Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 15 Ιουνίου ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης στην εκπομπή ‘Απευθείας’ στην ΕΡΤ1. Σε ερώτηση που αφορά στο βαθμό δυσκολίας των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας είναι να ανταποκρίνονται τα θέματα στη διδαχθείσα ύλη στο δημόσιο σχολείο.
Αναφορικά με τις αλλαγές που προγραμματίζονται για το Νέο Λύκειο, τόνισε ότι ουδεμία αλλαγή υφίσταται για τους μαθητές που θα φοιτήσουν την επόμενη σχολική χρονιά στη Β’ Λυκείου και οποιαδήποτε αλλαγή ακολουθήσει θα προκύψει κατόπιν ευρείας συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γεγονός που καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί κανένας. Στόχος, δε, του Υπουργείου Παιδείας είναι οι όποιες αλλαγές αφορούν στο σύστημα πρόσβασης να εστιάζουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μεγάλης δαπάνης που υφίσταται η ελληνική οικογένεια στην προετοιμασία των μαθητών για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Στην ερώτηση γιατί να επιλέξει ένας μαθητής το Επαγγελματικό Λύκειο ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε σε τρία σημεία. Αρχικά, ανέφερε ότι το ΕΠΑ.Λ. προσφέρει εκτός από Απολυτήριο Λυκείου και Πτυχίο Ειδικότητας, που συνοδεύεται από επαγγελματικά δικαιώματα. Επιπλέον, λόγος είναι η δυνατότητα πρόσβασης που δίνεται στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. να εισαχθούν σε ΤΕΙ (ποσοστό 20%) και σε Πανεπιστήμια σε σχολές που αντιστοιχούν στον τομέα τους. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι μαθητής που φοιτά στον τομέα ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού μπορεί κατόπιν πανελλαδικών εξετάσεων να εισαχθεί στο τμήμα ηλεκτρολόγων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ένας αντίστοιχα ένα απόφοιτος της ειδικότητας βοηθού Νοσηλευτή μπορεί να εισαχθεί σε οποιαδήποτε Ιατρική σχολή. Ο κ. Μπαξεβανάκης τόνισε ότι από τη φετινή χρονιά το ποσοστό αυτό πρόσβασης για τα Πανεπιστήμια έχει ανέλθει στο 5%. Τρίτο σημείο αναφοράς γιατί να επιλέξει κάποιος το Επαγγελματικό Λύκειο υπήρξε το ‘Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας, που αποτελεί προαιρετικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας με μισθό και ασφάλιση, να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Με την παρακολούθηση του προγράμματος και τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων μπορούν οι απόφοιτοι να αποκτούν την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία, που συχνά αποτελεί ζητούμενο για την εύρεση εργασίας. Στο πρόγραμμα, αυτό όπως είπε ο Υφυπουργός έχει κερδίσει την αποδοχή των μαθητών καθώς την τρέχουσα σχολική χρονιά ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει ξεπεράσει τους 3.000 μαθητευόμενους, ενώ για το επόμενο έτος οι αιτήσεις αναμένονται να κυμανθούν στις 5.000. Σε αυτό το σημείο ο Υφυπουργός τόνισε ότι η αποδοχή του προγράμματος οφείλεται στην άμεση, αποτελεσματική συμβολή των εκπαιδευτικών των ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι εντοπίζουν τις θέσεις εργασίας με βάσει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με αποτέλεσμα το σχολείο να αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ εκπαίδευσης και τοπικής κοινωνίας.
Όσον αφορά το ζητούμενο των μόνιμων προσλήψεων, ο Υφυπουργός είπε ότι με τη έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή πολιτική το Υπουργείο Παιδείας θα είναι πιο έτοιμο να προβεί σε ενημέρωση που θα αφορά τόσο στον αριθμό των προσλήψεων όσο και στο χρονοδιάγραμμα και το σύστημα διορισμών που θα ακολουθήσει.
Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Ν.Δ., ο κ. Μπαξεβανάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα έξω από τα μνημόνια, στα οποία την οδήγησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Τόνισε, επίσης, ότι δεν έχουν τη γενναιοψυχία να ομολογήσουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ένα πρόβλημα που παρέμενε άλυτο επί πολλές δεκαετίες.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα της συνέντευξης.
Τελευταίες ειδήσεις για πανελλήνιες 2018