΕΙ!
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του, το ΕΑΠ διαθέτει 50.000 ευρώ σε υποτροφίες για την εκπόνηση ειδικών διδακτορικών διατριβών σε θέματα:
- εγκληματικότητας σε χώρους εκπαίδευσης και αντιμετώπισης τους,
- συστημάτων φύλαξης και προστασίας των ΑΕΙ,
- θεωρίας και προστασίας της δημοκρατικής έκφρασης και κοινωνιολογικής εξέλιξης,
- μελέτης των περιστατικών βίας σε ανώτατα ή άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Επίσης μετά τη σύναψη μνημονίου-συνεργασίας με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφίες στην Ψυχολογία και την Διαχείριση κρίσεων για στελέχη, γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Άγνωστο παραμένει αν πρόκειται να εκπονηθεί διατριβή για την πρόσφατη επίθεση των ΜΑΤ στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή αν οι πρόθυμοι μελετητές θα περιοριστούν σε δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε κάποιο συνέδριο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην προσπάθεια του ΕΑΠ να βρεθεί στην αιχμή της επιστημονικής μελέτης και έρευνας περιλαμβάνεται η απόφαση της διοίκησής του να περικόψει φέτος -και για πρώτη φορά- την αποζημίωση που λαμβάνουν οι διδάσκοντες για τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό (υπενθυμίζεται πως το ΕΑΠ προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά από απόσταση).
Στο ίδιο μήκος κύματος, η διοίκηση προχώρησε στη μείωση των αποδοχών των διδασκόντων που προβλέπεται για την εξέταση των φοιτητών, ενώ σε πολλές νέες συμβάσεις δεν προβλέπεται καν η σχετική αποζημίωση.
Παράλληλα, κατά την περίοδο της πανδημίας η διοίκηση του ΕΑΠ απαίτησε την αποπληρωμή των φοιτητικών διδάκτρων σε 3 δόσεις και εντός ενός μήνα, σε αντίθεση με τα τρία προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, όταν η αποπληρωμή γινόταν σε 6 δόσεις και εντός μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου.
Ίσως η «σφιχτή» αυτή δημοσιονομική πολιτική της διοίκησης του ΕΑΠ δημιούργησε το δημοσιονομικό πλεόνασμα των 50.000 ευρώ για υποτροφίες διδακτορικών σε θέματα εγκληματικότητας εντός των ΑΕΙ. Με το ίδιο πλεόνασμα αλλά και τη συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το ΕΑΠ υιοθετεί και αξιοποιεί την προπαγανδιστική γραμμή κατασυκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων από τη Νέα Δημοκρατία (βλ. Νίκος Αλμπανόπουλος: Αυτό είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο στα μάτια των βουλευτών της ΝΔ).
Κυρίως όμως εκφυλίζει κάθε επιστημονική αρχή και μέθοδο, εγκλωβίζοντάς τες στο φρέαρ της πολιτικής χρησιμοθηρίας. Όσο για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αντί να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις, είναι απασχολημένη με τη μελέτη των όρων του μόνιμου μνημονίου-συνεργασίας που έχει συνάψει με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομία.